Jump to content

Grekët qipriotë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grekët qipriotë
Popullsia e përgjithshme
Rreth 1.2 milionë
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Qipro659,115 (regjistrimi i vitit 2011))
≈500,000 në mërgatë[1]
[2]
Mbretëria e Bashkuar270,000
Australia, Afrika e Jugut, Shtetet e Bashkuara dhe të tjerë≈230,000
Gjuhët
Greqishtja moderne ((qipriote dhe standarde)
Fetë
Krishterimi (Kisha Ortodoske Greke)

Grekët qipriotë (Greqisht: Ελληνοκύπριοι, Turqisht: Kıbrıs Rumları ose Kıbrıs Yunanları) janë popullata etnike greke e Qipros, duke formuar komunitetin më të madh etnolinguistik të ishullit. Sipas regjistrimit të vitit 2011, 659,115 të anketuar regjistruan etninë e tyre si grekë, duke formuar pothuajse 99% të 667,398 qytetarëve qipriotë dhe mbi 78% të 840,407 banorëve total të zonës së kontrolluar nga Republika e Qipros. Këto shifra nuk përfshijnë 29,321 shtetas të Greqisë që banojnë në Qipro, grekë etnikë të regjistruar si shtetas të vendeve të tjera, ose popullsinë e Qipros Veriore të okupuar nga turqit.

Shumica e grekëve qipriotë janë anëtarë të Kishës së Qipros, një Kishë Ortodokse Greke autoqefale brenda bashkësisë më të gjerë të Krishtërimit Ortodoks. Në lidhje me Kushtetutën e Qipros të vitit 1960, termi përfshin gjithashtu maronitët, armenët dhe katolikët e kishës latine ("Latinët"), të cilëve iu dha mundësia të përfshiheshin në komunitetet greke ose turke dhe votuan për t'u bashkuar me të këtë të parin.

Grekët në Qipro numërojnë 659,115, sipas regjistrimit të vitit 2011.[1] Ekziston një komunitet i dukshëm qipriot dhe njerëz me origjinë qipriote në Greqi. Në Athinë, komuniteti grek qipriot numëron rreth 55,000 njerëz. Ekziston gjithashtu një mërgatë e madhe greke qipriote, veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar.


Kuzhina qipriote, si me kuzhinën greke, u ngulit me erëza dhe barishte të bëra të zakonshme si rezultat i lidhjeve të gjera tregtare brenda Perandorisë Osmane. Emrat e shumë pjatave erdhën për të pasqyruar burimet e përbërësve nga shumë toka nën sundimin osman. Shtëpitë e kafesë përhapen në të gjithë ishullin në të gjitha qytetet kryesore dhe fshatrat e panumërta.

Gjuha e përditshme e grekëve qipriotë është greqishtja qipriote, një dialekt i greqishtes moderne. Ajo ka karakteristika të caktuara me varietetet e Kretës, Dodekanes dhe Hiosit, si dhe ato të Azisë së Vogël.

Qipriotët grekë zakonisht janë të arsimuar në greqishten moderne standarde, megjithëse ata priren ta flasin atë me një theks dhe të ruajnë disa gramatika greke qipriote.

  1. ^ a b "Population – Country of Birth, Citizenship Category, Country of Citizenship, Language, Religion, Ethnic/Religious Group, 2011" (në anglisht). Statistical Service of the Republic of Cyprus. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2018. Marrë më 26 prill 2016.
  2. ^ Papadakis, Yiannis (2011), "Cypriots, Greek", përmbledhur nga Cole, Jeffrey E. (red.), Ethnic Groups of Europe: An Encyclopedia (në anglisht), ABC-CLIO, fq. 92, ISBN 978-1-59884-302-6, The population of Greek Cypriots currently living in Cyprus is around 650,000. In addition, it is estimated that up to 500,000 Greek Cypriots live outside Cyprus, the major concentrations being in the United Kingdom (270,000), Australia, South Africa, Greece, and the United States.