Gjuha izoluese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një gjuhë izoluese është një lloj i gjuhës me raport morfemë për fjalë prej njërit dhe pa morfologjinë flektive. Në rastin ekstrem, secila fjalë përmban një morfemë të vetme. Shembuj të gjuhëve izoluese të folura gjerësisht janë Jorubishtja në Afrikën Perëndimore dhe Vietnamishtja (veçanërisht regjistri i saj bisedor) në Azinë Juglindore.

Një koncept i lidhur ngushtë është ai i një gjuhe analitike, e cila përdor pak ose aspak lakim për të treguar marrëdhëniet gramatikore. Gjuhët izoluese dhe analitike priren të përkojnë dhe shpesh identifikohen. Sidoqoftë, gjuhët analitike si anglishtja mund të përmbajnë akoma fjalë polimorfike pjesërisht për shkak të pranisë së morfemave derivative.

Gjuhët izoluese janë në kontrast me gjuhët sintetike, ku fjalët shpesh përbëhen nga morfema të shumta.[1] Ai klasifikim gjuhësor ndahet në klasifikimet flektive, aglutinative dhe polisintetike, të cilat bazohen në mënyrën e kombinimit të morfemave.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Whaley, Lindsay J. (1997). "Chapter 7: Morphemes". Introduction to Typology: The Unity and Diversity of Language (në anglisht). SAGE Publications, Inc.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]