Jump to content

Gruri i zakonshëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gruri
Kallinj gruri
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Pa klasifikuar:
Pa klasifikuar:
Pa klasifikuar:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Fisi:
Gjinia:
Lloji:
T. aestivum
Emri binomial
Triticum aestivum
Fusha me grurë.
Gruri i bluar - mielli.
Thesi me kokrra gruri.

Gruri është bimë njëvjeçare trikotiledone që bën pjesë në grupin e drithërave, fruti i tij shërben si ushqim. Për herë të parë është kultivuar në Kinë rreth vitit 2700 p.e.s. Sot perveç qe perdoret si ushqim për njerëzit dhe kafshët,gruri perdoret edhe per prodhimin e etanolit. Gruri eshte bime e cila mbillet gjate vjeshtes dhe veren e ardhshme jep frytet.Kercelli eshte i ndare ne nyje dhe ndernyje dhe ne brendi i zbrazet.Gjethet jane te gjata me nervure paralele.Lulesa eshte kalli i perbere.Fara e grurit permban shume albumine.Gruri paraqet ushqimin kryesor te njeriut.Nga farat e grurit pergatitet mielli, ndersa kercelli i thate (kashta) perdoret per ushqimin e kafsheve shtepiake.Sot ekzistojne me qindra sorta te grurit qe pershtaten kushteve te ndryshme dhe menyrave te kultivimit .