Gjuha santali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Santali
Folës amtare
7.600 milionë (2011 census[1])[2]
Familje gjuhësore
Austroasiatic
 • Munda
  • East
   • Kherwarian
    • Santal
     • Santali
Dialektet
 • Mahali (Mahili)
 • Kamari-Santali
 • Karmali (Khole)
 • Lohari-Santali
 • Manjhi
 • Paharia
Zyrtar: Shkrimi Ol Çiki[3]
Të tjerë: shkrimi Bengali-Asamez,[4] shkrimi Odia, alfabeti Latin
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
 India
Kodet gjuhësore
ISO 639-2sat
ISO 639-3Either:
sat – Santali
mjx – Mahali
Glottologsant1410  Santaliसंताली
maha1291  Mahali
Një vajzë duke folur santali.
Libra santali në Panairin e Librit Mayurbhanj

Santali ( Shqiptohet: [santaɽi], Ol Çiki : ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ ), Bengali : সাঁওতালী , Odia : ସାନ୍ତାଳୀ , Devanagari : सान्ताली , i njohur gjithashtu si Santal ose Santhali, është gjuha më e folur e nënfamiljes Munda të gjuhëve austroaziatike, e folur kryesisht në shtetet indiane të Asamit, Biharit, Jharkhandit, Mizoramit, Odishës, Tripurës dhe Bengalit Perëndimor. Është një gjuhë e njohur rajonale e Indisë sipas Kalendarit të Tetë të Kushtetutës Indiane. [5] Ajo flitet nga rreth 7.6 milionë njerëz në Indi, Bangladesh, Butan dhe Nepal, duke e bërë atë gjuhën e tretë austroaziatike më të folur pas asaj vietnameze dhe kmere . [5]

Santali ishte një gjuhë kryesisht e folur deri në zhvillimin e shkrimit Ol Çiki nga Pandit Raghunath Murmu në 1925. Ol Çiki është alfabetik dhe kështu nuk ka asnjë nga vetitë rrokëshave të shkrimeve të tjera indike dhe tani përdoret gjerësisht për të shkruar santalin në Indi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas gjuhëtarit Paul Sidwell, gjuhët Munda me shumë mundësi mbërritën në bregun e Odishës nga gadishulli i Indokinës rreth 4000–3500 vjet më parë dhe u përhapën përpara migrimit indo-arjanOdisha . [6]

Deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë, Santali nuk kishte gjuhë të shkruar dhe të gjitha njohuritë e përbashkëta u transmetuan gojë më gojë nga brezi në brez. Interesi evropian për studimin e gjuhëve të Indisë çoi në përpjekjet e para për dokumentimin e gjuhës Santali. Shkrimet Bengali, Odia dhe romake u përdorën për herë të parë për të shkruar Santali para viteve 1860 nga antropologët, folkloristët dhe misionarët evropianë, duke përfshirë AR Campbell, Lars Skrefsrud dhe Paul Bodding . Përpjekjet e tyre rezultuan në fjalorë Santali, versione të përrallave popullore dhe studimin e morfologjisë, sintaksës dhe strukturës fonetike të gjuhës.

Shkrimi Ol Çiki u krijua për santalin nga poeti Majurbhanxh Raghunath Murmu në 1925 dhe u publikua për herë të parë në 1939. [7]

Ol Çiki është i pranuar gjerësisht në komunitetet santali. Aktualisht në Bengalin Perëndimor, Odisha dhe Jharkhand, Ol Çiki është shkrimi zyrtar për letërsinë dhe gjuhën Santali. [8] [9] Sidoqoftë, përdoruesit nga Bangladeshi përdorin abugidën bengale në vend.

Santali u nderua në dhjetor 2013 kur Komisioni i Granteve Universitare të Indisë vendosi ta fusë gjuhën në Testin Kombëtar të Pranueshmërisë për të lejuar pedagogët të përdorin gjuhën në kolegje dhe universitete. [10]

Statusi zyrtar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Santali është një nga 22 gjuhët e planifikuara të Indisë. [5] Ajo njihet gjithashtu si gjuha zyrtare shtesë e shteteve të Jharkhandit dhe Bengalit Perëndimor. [11] [12]

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkëtingëlloret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Santali ka 21 bashkëtingëllore, pa llogaritur 10 ndaljet e frymuara që hasen kryesisht, por jo ekskluzivisht, në fjalë e huazuara indo-ariane dhe janë dhënë në kllapa në tabelën e mëposhtme. [13]

Dybuzore Alveolare Retrofleks Qiellzore Vellore Glotale
Hundore m n ( ɳ )* ɲ ŋ
Ndaluese e pazëshme p ( ) t ( ) ʈ ( ʈʰ ) c ( ) k ( )
e zëshme b ( ) d ( ) ɖ ( ɖʱ ) ɟ ( ɟʱ ) ɡ ( ɡʱ )
Fërkuese s h
Rrësuese / përplasëse r ɽ
Përafruese w l j
* ɳ shfaqet vetëm si një alofon i / n / para / ɖ / .

Në fjalët amtare, kundërvënia midis ndalesave pa zë dhe të zëshme neutralizohet në pozicionin fjalë-përfundimtar.

Zanoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Santali ka tetë fonema zanore dhe gjashtë hundore . Me përjashtim të /e o/, të gjitha zanoret gojore kanë një homologe hundore.

