Jump to content

Hapësira e informacionit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hapësira e informacionit është grupi i koncepteve dhe marrëdhënieve midis tyre që mbahen nga një sistem informacioni;[1] ai përshkruan gamën e vlerave ose kuptimeve të mundshme që një entitet mund të ketë sipas rregullave dhe rrethanave të dhëna.

Një hapësirë informacioni është një lloj i dizajnit të informacionit në të cilin përfaqësimet e objekteve të informacionit ndodhen në një hapësirë parimore. Në një vendndodhje dhe drejtim të hapësirës parimore kanë kuptim, në mënyrë që hartimi dhe navigimi të bëhen i mundshëm.

Hapësira e informacionit na rrethon gjithandej. Kur marrim një skedar nga kompjuteri ynë, ne po shfletojmë përmes një hapësire informacioni; kur përdorim një motor kërkimi ne po analizojmë një hapësirë informacioni; dhe kur vizitojmë një faqe interneti ne po kalojmë nëpër një hapësirë tjetër informacioni.

Një përkufizim tjetër (idealist) është se hapësira informative është rezultati i përgjithshëm i aktivitetit semantik të njerëzimit, "bota e emrave dhe titujve", e lidhur me botën ontologjike. Duke qenë një koncept primar, hapësira e informacionit nuk mund të përcaktohet saktësisht dhe është vendosur si një kundërshtim dialektik ndaj hapësirës materiale, fizike dhe objektive.[2]

  1. ^ Gregory Newby, Metric Multidimensional Information Space Arkivuar 9 gusht 2017 tek Wayback Machine, Text Retrieval Conference, 4 November 1996
  2. ^ Sergei Pereslegin, Elena Pereslegina, What is enough for Herodotus... Arkivuar 9 gusht 2014 tek Wayback Machine, Russian archipelago, 2001 Stampa:Ru icon