Historia e Laosit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
1893

Historia e Laosit

Mëmëdheu i popullit të Laosit që kanë emigruar në Indokinë është Kina. Nuk ka të dhëna konkrete për historinë e Laos'it para shekullit XIV. Mbretëria e parë e Laosit është formuar në mes të shekullit XIV. Në vitin 1453 Fraya Fa Ngum, formoi mbretërinë e Lanxang që nënkupton (Me Miliona Elefant). Në fund të shekullit XVI kjo mbretëri u bë pjesë e Komonveltit.

Me shfaqjen e Luftës Civile kjo mbretëri u nda në shtet mbretërie dhe Principatën e Sampasak'ut.Në vitin 1893 u nënshkrua marrëveshja ku Laosi hyri nën koloninë Franceze.

Në vitin 1942 Japonezët pushtuan rrethin e lumit Mekong. Me humbjen e JaponisëLuftën e Dytë Botërore, në maj 1946 Laos'i shpalli pavarësinë. Franca insistoi të ndalonte këtë por nuk pati sukses. Në vitin 1953 Franca dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës njohën pavarësinë e Laosit. Ndërsa në muajin korrik të vitit 1962 në Konferencën Ndërkombëtare të Gjenevës pavarësinë e Laosit njohën të gjitha shtetet e botës. Në vitin 1963 filluan probleme në shtet. Kjo vazdhoi deri në krijimin e Republikës Popullore Demokratike e Laosit nga Potent-Lao në vitin 1975. Laosi ende qeveriset me Komunizëm, dhe pas kalimit në këtë lloj të qeverisjes, zgjedjket e para janë bërë në Mars 1989.

Vientiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vientiane është kryeqyteti i Laosit. Vientiane u bë kryeqytet në vitin 1563.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]