Hidrosfera

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hidrosfera është e gjithë shtresa e ujit që mbëshjell tokën.[1][2] [3][4] [5]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hidrosfera përfshinë të gjitha ujërat e lira në pjesën sipërfaqësore të tokës. Veti karakteristike e hidrosferës është ripërtëritja e përhershme e saj. Me studimin e hidrosferës, proceset dhe dukuritë në të, merret hidrologjia (greq. hydrologos, hydro -ujë dhe logos-shkencë).etj

Veçoritë:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hidrosfera ka veçori të krahasueshme me ato të atmosferës, mirëpo ekzisojnë edhe dallime të rëndësishme. Dendësia e ujit, është rreth 770 herë më e madhe se dendësia e ajrit, kjo mundëson që organizmat e gjalla të përshtaten dhe të jetojnë në mjedis ujor.

Deti, Lumi dhe Liqeni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

dete shfaqen valët në sipërfaqen e ujit, si rezultat i erës dhe rrymave në brendësi të saj për shkak të dallimeve të dendësisë së ujit dhe të temperaturës. Uji i lumit është në lëvizje të vazhdueshme nga zonat më të larta deri në derdhje në det ose në liqen. Liqejt, kanë karakteristika të përbashkëta me detërat dhe me lumenjtë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Abbott, Benjamin W.; Bishop, Kevin; Zarnetske, Jay P.; Minaudo, Camille; Chapin, F. S.; Krause, Stefan; Hannah, David M.; Conner, Lafe; Ellison, David; Godsey, Sarah E.; Plont, Stephen; Marçais, Jean; Kolbe, Tamara; Huebner, Amanda; Frei, Rebecca J.; Hampton, Tyler; Gu, Sen; Buhman, Madeline; Sara Sayedi, Sayedeh; Ursache, Ovidiu; Chapin, Melissa; Henderson, Kathryn D.; Pinay, Gilles (korrik 2019). "Human domination of the global water cycle absent from depictions and perceptions" (PDF). Nature Geoscience (në anglisht). 12 (7): 533–540. Bibcode:2019NatGe..12..533A. doi:10.1038/s41561-019-0374-y. S2CID 195214876.
  • Rüpke, Lars; Phipps Morgan, Jason; Eaby Dixon, Jacqueline (2013-03-19), Jacobsen, Steven D.; Van Der Lee, Suzan (red.), "Implications of Subduction Rehydration for Earth's Deep Water Cycle", Geophysical Monograph Series (në anglisht), Washington, D. C.: American Geophysical Union, fq. 263–276, doi:10.1029/168gm20, ISBN 978-1-118-66648-7, marrë më 2021-10-21
  • Magni, Valentina; Bouilhol, Pierre; Hunen, Jeroen van (2014). "Deep water recycling through time". Geochemistry, Geophysics, Geosystems (në anglisht). 15 (11): 4203–4216. Bibcode:2014GGG....15.4203M. doi:10.1002/2014GC005525. ISSN 1525-2027. PMC 4548132. PMID 26321881.
  • Goes, Saskia; Collier, Jenny; Blundy, Jon; Davidson, Jon; Harmon, Nick; Henstock, Tim; Kendall, J.; MacPherson, Colin; Rietbrock, Andreas; Rychert, Kate; Prytulak, Julie; Van Hunen, Jeroen; Wilkinson, Jamie; Wilson, Marjorie (2019). "Project VoiLA: Volatile Recycling in the Lesser Antilles". Eos (në anglishte amerikane). 100. doi:10.1029/2019eo117309. hdl:10044/1/69387. S2CID 134704781. Marrë më 2021-02-27.
  • Anderson, J. G.; Wilmouth, D. M.; Smith, J. B.; Sayres, D. S. (17 gusht 2012). "UV Dosage Levels in Summer: Increased Risk of Ozone Loss from Convectively Injected Water Vapor". Science (në anglisht). 337 (6096): 835–839. Bibcode:2012Sci...337..835A. doi:10.1126/science.1222978. PMID 22837384. S2CID 206541782.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ὕδωρ, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. ^ σφαῖρα, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ Encyclopædia Britannica, 'Hydrosphere': https://www.britannica.com/science/hydrosphere/Origin-and-evolution-of-the-hydrosphere
  4. ^ Albarède, Francis; Blichert-Toft, Janne (nëntor 2007). "The split fate of the early Earth, Mars, Venus, and Moon". Comptes Rendus Geoscience. 339 (14–15): 917–927. Bibcode:2007CRGeo.339..917A. doi:10.1016/j.crte.2007.09.006. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Our Changing Planet: an Introduction to Earth System Science and Global Environmental Change." Our Changing Planet: an Introduction to Earth System Science and Global Environmental Change, by Fred T. Mackenzie, 2nd ed., Pearson Education, 2011, pp. 88–91.