Gjuha leko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Leko ose Leco, është një gjuhë e izoluar që, edhe pse gjatë kohë e kanë raportuar si të zhdukur, thuhet se flitet nga 20-40 individët në zonat lindore të Liqenit Titicaca, Bolivi. Popullsia etnike që flasin leko është rreth 80 njerëz.

Aspektet historike, sociale dhe kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç disa listave të shkurtra të fjalorit, dokumenti kryesor për të cilin Leko është e njohur është një doktrinë e krishterë hartuar nga misionari Andrés Herrero në fillim të shekullit të 19-të. Kjo doktrinë është botuar në vitin 1905 nga Lafone Quevedo, të cilët e përdorën si një burim për të bërë një përshkrim gramatikor të gjuhës. Kjo punë ishte pothuajse i vetmi dokument në dispozicion për Leko, derisa gjuhëtari Simon van de Kerke (1994) vendosur disa folës të gjuhës dhe përpiluar disa fakte të tjera të cilat zgjeruar analizën e Quevedo..

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]