Jump to content

Graciani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Graciani
U lind në18 Pril, 359
Sirmium, Panonia, tani Perandoria Romake
Vdiq25 gusht, 383
Lugdunum, Gallia Lugdunensis (Sot Lion France)
KombësiaIlir
Emrat e tjerëFlavius Gratianus Augustus
ProfesioniPolitikan
TitulliPerandor i Perandorise Romake
Prind/ërValentiniani I

Graciani ( Latin: Flavius Gratianus ; 18 prill 359 – 25 gusht 383) ishte perandor i pjesës perëndimore të Perandorisë Romake nga 367 deri në 383. Djali i madh i Valentinianit I, Gratiani shoqëroi të atin në disa fushata përgjatë kufijve të Rhein dhe Danub dhe u ngrit në gradën e augustus në 367. Pas vdekjes së Valentinianit në 375, Gratiani mori qeverinë e perëndimit, ndërsa gjysmëvëllai i tij Valentinian II u vlerësua gjithashtu perandor në Panoni . Gratiani qeveriste provincat perëndimore të perandorisë, ndërsa xhaxhai i tij Valens ishte tashmë perandor në lindje. Sipas Kronikës së Jerome dhe Chronicon Paschale, djali i madh i Valentinianit, Gratiani, lindi më 18 prill 359 në Sirmium, tani Sremska Mitrovica, kryeqyteti i Panonia Secunda, nga gruaja e parë e Valentinianit, Marina Severa . [1] [2] [3] [4] Gratiani ishte djali i vetëm i prindërve të tij. [5] [6] Në kohën e lindjes së tij, babai i Gratianit jetonte në mërgim. [7] Gratiani u emërua sipas gjyshit të tij Gratian Funariut, cili ishte një tribun dhe më vonë erdhi nga Britania për Kostandinin e Madh ( r. 306-337 ). [8]

Pas vdekjes së perandorit Jovian ( r. 363–364 ), më 26 shkurt 364, Valentiniani u shpall augustus (perandor). [9] Brenda një muaji, i motivuar nga oficerët e lartë, ai shpalli vëllanë e tij Valensi, xhaxhain e Gratianit, augustus të perandorisë së Lindjes. [10] Gratiani u emërua konsull në vitin 366 dhe u titullua nobilissimus puer nga babai i tij. (noblest boy} [11] [12] Gratiani ishte shtatë vjeç kur u titullua nobilissimus puer, që tregonte se ai do të shpallej augustus . [13] Tutori i Gratianit ishte retori Ausoniu, i cili përmendi marrëdhënien në epigramet e tij dhe një poemë. [14]

Gratiani më pas udhëhoqi një fushatë përtej Rhine, sulmoi Lentiensët dhe e detyroi fisin të dorëzohej. Në të njëjtin vit, perandori lindor Valens u vra duke luftuar me gotët në Betejën e Adrianopolit, gjë që bëri që Gratiani të ngrinte Teodosin për ta zëvendësuar atë në vitin 379. Gratiani favorizoi krishterimin Nikeas mbi fenë tradicionale romake, duke nxjerrë Ediktin e Selanikut, duke refuzuar detyrën e pontifex maximus dhe duke hequr Altarin e Fitores nga Curia Julia e Senatit Romak . Qyteti Cularo në lumin Isère në Galinë Romake u riemërua Latin: Gratianopolis sipas tij, e cila më vonë u zhvillua në Grenoble .

Në vitin 383, duke u përballur me rebelimin e uzurpatorit Magnus Maximus, Gratiani marshoi me ushtrinë e tij drejt Lutetisë (Paris). Gratiani u ndoq nga Andragathius, equitum magjistër i Maximus dhe u vra në Lugdunum ( Lyon) më 25 gusht 383, sipas Consularia Constantinopolitana . [15] [16] [17] [18] [19] Më pas Maximus krijoi oborrin e tij në ish-rezidencën perandorake në Trier. <ref<McEvoy 2016</ref> Me vdekjen e Gratianit në vitin 383, 12-vjeçari Valentinian II ( r. 375–392 ) u bë augustusi i vetëm legjitim në perëndim.

Trupi i Konstantisë, gruas së parë të Gratianit, e cila kishte vdekur në fillim të atij viti, mbërriti në Kostandinopojë më 12 shtator 383 dhe u varros në kompleksin e Kishës së Apostujve të Shenjtë ( Apostoleion ) më 1 dhjetor, vendi i pushimit të një numri anëtarësh të familjes perandorake, duke filluar me Konstandinin në vitin 337, nën drejtimin e Teodosit, i cili kishte nisur ta bënte vendin një simbol dinastik. Ky ishte rasti i fundit që një anëtar i familjes perandorake perëndimore u varros në lindje, si një mauzoleum i ri që po ndërtohej në Bazilikën e Shën Pjetrit në Romë. [20] [21] Sipas Augustinit të Hippo në veprën The City of God dhe TheodoretitHistoria Ecclesiastica, Gratian dhe Constantia kishin pasur një djalë, i cili vdiq në foshnjëri para vitit 383, lindur para vitit 379 [22] deri në vitin 387, ndoshta edhe pas vdekjes së Magnus Maximus, eshtrat e Gratianit u varrosën në Mediolanum në mauzoleun perandorak. [23] Gratiani u hyjnizua në Latin: Divus Gratianus [24] [25]