Jump to content

Helmeta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dhjetë lloje të ndryshme helmetash me dizajn, materiale, sasi të mbulimit të kokës dhe aksesorë të ndryshëm për të ofruar mbrojtje maksimale për raste të veçanta përdorimi.

Një helmetë është një formë e veshjes mbrojtëse e veshur për të mbrojtur kokën. Më konkretisht, një helmetë plotëson kafkën në mbrojtjen e truritnjeriut. Nganjëherë vishen helmeta ceremoniale ose simbolike (p.sh, helmeta e policitMbretërinë e Bashkuar) pa funksion mbrojtës. Ushtarët veshin helmeta luftarake, shpesh të bëra nga Kevlar ose fibra të tjera sintetike të lehta.

Fjala helmetë rrjedh nga helm, një fjalë e vjetër angleze për një mbulesë mbrojtëse të kokës.

Helmetat përdoren për aktivitete rekreative dhe sportive (p.sh, kalorës në garat me kuaj, futboll amerikan, hokej mbi akull, kriket, bejsboll, kamogji, hedhje dhe ngjitje shkëmbi); aktivitete të rrezikshme të punës si ndërtimi, miniera, policia e protestave, aviacioni ushtarak dhe transport (p.sh. helmetat e motoçikletave dhe helmetat e biçikletave). Që nga vitet 1990, shumica e helmetave janë bërë nga rrëshira ose plastika, të cilat mund të përforcohen me fibra të tilla si aramidet.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]