Të Parme Qendrore Të prapme
I lartë i ĩ u ũ
Mesi i lartë e ə ə̃ o
Mesi-i ulët ɛ ɛ̃ ɔ ɔ̃
I ulët a ã

Ka diftongje të shumta.

Morfologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Santali, si të gjitha gjuhët Munda, është një gjuhë aglutinuese me prapashtesa.

emrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emrat lakohen sipas numrit dhe rasës. [14]

Numri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dallohen tre numra: njëjës, dyfish dhe shumës. [14]

Njëjës seta 'qen'
Dyfishtë seta-kin 'dy qenë'
Shumësi seta-ko 'qenë'

Rasa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prapashtesa e rasës ndjek prapashtesën e numrit. Dallohen këto raste: [14]

Rast Shënues Funksioni
Emërore Kryefjala dhe kundrinori
Gjinore -rɛn (të gjallëruar)-ak', -rɛak' (i pajetë)
Zotëruesi
Komitative -ʈhɛn / -ʈhɛc' Qëllimi, shkaku, lëvizja
Instrumentale-vendore -tɛ Instrument, shkak, lëvizje
Shoqërore -são Shoqërues
Sjellore -sɛn / -sɛc' Drejtimi
Rrjedhore -khɔn / -khɔc' Burimi, origjina
Vendore -rɛ Vendndodhja hapësinore-kohore

Përemrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përemrat vetorë në Santali dallojnë vetën e parë përfshirëse dhe përjashtuese dhe vetën e tretë anaforike dhe dëftore. [14]

Përemrat vetorë
Njëjës Dyfishi Shumësi
veta e parë ekskluzive əliɲ alɛ
përfshirëse alaŋ abo
veta e dytë am aben apɛ
veta e tretë anaforike ac' əkin ako
dëftore uni unkin onko

Përemrat pyetës kanë forma të ndryshme për frymorët ('kush?') dhe jofrymorët ('çfarë?'), dhe referencialë ('cilë?') kundrejt joreferencialë. [14]

Përemrat pyetës
Frymorë Jofrymorë
Referencialë ɔkɔe oka
Jo referencialë cele cet'

Përemrat e pacaktuar janë: [14]

Përemrat e pacaktuar
Frymorë Jofrymorë
'ndonjë' jãheã jãhã
'disa' adɔm adɔmak
'një tjetër' ɛʈak'ic' ɛʈak'ak'

Dëftuesit dallohen në tre shkallë të formave deixis (të afërta, të largëta, të tejlargëta) dhe të thjeshta ("kjo", "ajo", etj.) dhe të veçanta ("vetëm kjo", "vetëm ajo"). [14]

Dëftuesit
E thjeshtë Të veçantë
Frymorë Jofrymorë Gjallë I pajetë
Të afërta nui noa nii niə
Të largëta uni ona ini inə
Tejlargëta həni hana hini hinə

Foljet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foljet në Santali zgjedhohen sipas kohës, aspektit dhe mënyrës, formës dhe vetës dhe numrit të kryefjalës dhe ndonjëherë të kundrinorit. [14]

Shënuesit e kryefjalës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

njëjës e dyfishtë shumës
veta e parë jopërfshirëse -ɲ(iɲ) -liɲ -lɛ
përfshirëse -laŋ -bon
veta e dytë -m -ben -pɛ
veta e tretl -e - të afërm -ko

Shënuesit e kundrinorit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foljet kalimtare me objekte përemërore marrin shënjues të objekteve të pafiksuara.

njëjës e dyfishtë shumës
veta e parë ekskluzive -iɲ- -liɲ- -lɛ-
përfshirëse -laŋ- - bon -
veta e dytë -une- -ben- -pɛ-
veta e tretë -e- - të afërmit - -ko-

Sintaksë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Santali është një gjuhë SOV, megjithëse temat mund të vihen në krye. [14]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Statement 1: Abstract of speakers' strength of languages and mother tongues – 2011". www.censusindia.gov.in. Office of the Registrar General & Census Commissioner, India. Marrë më 7 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Stampa:Ethnologue21
  Stampa:Ethnologue21
 3. ^ "P and AR & e-Governance Dept". wbpar.gov.in. Marrë më 10 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Redirected". 19 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b "Distribution of the 22 Scheduled Languages". censusindia.gov.in. Census of India. 20 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "2001census" defined multiple times with different content
 6. ^ Sidwell, Paul. 2018.
 7. ^ Hembram, Phatik Chandra (2002). Santhali, a Natural Language (në anglisht). U. Hembram. fq. 165.
 8. ^ "Ol Chiki (Ol Cemet', Ol, Santali)". Scriptsource.org. Marrë më 19 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Santali Localization". Andovar.com. Marrë më 19 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Syllabus for UGC NET Santali, Dec 2013" (PDF). Marrë më 4 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Second language". India Today (në anglisht). 22 tetor 2011. Marrë më 5 nëntor 2019.
 12. ^ Roy, Anirban (27 maj 2011). "West Bengal to have six more languages for official use". India Today (në anglisht). Marrë më 5 nëntor 2019.
 13. ^ Anderson, Gregory D.S. (2007). The Munda verb: typological perspectives. Berlin: Mouton de Gruyter. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b c d e f g h i Ghosh (2008).