Jump to content

Hostiliani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hostiliani ( Latin: Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus  ; vdiq 251) ishte për një kohë të shkurtër perandor romak në 251. Hostiliani lindi nga Decius dhe Herennia Etruscilla në një datë të panjohur dhe u ngrit në rangun e Cezarit në vitin 250 nga Decius. Pasi Decius dhe Herennius Etruscus, vëllai i Hostilianit, u vranë në Betejën e Abritusit, një pritë nga gotët, Trebonianus Gallus u shpall perandor nga legjionet. Pothuajse menjëherë, ai e ngriti Hostilian në bashkë-perandor dhe djalin e tij, Volusianus, në Cezar . Hostiliani vdiq shpejt pas kësaj, ose për shkak të murtajës ose u vra nga Trebonianus Gallus.

Hostiliani lindi në një datë të panjohur, nga Decius, një gjeneral romak që më vonë u bë Perandor, dhe gruaja e tij Herennia Etruscilla . Ai kishte një vëlla, Herennius Etruscus, dhe një motër. Emri i tij i plotë i bazuar në monedha dhe mbishkrime ishte Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus, por kësaj historiani Aurelius Victor i shton Perpenna ose Perperna, një emër me origjinë etruske . [1]

Në shtator 249 ushtria e Decius e shpalli atë perandor, në kundërshtim me Filipin Arab . Ai mundi dhe vrau Filipin në një betejë afër Veronës, pas së cilës Senati Romak konfirmoi emërimin e Decius dhe e nderoi atë me emrin Traianus, një referencë për perandorin Trajan . [2] [3] [4]

Në ose rreth shtatorit 250, [5] [6] Decius emëroi të dy djemtë e tij cezar [7] dhe në maj 251 Herennius Etruscus u ngrit në gradën e augustus, gjë që i bëri Decius dhe Etruscus bashkë-perandorë, me Hostilian si trashëgimtar të njëri ose të dy. [2] [7] [8] Në qershor 251, Decius dhe Herennius Etruscus u vranë nga Gotët në Betejën e Abritusit dhe Trebonianus Gallus u shpall perandor. Për të qetësuar publikun pas këtij ndryshimi të papritur të sundimtarëve, Gallus e ngriti Hostilian në augustus . [8] [2] [7] Pas një periudhe të shkurtër si bashkë-perandor, Hostiliani vdiq në rrethana që janë ende të diskutueshme. [7] Vdekja e tij ndonjëherë datohet në nëntor, [2] por burimet bashkëkohore tregojnë se ai vdiq në ose para gushtit, ndoshta në korrik. [5] [6] Aurelius Victor dhe autori i Epitome de Caesaribus thonë se Hostiliani vdiq nga një murtajë. Zosimus pretendon se ai u vra nga Trebonianus Gallus. [9] Djali i Gallusit, Volusianus u bë bashkë-perandori i ri. [2]

Disa historianë e identifikojnë Hostilianin si gjeneralin romak të përshkruar në sarkofagun e Betejës së Ludovisit, por kjo nuk ka gjasa duke pasur parasysh se të gjitha monedhat e tij e përshkruajnë atë si një djalë të ri pa mjekër. [10] Është e mundur që të dy Hostilian dhe Herennius Etruscus ishin ende fëmijë ose adoleshentë në kohën e vdekjes së tyre. [10]

Aurei i Hostilian ndahet në katër lloje që mbajnë bustin e Hostilian në anën e përparme, me anën e pasme që tregon: Marsi që ecën në të djathtë; mjete priftërore; Mërkuri në këmbë; dhe Roma ulur, duke mbajtur Victorian . [11]

 • De Caesaribus (30.2) by Aurelius Victor.[12]
 • Epitome de Caesaribus (30.2) by Anonymous.[12]
 • Historia Nova (1.25.1) by Zosimus.[13]
 • Loka, Nikollë (2003). Genivs Illvrici: Dyzet e dy perandorë ilirë të Romës. Tiranë: Mirdita.
 1. ^ Benson 2004.
 2. ^ a b c d e Adkins & Adkins 1998.
 3. ^ Chrystal 2015.
 4. ^ Varner 2004.
 5. ^ a b Peachin 1990.
 6. ^ a b Kienast, Eck & Heil.
 7. ^ a b c d Salisbury & Mattingly 1924.
 8. ^ a b Bunson 2014.
 9. ^ Manders 2012.
 10. ^ a b Wood 1987.
 11. ^ Friedberg, Friedberg & Friedberg 2017.
 12. ^ a b Haas 1983, f. 134.
 13. ^ Manders 2012, f. 18.