Hans dhe Sophie Scholl

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pulla e Republikës Demokratike Gjermane nga viti 1961.
Varri i Scholl

Hans dhe Sophie Scholl, shpesh të referuara në gjermanisht si die Geschwister Scholl (vëllezërit e motrat Scholl), ishin një vëlla dhe motër që ishin anëtarë të Trëndafilit të Bardhë, një grup studentësh në Mynih që ishte aktiv në lëvizjen rezistente jo të dhunshme në Gjermaninë naziste, veçanërisht në shpërndarjen e fletushkave kundër luftës dhe diktaturës së Adolf Hitlerit. Në Gjermaninë e pasluftës, Hans dhe Sophie Scholl njihen si simbole të lëvizjes së rezistencës së krishterë gjermane kundër regjimit totalitar nazist.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjashtë vëllezër dhe motrat e Magdalene Müller dhe Robert Scholl ishin: Inge (1917–1998), Hans (1918–1943), Elisabeth (1920–2020), Sophie (1921–1943), Werner Scholl (1922–1944) dhe Thilde Scholl (1925–1926), familja e të cilëve jetonte në Vyrtembergu, në qytetet Forchtenberg (deri më 1930), Ludwigsburg (1930–1932) and Ulm (1932–).

Më 18 shkurt 1943, dy nga vëllezërit e motrat, Hans dhe Sophie Scholl, po shpërndanin fletushka në Universitetin Ludwig Maximilian të Mynihut, kur u kapën nga kujdestari, Jakob Schmid, i cili informoi Gestapon. Nga 22 shkurt 1943, ata ishin dënuar me vdekje nga Gjykata Popullore, e udhëhequr nga Gjykatësi-Presidenti Roland Freisler dhe u ekzekutuan me gijotinë në të njëjtën ditë në Burgun Stadelheim. Varri i tyre është në varrezat ngjitur Perlacher Forst (numri i varrit 73-1-18/19).

Në nderim të kujtimeve të tyre, shumë sheshe, rrugë, shkolla u emëruan pas tyre, përfshirë çmimin për letërsi Geschwister-Scholl-Preis.