Jump to content

Hanbeli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Hanbalitët)
Hanbeli është shkolla mbizotëruese suni në Arabinë Saudite dhe Katar

Medh'hebi Hanbeli (Arabisht: لمذهب الحنبلي) është një prej katër medh-hebeve të fikhut. Medh'hebi e morri emrin e dijetarit irakianë Ahmed ibn Hanbeli dhe është themeluar nga studentët e tij. Krahasuar me medh'hebet tjera, medh'hebi Hanbeli është shkolla më e vogla.

Ajo është gjetur kryesisht në Arabinë Saudite dhe Katar, ku është fikh zyrtare. Ndjekësit janë shumicë demografike në Sharjah, Umm al-Quwain, Ras al-Khaimah dhe Ajman. Pakica të mëdha të ndjekësve Hanbelinj janë gjetur edhe në Bahrein, Oman dhe Jemen dhe brenda beduinët e Irakut dhe Jordanisë. Historikisht shkolla ishte e vogël; Gjatë shekullit të 18-të dhe në fillim të shekullit 20-të, Muhamed ibn Abd al-Vehabi dhe Al Saud në masë të madhe ka ndihmuar përhapjen e saj nëpër botë.