Histogrami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Histogrami është një mjet që ndihmon në dallimin e shpejt dhe të lehtë të llojit të shpërndarjes për mostrat që përmbajnë një sasi të madhe të të dhënave. Krijimi i histogramit paraprihet nga: llogaritja e shtrirjes së popullacionit, përcaktimin e intervalit të klasave, krijimi i tabelave të frekuencave, përcaktimi i kufijve të klasave, llogaritja e qendrës së klasave dhe përcaktimi i frekuencës duke numëruar mostrën. Nga këto të dhëna është krijohet një histogram. Bazuar në paraqitjen e histogramëve, nxirren përfundime në lidhje me natyrën statistikore të popullacionit.

Histogramët janë të njohur në statistikat matematikore dhe përdoren në fusha të ndryshme të planifikimit të ndërtimeve (plane dinamike për punë dhe angazhim financiare, etj.).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]