Jump to content

Gjuha hebraike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuha hebraike alfabeti

Hebraishtja (עִבְרִית, ‘Ivrit)(Stampa:He ‘Ivrit, About this soundshqiptimi hebraisht ) është një degë veriperëndimore e gjuhës semitike nga familja e gjuhës Afro-Aziatike që flitet nga më shumë se shtatë milionë njerëz në Izrael dhe bashkësitë hebraike në botë. Në Izrael është de facto gjuha e shtetit dhe e popullsisë, duke qenë një nga dy gjuhët zyrtare (me gjuhën arabe), dhe flitet nga shumica dërmuese e popullsisë vendase.

Shkrimi i shenjtë i hebrenjve, Tora, u kodifikua para mijëra vjetësh në këtë gjuhë dhe i´u la pas brezave pasardhës.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dallohen tre faza : ajo e vjetër, e mesme dhe hebraishtja e re.

Prejardhja e hebraishtes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hebraishtja si një e folme e shuar Kanaanite[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të folmet rajonale hebraike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkjetesa me aramishten[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gramatika e hebraishtes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]