Jump to content

Gjykata Evropiane e Auditorëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjykata Evropiane e Auditorëve (frëngjisht: Cour des comptes européenne) është një institucion i Bashkimit Evropian (BE) i themeluar në vitin 1975 në Luksemburg me qëllim të përmirësimit të menaxhimit financiar të BE-së.[1]

Përkundër emrit të saj, Gjykata Evropiane e Auditorëve nuk ka funksione juridiksionale. Ajo është më tepër një institucion profesional i auditimit të jashtëm hetimor.[2] Roli parësor i saj është të kontrollojë nga jashtë nëse buxheti i Bashkimit Evropian është zbatuar në mënyrë korrekte, në atë që fondet e BE-së janë shpenzuar ligjërisht dhe me një menaxhim të qëndrueshëm. Duke vepruar kështu, Gjykata kontrollon dokumentet e të gjithë personave që kanë të ardhura ose shpenzime të BE-së dhe kryen kontrolle në vend. Ajo është e detyruar të raportojë çdo problem në raportet e saj për Shtetet Anëtare të BE-së dhe të institucioneve të saj.[3] [4] Këto raporte përfshijnë raportet e saj të përgjithshme dhe specifike vjetore, si dhe raporte të veçanta për auditimet e performancës. Vendimi i Gjykatës Evropiane të Auditimit është baza për vendimet e Komisionit Evropian; për shembull, kur ajo gjeti probleme në menaxhimin e fondeve të BE-së në rajonet e Anglisë, Komisioni i pezulloi fondet në ato rajone dhe është i përgatitur të gjobisë ata që nuk kthehen në standarde të pranueshme.[5]

  1. ^ "European Court of Auditors". Centre virtuel de la connaissance sur l'Europe. Marrë më 28 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Bösch, Herbert (18 tetor 2007). "Speech by Herbert Bösch, Chairman of the European Parliament's Committee on Budgetary Control". Europa (web portal). Marrë më 17 tetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Institutions of the EU: The European Court of Auditors". Europa (web portal). Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2009. Marrë më 15 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Power of audit of the European Court of Auditors". Centre virtuel de la connaissance sur l'Europe. Marrë më 28 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "EU may force region to repay cash". BBC News. 16 tetor 2007. Marrë më 17 tetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)