Hekurudhat e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shenja dalluese Hekurudhat e Kosovës

Hekurudhat e Kosovës është kompani publike që ka për detyrë të operoj rrjetin hekurudhor të Kosovës, t'i rris dhe mirëmbajë vijat hekurudhore për operim (shërbime për transportin e udhëtarëve dhe mallrave) bazuar në standardet e Bashkimit Evropian.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vija e parë hekurudhore në Kosovë është ndërtuar në vitin 1874 në relacionin Hani i Elezit – Fushë Kosovë – Mitrovicë. Më vonë ka filluar dhe është kryer ndërtimi i rrjetit ekzistues hekurudhor nëpër tërë territorin e Kosovës. Hekurudhat e Kosovës shtrihen në tërë territorin e Kosovës me një gjatësi prej 333,451 km. Në këtë gjatësi nuk përfshihen vijat industriale të cilat kapin gjatësinë prej 103,4 km. Vijat hekurudhore bëjnë lidhjen e të gjitha qendrave më të rëndësishme të Kosovës përveç Gjakovës dhe Gjilanit. Vijat e hekurudhave të Kosovës kanë lidhje të drejtpërdrejt edhe me shtetet fqinje si me Maqedoninë e Serbinë dhe përmes tyre edhe me shtetet e tjera

Linjat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hekurudhat e Republikës së Kosovës kanë lidhje në dyja anët me Serbinë (1.Rudrinë,Rashkë afër Mitrovicës) dhe (2.Merdarë afër Besianës(Podujevës),linja Zvecan-Rashkë është në funksion dhe është nën kujdsin e Hekurudhave të Serbisë (Zeleznice Srbije),kurse nëpër Merdarë nuk funksionon.Lidhja me Maqedoninë është në funksion nëpër Han të Elezit ku dhe gjindet terminali doganor.Linjat e mbrendshme janë në funksion 2 nga 5 që janë,në finksion janë linjat:(Prishtinë-Pejë dhe Prishtinë Han i Elezit),kurse ato që nuk funksionojnë janë:(Prishtinë-Prizren,Prishtinë-Gracanicë,Prishtinë-Mitrovicë,Prishtinë-Magurë dhe Prishtinë-Besianë apo Podujevë).Lokomotivat shumica janë të mbetura nga Federacioni Jugosllav ose janë donacion i shteteve tjera ku këto te fundit janë te vjetra si dhe të përdorura,për atë arsyr transporti hekurudhor në Kosovë është jo konfort dhe jo i saktë apo i rregullt.Transporti i mallrave kryen shërbime private dhe në shumicën e rasteve është jo i shpeshtë.Të gjithë trenat shfrytëzojnë naftën dhe ndotin shumë mjedisin,në vitet e ardhshme pritet elektrifikimi i plotë i hekurudhës ku do të vihen në funksion lokomotivat me energji elektrike të cilat janë ekologjike.Po ashtu pritet të ndërtohen linja e hekurudhës që do të lidh Rep. e Kosovës me atë të Shqipërisë.

Harta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hekurudhat e Kosovës (Harta Interaktive)

Lokomotivat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vagonët vetëlëvizës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]