Harami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Harami (Arabisht: حَرَام, ḥarām) është një term arab që do të thotë 'i ndaluar'. Kjo mund t'i referohet: ose diçkaje të shenjtë, në të cilën nuk lejohet qasja për njerëzit që nuk janë në gjendje të pastërtisë ose që nuk janë të inicuar në diturinë e shenjtë; ose, në kontrast të drejtpërdrejtë, me një veprim të keq dhe si rrjedhim "vepra mëkati që është i ndaluar të bëhet". Në jurisprudencën islame, harami përdoret për t'iu referuar çdo veprimi që është i ndaluar nga Zoti dhe është një nga pesë urdhërimet islame (الأحكام الخمسة, al-ʾAḥkām al-Ḵamsa) që përcaktojnë moralin e veprimit njerëzor.

Veprat që janë haram zakonisht janë të ndaluara në tekstet fetare të Kuranit, dhe kategoria synet e haramit është statusi më i lartë i ndalimit. Nëse diçka konsiderohet haram, ajo mbetet e ndaluar sado të jetë qëllimi i mirë apo sa i nderuar të jetë qëllimi. Mëkatet, të mirat dhe veprat e merituara vendosen në mizan (peshore) në Ditën e Gjykimit dhe peshohen sipas sinqeritetit të vepruesit. Pikëpamjet e medhhebeve të ndryshme mund të ndryshojnë ndjeshëm në lidhje me atë që është ose jo haram, bazuar në interpretimin shkencor të teksteve thelbësore fetare (Kur'an dhe Hadith).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]