HTML

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një dokument HTML
Program që modifikon kodin HTML. Dallohet evidencimi i tag-eve

HTML (shkurtim i Hypertext Markup Language, lexo: Hajpër Tekst Markap Lenguiç) është gjuha markup (sqt. gjuhë me shënime) mbizotëruese për krijimin e fletave të rrjetit (ang. web page). HTML lejon autorët e faqeve të internetit të formulojnë dokumente që mund të kuptohen nga sisteme të ndryshme si PC, Unix, Macintosh etj, dhe që mund të shikohen duke përdorur programe të quajtura browser, p.sh; browser në kompjuterin tuaj mundë jetë Internet Explorer, AOL, Netscape, Opera (shfletues interneti) etj. HTML është e përbërë nga kode ose ndryshe nga sisteme shenjash (karaktere) të cilat janë pergjegjëse për paraqitjen e faqes së internetit.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Origjina[redakto | redakto tekstin burimor]

1980, fizicisti Tim Berners-Lee, i cili ishte kontraktues i pavarur tek CERN, propozoi dhe krijoi një prototip të ENQUIRE, një sistem për hulumtuesit e CERN-it për të përdorur dhe ndarë dokumente. Më 1989, Berners-Lee dhe engjinieri i data-sistemeve tek CERN Robert Cailliau, sicili propozime të veçanta për një sistem hypertext të bazuar në Internet duke shërbyer funksione të ngjajshme. Vitin pasues, ata bashkëpunuan në një propozim të përbashkët, projekti WorldWideWeb (W3),[1] që u adoptua nga CERN-i.

Specifikimet e para[redakto | redakto tekstin burimor]

Përshkrimi i parë i publikuar për HTML-në ishte një dokument i quajtur HTML Tags (Tiketat HTML), së pari të përmendura në internet nga Berners-Lee më 1991.[2][3] Ajo përshkruan 22 elemente që përbëjnë brendësinë, relativisht të thjeshtë të HTML-së. Trembëdhjetë nga këtoelemente ende ekzistojnë në HTML 4.[4]

Berners-Lee e konsideronte HTML-në si një program i SGML-së, por ai nuk u definua si i tillë formalisht deri në publikimin e vitit 1993, nga Taskforca e Engjinierëve për Internet (IETF), nga propozimi i parë për një specifikim të HTML-së: Internet Drafti i Berners-Lee dhe Dan Connolly "Hypertext Markup Language (HTML)", i cili përfshiu një Definicion i Tipit të Dokumentit SGML për të definuar gramatikën.[5] Drefti skadoi pas gjashtë muajsh, por u bë i famshëm për pranimin e shenjës tradicionale të shfletuesit NCSA Mosaic për ngulitjen (embedding) e figurave in-line, duke reflektuar filozofinë e IETF-së për të bazuar standarded në prototipet e suksesshme.[6]

Pasi skaduan draftet HTML dhe HTML+ më 1994, IETF-ja krijoi një Grup punues për HTML, i cili më 1995 përgatiti "HTML 2.0", specifikimet e para të HTML-së kishin për qëllim të trajtoheshin si standarde kundrejt të cilave duhej të bazoheshin implementimet e së ardhmesd.[6]E publikuar si "Kërkesë për Komentim" 1996, HTML 2.0 përfshiu ide nga draftet HTML dhe HTML+.[7] "HTML 1.0" nuk kishte ekzistuar ndonjëherë; emërtimi 2.0 kishte për qëllim ta dallonte edicionin e ri nga draftet e mëparshme.[8]

Zhvillimi i mëtejshëm nën mbikëqyrjen e IETF-së ngeci nga interesat konkuruese. Nga viti 1996, specifikimet e HTML-së janë mirëmbajtur nga World Wide Web Consortium (W3C). Sidoqoftë, më 2000, HTML-ja u bë bë gjthashtu një standard ndërkombëtar (ISO/IEC 15445:2000). Specifikimi i fundit i HTML-së i publikuar nga W3C është Rekomandimi HTML 4.01, i publikuar më 1999. Problemt dhe gabimet e saj u pranuan nga errata e publikuar më 2001.

Lista e kodeve[redakto | redakto tekstin burimor]

Krahasimi me gjuhët tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

HTML nuk njihet si Gjuhë Programimi dhe nuk mund te krahasohet me gjuhë si C, C++, C#, JAVA etj.

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Tim Berners-Lee, "Information Management: A Proposal." CERN (March 1989, May 1990). http://www.w3.org/History/1989/proposal.html
  2. ^ "HTML Tags". World Wide Web Consortium. Marrë më 2007-04-08. 
  3. ^ "First mention of HTML Tags on the www-talk mailing list". World Wide Web Consortium. 1991-10-29. Marrë më 2007-04-08.  Shiko vlerat e datave në: |date= (ndihmë)
  4. ^ "Index of elements in HTML 4". World Wide Web Consortium. 1999-12-24. Marrë më 2007-04-08.  Shiko vlerat e datave në: |date= (ndihmë)
  5. ^ Tim Berners-Lee (1991-12-09). "Re: SGML/HTML docs, X Browser (archived www-talk mailing list post)". Marrë më 2007-06-16.  Shiko vlerat e datave në: |date= (ndihmë)
  6. ^ a b Raymond, Eric. "IETF and the RFC Standards Process". [[The Art of Unix Programming]].  Është injoruar "." (ndihmë); Konflikt URL–wikilink (ndihmë)
  7. ^ "RFC 1866: Hypertext Markup Language - 2.0 - Acknowledgments". Internet Engineering Task Force. 2005-09-22. Marrë më 2007-06-16.  Shiko vlerat e datave në: |date= (ndihmë)
  8. ^ "RFC 1866: Hypertext Markup Language - 2.0 - Introduction". Internet Engineering Task Force. 2005-09-22. Marrë më 2007-06-16.  Shiko vlerat e datave në: |date= (ndihmë)

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Wikibooks-logo.png Wiki Libri: HTML