Jump to content

Holizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Holizmi (greqishtja e lashtë ὅλος ) është ideja që sisteme të ndryshme (p.sh. fizike, biologjike, sociale) duhet të shihen si tërësi, jo thjesht si një koleksion pjesësh. [1] [2] Termi "holizëm" u shpik nga Jan Smuts në librin e tij të vitit 1926 Holism and Evolution . [3] Ndërsa idetë e tij kishin konotacione raciste, përdorimi modern i fjalës në përgjithësi i referohet trajtimit të një personi si një tërësi e integruar, sesa si një koleksion sistemesh të veçanta. Për shembull, mirëqenia mund të konsiderohet jo vetëm si shëndet fizik, por edhe si mirëqenie psikologjike dhe shpirtërore. [4]

Kuptimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i saktë i "holizmit" varet nga konteksti. Jan Smuts fillimisht përdori "holism" për t'iu referuar tendencës në natyrë për të prodhuar të tëra nga grupimi i renditur i strukturave të njësive. [3] Sidoqoftë, në përdorimin e zakonshëm, "holizmi" zakonisht i referohet idesë se një e tërë është më e madhe se shuma e pjesëve të saj. [5] Në këtë kuptim, "holism" mund të shkruhet gjithashtu " holism " (edhe pse të dyja nuk janë të lidhura etimologjikisht), dhe mund të kontrastohet me reduktimin ose atomizmin . [6]

Termi holist kur zbatohet për dietë i referohet një qasjeje intuitive ndaj ushqimit, ngrënies ose mënyrës së jetesës . Një shembull është në kontekstin e infermierisë holistik, ku "holizmi" i referohet vlerësimit të shëndetit të një personi, duke përfshirë faktorët psikologjikë dhe shoqërorë, dhe jo vetëm kushtet ose simptomat e tij fizike. [7] Në këtë kuptim, holizmi mund të quhet edhe " holiatri". [8] Disa institucione fetare praktikojnë një qasje holistike dietike dhe shëndetësore, të tilla si Hinduizmi dhe Kisha Adventiste e Ditës së Shtatë .

filozofinë e shkencës, holizmi logjik është koncepti që një teori mund të kuptohet vetëm në tërësinë e saj. Ky është quajtur edhe holizëm metodologjik. Në mënyrë të ngjashme, holizmi semantik bën pretendimin se deklaratat kuptimplota rreth fenomeneve komplekse nuk mund të reduktohen në veprimet e individëve. [9]

Michael Esfeld ka sugjeruar se holizmi është kundër filozofisë analitike, "holizmi në lidhje me fenomenet e qëllimshme është i përhapur në mesin e filozofëve analitikë". [10]

Holizmi në fizikë i referohet pandashmërisë së disa fenomeneve, veçanërisht fenomeneve kuantike. Fizika klasike nuk mund të konsiderohet si holistike, pasi sjellja e pjesëve të veçanta përfaqëson të tërën. Megjithatë, gjendja e një sistemi në teorinë kuantike i reziston analizave të ngjashme. Gjendja kuantike e një sistemi shpesh përshkruhet si 'e ngatërruar', dhe kështu e pandashme për analiza kuptimplote. [11]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fodor, Jerry, and Ernst Lepore, Holism: A Shopper's Guide Wiley. New York. 1992
 • Smuts, Jan C.: Holism and Evolution, 1926 MacMillan, Compass/Viking Press 1961 reprint: ISBN 0-598-63750-8, Greenwood Press 1973 reprint: ISBN 0-8371-6556-3, Sierra Sunrise 1999 (mildly edited): ISBN 1-887263-14-4
 • Hayek, F.A. von. The Counter-revolution of Science. Studies on the abuse of reason. Free Press. New York. 1957.
 • Mandelbaum, M. Societal Facts in Gardner 1959.
 • Phillips, D.C. Holistic Thought in Social Science. Stanford University Press. Stanford. 1976.
 • Dreyfus, H.L. Holism and Hermeneutics in The Review of Metaphysics. 34. pp. 3–23.
 • James, S. The Content of Social Explanation. Cambridge University Press. Cambridge, 1984.
 • Harrington, A. Reenchanted Science: Holism in German Culture from Wilhelm II to Hitler. Princeton University Press. 1996.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Oshry, Barry (2008), Seeing Systems: Unlocking the Mysteries of Organizational Life, Berrett-Koehler {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
 2. ^ Auyang, Sunny Y (1999), Foundations of Complex-system Theories: in Economics, Evolutionary Biology, and Statistical Physics, Cambridge University Press {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
 3. ^ a b "holism, n." OED Online, Oxford University Press, September 2019, www.oed.com/view/Entry/87726. Accessed 23 October 2019.
 4. ^ "Beginners Guide to Holistic Health". Chopra (në anglisht). 2019-08-27. Marrë më 2022-09-28.
 5. ^ J. C. Poynton (1987) SMUTS'S HOLISM AND EVOLUTION SIXTY YEARS ON, Transactions of the Royal Society of South Africa, 46:3, 181-189, DOI:10.1080/00359198709520121
 6. ^ "wholism, n." OED Online, Oxford University Press, September 2019, www.oed.com/view/Entry/228738. Accessed 23 October 2019.
 7. ^ "holistic, adj." OED Online, Oxford University Press, September 2019, www.oed.com/view/Entry/87727. Accessed 23 October 2019.
 8. ^ "Definition of holism | Dictionary.com". www.dictionary.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "holism | philosophy | Britannica". www.britannica.com (në anglisht). Marrë më 2022-09-28.
 10. ^ Michael Esfeld, Holism and Analytic Philosophy. Mind, Vol. 107(426), 1998, pg. 365
 11. ^ Healey, Richard; Gomes, Henrique (2022), Zalta, Edward N. (red.), "Holism and Nonseparability in Physics", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (bot. Spring 2022), Metaphysics Research Lab, Stanford University, marrë më 2022-09-28 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)