Gornji Vakuf-Uskoplje

Coordinates: 43°56′N 17°35′E / 43.933°N 17.583°E / 43.933; 17.583
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gornji Vakuf-Uskoplje është qytezë dhe komunë në qendër të Bosnjës dhe Hercegovinës, e vendosur në mes të Bugojnos, Prozor-Rama, Kupres, Novi Travnik dhe Konjicit. Ajo është nën administrimin e Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse si vendbanim ka rrënjët prapa në kohët parahistorike, qyteti me emrin Gornji Vakuf u ngrit në shekullin XVI në vendin ekzistues të vendbanimit të quajtur Česta. Emri Gornji Vakuf i referohet faktit se qyteti është themeluar si një vakëfi (Vakuf) nga fisnikëria boshnjake. Ishte Mehmed-beg Stočanin, një beg i njohur boshnjak, themelues i Gornji Vakufit. Ky qytet ka një carshi tipike boshnjake, e cila është e zakonshme në qendër të Bosnjës.

Vendbanimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• Batuša • Bistricës • Bojska • Boljkovac • Borova Ravan • Crkvice • Cvrče • Dobrošin • Donja Ričica • Dražev Dol • Duratbegov Dolac • Duša • Gaj • Galičica • Gornja Ričica • Epërme, Mračaj • Epërme, Vakuf • Grnica • Hrasnica • Humac • Jagnjid • Jelače • Jelići • Kozice • Krupa • Kute • Lužani • Mačkovac • Mračaj • Osredak • Pajić Polje • Paloč • Pidriš • Ploča • Podgrađe • Pridvorci • Rosulje • Seferovići • Seoci • Smrčevice • Svilići • Šugine Zhveshur • Uzričje • Vaganjac • Valice • Vilić Polje • Voljevac • Voljice • Vrse • Zastinje • Ždrimci.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1971[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

19,344 gjithsej

  • Boshnjakët - 10,482 (54.18%)
  • Kroatët - 8,605 (44.48%)
  • Serbët - 141 (0.72%)
  • Jugosllavët - 18 (0.09%)
  • të tjerët - 98 (0.53%)

1991[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkatësia etnike Numri Përqind (%)
Boshnjakët 14,063 55.84%
Kroatët 10,706 42.51%
Jugosllavët 158 0.62%
të tjerët 144 0.60%
Serbët 110 0.43%
GJITHSEJ 25,181 100%

43°56′N 17°35′E / 43.933°N 17.583°E / 43.933; 17.583