Hemisfera Lindore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hemisfera Lindore

Hemisfera Lindore është një term gjeografik për gjysmën e Tokës e cila është në lindje të meridianit kryesor (i cili kalon Greenwich, Londër, Mbretëria e Bashkuar ) dhe në perëndim të antimeridianit (i cili kalon Oqeanin Paqësor dhe tokë relativisht të vogël nga poli në pol). Përdoret gjithashtu për t'iu referuar Afro-Eurazisë (Afrikë dhe Evrazia) dhe Australisë, në kontrast me Hemisferën Perëndimore, e cila përfshin kryesisht Amerikën Veriore dhe Jugore. Hemisfera Lindore mund të quhet gjithashtu Hemisfera Orientale. Përveç kësaj, ai mund të përdoret në një kuptim kulturor ose gjeopolitik si një sinonim për "Botën e Vjetër".

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi pothuajse i përsosur (toka është një sferoid i rrafshët që është më i trashë rreth ekuatorit), i tërhequr me një vijë, që kufizon hemisferat lindore dhe perëndimore duhet të jetë një konventë e vendosur dhe e publikuar në mënyrë arbitrare, ndryshe nga Ekuatori (një vijë imagjinare që rrethon Tokën, në distancë të barabartë nga polet e tij), i cili ndan hemisferat veriore dhe jugore. Meridiani kryesorgjatësinë gjeografike 0° dhe antimeridiani, në gjatësinë gjeografike 180°, janë kufijtë e pranuar në mënyrë konvencionale, pasi ato ndajnë gjatësitë gjeografike lindore nga ato perëndimore. Kjo konventë u krijua në 1884 në Konferencën Ndërkombëtare të Meridianit të mbajtur në Uashington, DC ku u miratuan konceptet standarde të kohës së inxhinierit kanadez të hekurudhave Sir Sandford Fleming. Hemisferat e dakorduara nuk korrespondojnë me kontinentet e sakta. Pjesë të Evropës Perëndimore, Afrikës Perëndimore, Oqeanisë dhe Rusisëekstreme verilindore janë në hemisferën perëndimore, duke e ndarë atë nga kontinentet që formojnë gurin e provës për shumicën e konstrukteve gjeopolitike të "Lindjes" dhe "Perëndimit".

Rrjedhimisht, meridianët e 20°W dhe diametralisht e kundërta 160°E përdoren shpesh jashtë çështjeve të fizikës dhe lundrimit, [1] [2] që përfshin të gjithë kontinentin evropian dhe afrikan, por gjithashtu përfshin një pjesë të vogël të verilindjes Grenlanda (zakonisht llogaritet si pjesë e Amerikës së Veriut) dhe përjashton më shumë Rusinë lindore dhe Oqeaninë (p.sh., Zelandën e Re). Para miratimit global të kohës standarde, meridianë të shumtë kryesorë u dekretuan nga vende të ndryshme ku koha përcaktohej nga mesdita lokale (në këtë mënyrë, lokale).

Qendra e Hemisferës Lindore ndodhet në Oqeanin Indian në kryqëzimin e ekuatorit dhe meridianit të 90-të në lindje, 910 km në perëndim të Indonezisë në kreshtën e nëntëdhjetë lindore. Toka më e afërt është Simeulue Island në2°35′N 96°05′E / 2.583°N 96.083°E / 2.583; 96.083 .

Masa tokësore e Hemisferës Lindore është më e madhe se ajo e Hemisferës Perëndimore dhe ka një shumëllojshmëri të gjerë habitatesh.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

82-88% e njerëzve jetojnë në hemisferën lindore dhe 12-18% në hemisferën perëndimore. [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Olson, Judy M. "Projecting the hemisphere ", ch. 4 nga Matching the map projection to the need ; Robinson, Arthur H. & Snyder, John P., eds. 1997. Bethesda, MD: Cartography and Geographic Information Society, American Congress on Surveying and Mapping.
  2. ^ "Eastern Hemisphere". Merriam-Webster's Geographical Dictionary, 3rd ed. 2001. Springfield, MA: Merriam-Webster, Inc., p. 340.
  3. ^ How Much of Humanity is in Your Hemisphere? - Brilliant Maps