Gulagu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gulag2.jpg

Gulag kanë qënë kampe interrnimi dhe pune të detyruar në Bashkimin Sovietik. Megjithëse këto kampe ishin krijuar për të sistemuar kriminelët ordinerë, sistemi stalinist i përdori për inerrnimin e të gjithë kundershtëve politikë të sistemit komunist stalinist. Të ngritura që në kohën zariste ndoshta nda Pjetri i Madh, përdoreshin për të burgosur kundërshtarët e zarit dhe persona të bezdisshëm. Pas revolucionit bolshevik, u liruan të gjithë të burgosurit, Lenini1917 deklaroi që në këto gulage do të përfundojnë të gjithë armiqtë e klasave. Në 1918 rikonstruktohen mjetet e burgosjes dhe ato te punëve të rënda. Gulaget mjaft shpejt pas vitit 1930 u tej mbushën me persona për çdo akuzë edhe banale, si mos kultivim i mirë i tokës, mos dhëni rezultati në të korrura, sobotatorë, dezertues etj. Lindi nevoja per forcë pune me çmim të ulët, dhe filloi shfrytëzimi i të burgosurve në industrinë ushqimore. Gjatë luftës së dytë botërore numëri i popusisë nëpër gulage u përgjysëmua, për shkak të lirimit që i bëhej, për ti dërguar në front. Pas lufës në fillim të viteve '50 numëri i popullsisë u rrit jashtëmase e arriti deri në 2 milionë e gjysëm, në to gjendeshin dezertorë por edhe të burgosur lufte apo të burgosur të deportuar direkt nga kampent e përqëndrimeve gjermane, të gjithë të akuzuar si bashkëpuntorë të armikut e tradhëtar. Pas vdekjes së Stalinit, në 1953 Gulaget vazhduan të përdoreshin por një pjesë e të burgosurve të dënuar deri në 5 vjet nëprmjet një amnistie u liruan. Ndërsa të burgosurit politik filluan të liroheshn në vitin 1954 dhe rehabilitoheshin. Zyrtarisht Gulaget u mbyllën nëpërmjet një dekreti të Ministrisë së Brendshme më 25 janar 1960. Pas tij u mbyll edhe institucioni i Ministrisë së Brendshme nëpërmjet dekretit 44-16, për tu zëvendësuar nga KGB.

Burime të dhënash[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]