Jump to content

Hierarkia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një hierarki është një rregullim i artikujve (objekte, emra, vlera, kategori, etj.) që përfaqësohen si "sipër", "poshtë" ose "në të njëjtin nivel me" njëri-tjetrin. Hierarkia është një koncept i rëndësishëm në një larmi fushash, si arkitektura, filozofia, dizajni, matematika, shkenca kompjuterike, teoria organizative, teoria e sistemeve, biologjia sistematike dhe shkencat sociale (veçanërisht filozofia politike).

Një hierarki mund të lidhë entitete drejtpërdrejt ose tërthorazi, dhe vertikalisht ose diagonalisht. Lidhjet e vetme të drejtpërdrejta në një hierarki, për aq sa janë hierarkike, janë me eprorin e drejtpërdrejtë ose me një nga vartësit e dikujt, megjithëse një sistem që është kryesisht hierarkik mund të përfshijë edhe hierarki alternative. Lidhjet hierarkike mund të shtrihen "vertikalisht" lart ose poshtë nëpërmjet lidhjeve të shumta në të njëjtin drejtim, duke ndjekur një rrugë. Gjithsesi, të gjitha pjesët e hierarkisë që nuk janë të lidhura vertikalisht me njëra-tjetrën, mund të lidhen "horizontalisht" përmes një rruge duke ecur lart në hierarki për të gjetur një epror të përbashkët të drejtpërdrejtë ose të tërthortë, dhe pastaj përsëri poshtë. Kjo është e ngjashme me dy bashkëpunëtorë ose kolegë; secili raporton tek një epror i përbashkët, por ata kanë të njëjtën masë relative autoriteti. Ekzistojnë forma organizative që janë njëkohësisht alternative dhe plotësuese të hierarkisë. Heterarkia është një formë e tillë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]