Jump to content

Gruaja në Islam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vajza duke recituar Kuranin (Kuran Okuyan Kız), një pikturë e vitit 1880 nga polimathi osman Osman Hamdi Beu, veprat e së cilës shpesh tregonin gra të përfshira në aktivitete edukative.[1]

Përvojat e grave myslimane (Arabisht: مسلمات Muslimāt, singular مسلمة Muslimah) ndryshojnë shumë ndërmjet dhe brenda shoqërive të ndryshme.[2][3] Në të njëjtën kohë, aderimi i tyre në Islam është një faktor i përbashkët që ndikon në jetën e tyre në një shkallë të ndryshme dhe u jep atyre një identitet të përbashkët që mund të shërbejë për të kapërcyer dallimet e gjera kulturore, sociale dhe ekonomike ndërmjet tyre.[4][5][6]

Ndër ndikimet që kanë luajtur një rol të rëndësishëm në përcaktimin e statusit shoqëror, juridik, shpirtëror dhe kozmologjik të gruas në rrjedhën e historisë islame janë shkrimet e shenjta të Islamit: Kurani;[7] ḥadīth, të cilat janë tradita që kanë të bëjnë me veprat dhe aforizmat që i atribuohen profetit islam Muhamedit dhe shokëve të tij;[8] ixhma', që është një konsensus dijetar, i shprehur ose i heshtur, për një çështje të ligjit; qiyās, parimi me të cilin ligjet e Kuranit dhe sunetit ose zakonet profetike zbatohen në situata që nuk mbulohen në mënyrë eksplicite nga këto dy burime të legjislacionit;[9] dhe fetva, opinione apo vendime të publikuara jodetyruese në lidhje me doktrinën fetare ose pikat e ligjit.

Një grua nga bengali e veshur me një nikab rozë.

Ndikimet shtesë përfshijnë traditat kulturore paraislamike; ligjet laike, të cilat janë plotësisht të pranuara në Islam përderisa nuk bien ndesh drejtpërdrejt me parimet islame;[10] autoritetet fetare, duke përfshirë agjencitë e kontrolluara nga qeveria si Këshilli i Ulemasë Indoneziane dhe Diyaneti i Turqisë;[11] dhe mësuesit shpirtërorë, të cilët janë veçanërisht të spikatur në misticizmin islam ose sufizmin. Shumë prej këtyre të fundit, duke përfshirë edhe filozofin mysliman mesjetar Ibën Arabi, kanë prodhuar vetë tekste që kanë sqaruar simbolikën metafizike të parimit femëror në Islam.[12]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Artist Feature: Who Was Osman Hamdi Bey?". How To Talk About Art History. prill 27, 2017. Marrë më qershor 13, 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 2. ^ Siraj, Asifa (tetor 2011). "Meanings of modesty and the hijab amongst Muslim women in Glasgow, Scotland". Gender, Place & Culture: A Journal of Feminist Geography. Taylor & Francis. 18 (6): 716–731. doi:10.1080/0966369X.2011.617907. ISSN 1360-0524. S2CID 144326780. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Herbert L. Bodman; Nayereh Esfahlani Tohidi, red. (1998). Women in Muslim Societies: Diversity Within Unity. Lynne Rienner Publishers. fq. 2–3. ISBN 978-1-55587-578-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Siraj, Asifa (tetor 2011). "Meanings of modesty and the hijab amongst Muslim women in Glasgow, Scotland". Gender, Place & Culture: A Journal of Feminist Geography. Taylor & Francis. 18 (6): 716–731. doi:10.1080/0966369X.2011.617907. ISSN 1360-0524. S2CID 144326780. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Herbert L. Bodman; Nayereh Esfahlani Tohidi, red. (1998). Women in Muslim Societies: Diversity Within Unity. Lynne Rienner Publishers. fq. 2–3. ISBN 978-1-55587-578-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Ibrahim, I. A.; Abu-Harb, Ibrahim Ali Ibrahim (1997). A Brief Illustrated Guide to Understanding Islam (në anglisht). Darussalam. ISBN 978-9960-34-011-1.
 7. ^ Bouhdiba, Abdelwahab (2008). "The eternal and Islamic feminine". Sexuality in Islam (bot. 1st). London and New York City: Routledge. fq. 19–30. ISBN 9780415439152. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Glassé, Cyril (1989). The Concise Encyclopaedia of Islam. London, England: Stacey International. fq. 141–143. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Glassé, Cyril (1989). The Concise Encyclopaedia of Islam. London, England: Stacey International. fq. 325. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Nasr, Seyyed Hossein (2004). The Heart of Islam: Enduring Values for Humanity. New York: HarperOne. fq. 121–122. ISBN 978-0-06-073064-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Schleifer, Yigal (27 prill 2005). "In Turkey, Muslim women gain expanded religious authority". The Christian Science Monitor. Marrë më 10 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Murata, Sachiko (1992). The Tao of Islam: A Sourcebook on Gender Relationships in Islamic Thought. Albany: State University of New York Press. fq. 188–202. ISBN 978-0-7914-0914-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)