Gjuha samogitiano

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuha samogitiano është gjuhë zyrtare e Lituanisë dhe flitet nga 0,5 milion folës. Emri samogiatian për gjuhën është : žemaitiu kalba.

Është një gjuhë të grupit sllavo-baltë në Gjuhët Indo-Evropiane.

Historia e gjuhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtrirja demografike e folësve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alfabeti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

A a [ā] Ā ā [ėlguojė ā] B b [bė] C c [cė] Č č [čė] D d [dė] E e [ē] Ē ē [ėlguojė ē]
Ė ė [ė̅] Ė̅ ė̅ [ėlguojė ė̅] F f [ėf] G g [gė, gie] H h [hā] I i [ī] Ī ī [ėlguojė ī] J j [jot]
K k [kā] L l [ėl] M m [ėm] N n [ėn] O o [ō] Ō ō [ėlguojė ō] P p [pė] R r [ėr]
S s [ės] Š š [ėš] T t [tė] U u [ū] Ū ū [ėlguojė ū] V v [vė] Z z [zė, zet] Ž ž [žė, žet].

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]