Guglielmo Marconi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gulielmo Markoni, Çmimi Nobel për fizikë 1909.

Guglielmo Marchese Marconi (Guljelmo Markeze Markoni) lindi më 25 prill 1874 në Villa Griffone të Bolonjës dhe vdiq më 20 korrik 1937Romë, ishte një fizikan dhe inxhinier elektrik, pionier i telekomunikacionit të pateltë të njohur si radio. Në bazë të këtij sistemi funksionojnë edhe TV, telefoni, celularët, telekomandat dhe shumë pajisje të tjera. Veprimtaria e tij u zhvillua më shumë në Angli.

Markoni ishte President i Akademisë Italiane dhe anëtar i Këshillit të Madh FashistItalisë.

Megjithëse edhe shpikës të tjerë dhanë kontributin e tyre në shpikjen e telegrafit të pateltë apo kryen prova të ngjashme në po ato vite, si p.sh. Ërstedi, Faradei, Herci, Tesla, Edisoni, Popovi e të tjerë, realizimi i Markonit pati më parë një përhapje më të gjerë.

Fëmijëria e tij[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përçimi i pateltë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet e tij të fundit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nderimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1909 Markoni fitoi Çmimin Nobelfizikë së bashku me Karl Ferdinand Braun, në mirënjohje për kontributet e tyre në zhvillimin e telegrafit të pateltë.

Patentat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Patentat britanike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Patentat amerikane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]