Human Rights Watch

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Human Rights Watch
Formuar më1978; 46 vite më parë (1978) (si Helsinki Watch)
LlojiOJQ jofitimprurëse
QëllimiTë drejtat e njeriut, aktivizmi
SeliaEmpire State Building
New York City, New York, SH.B.A.
Rajoni i shërbimit
Botërisht
Njerëzit kyç
Kenneth Roth
(Drejtor ekzekutiv)
James F. Hoge, Jr.
(Kryetar)
Të ardhurat
85.6 milionë dollarë[1]
Faqja në internetwww.hrw.org
Më parë quhej
Helsinki Watch
Drejtori aktual ekzekutiv Kenneth Roth duke folur në Konferencën e 44-të të Sigurisë të Mynihut 2008

Human Rights Watch (HRW) është një organizatë jo-qeveritare ndërkombëtare, me seli në New York City, që kryen hulumtime dhe avokim mbi të drejtat e njeriut.[2] Grupi bën presion ndaj disa qeverive, politikëbërësve dhe shkelësve të të drejtave të njeriut për të denoncuar abuzimin dhe respektimin e të drejtave të njeriut, dhe grupi shpesh punon në emër të refugjatëve, fëmijëve, migrantëve dhe të burgosurve politikë.

Human Rights Watch më 1997 mori Çmimin Nobel për Paqe si anëtar themelues i Fushatës Ndërkombëtare për Ndalimin e Minierave të Tokës dhe ajo luajti një rol udhëheqës në traktatin e vitit 2008 që ndalon municionet e grupimeve.[3]

Shpenzimet vjetore të organizatës arritën në 50.6 milionë dollarë në vitin 2011[4]; 69.2 milionë dollarë më 2014[5] dhe 75.5 milionë dollarë më 2017.[6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Human Rights Watch u themelua nga Robert L. Bernstein[7] dhe Aryeh Neier[8] si një OJQ private amerikane më 1978, nën emrin Helsinki Watch, për të mbikëqyrur pajtimin e Bashkimit Sovjetik me Helsinki Accords.[9] Helsinki Watch përdori një mënyrë "fol me emra dhe turpëro".

Americas Watch u themelua në vitin 1981 ndërsa luftërat e përgjakshme civile përfshinë Amerikën Qendrore. Duke u mbështetur në gjetjen e gjerë të fakteve në terren, Americas Watch jo vetëm që adresoi abuzimet e perceptuara nga forcat qeveritare, por gjithashtu zbatoi ligjin ndërkombëtar humanitar për të hetuar dhe ekspozuar krimet e luftës nga grupet rebele. Përveç ngritjes së shqetësimeve të tij në vendet e prekura, Americas Watch ekzaminoi gjithashtu rolin e luajtur nga qeveritë e huaja, veçanërisht qeveria e Shteteve të Bashkuara, në ofrimin e mbështetjes ushtarake dhe politike për regjimet abuzive.

Asia Watch (1985), Africa Watch (1988) dhe Middle East Watch (1989) iu shtuan asaj që u njoh si "Komitetet e Shikimit". Në vitin 1988, të gjitha këto komitete u bashkuan nën një ombrellë për të formuar Human Rights Watch.[10][11]

Profili[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në bazë të Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut (DUDNj), Human Rights Watch (HRW) kundërshton shkeljet e atyre që konsiderohen të drejta themelore të njeriut nën DUDNj. Kjo përfshin dënimin kapital dhe diskriminimin në bazë të orientimit seksual. HRW mbron liritë në lidhje me të drejtat themelore të njeriut, siç është liria e fesë dhe liria e shtypit. HRW synon të arrijë ndryshimin duke u bërë presion publikut qeverive dhe politikëbërësve të tyre për të frenuar shkeljet e të drejtave të njeriut dhe duke bindur qeveritë më të fuqishme të përdorin ndikimin e tyre në qeveritë që shkelin të drejtat e njeriut.[12]

Human Rights Watch mbështet gjithashtu shkrimtarët në të gjithë botën, të cilët po përndiqen për punën e tyre dhe kanë nevojë për ndihmë financiare. Grantet Hellman/Hammett financohen nga pasuria e dramaturges Lillian Hellman në fondet e ngritura në emrin e saj dhe atë të shoqëruesit të saj të gjatë, romancierit Dashiell Hammett. Përveç sigurimit të ndihmës financiare, grantet Hellman/Hammett ndihmojnë në rritjen e ndërgjegjësimit ndërkombëtar për aktivistët që heshten për të folur në mbrojtje të të drejtave të njeriut.[13]

Nabeel Rajab duke ndihmuar një grua të moshuar pasi policia Bahreinase sulmoi një protestë paqësore më 14 gusht 2010

Çdo vit, Human Rights Watch u jep Çmimin Mbrojtësit e të Drejtave të Njeriut aktivistëve në të gjithë botën, të cilët demonstrojnë udhëheqje dhe guxim në mbrojtjen e të drejtave të njeriut. Fituesit e çmimeve punojnë ngushtë me HRW në hetimin dhe ekspozimin e abuzimeve të të drejtave të njeriut.[14][15]

Human Rights Watch ishte një nga gjashtë OJQ-të ndërkombëtare që themeluan Koalicionin për të Ndaluar Përdorimin e Ushtarëve Fëmijë më 1998. Është gjithashtu bashkë-kryetari i Fushatës Ndërkombëtare për Ndalimin e Minierave, një koalicion global i grupeve të shoqërisë civile që lobuan me sukses për të prezantuar Traktatin e Otavës, një traktat që ndalon përdorimin e minave anti-personel.

Human Right Watch është një anëtar themelues i Lirisë Ndërkombëtare të Shkëmbimit të Shprehjes, një rrjet global i organizatave joqeveritare që monitorojnë censurimin në të gjithë botën. Ajo gjithashtu bashkë-themeloi Koalicionin e Municioneve të Cluster-it, i cili solli një konventë ndërkombëtare që ndalon armët. HRW punëson më shumë se 275 punonjës ekspertë të vendit, avokatë, gazetarë dhe akademikë - dhe vepron në më shumë se 90 vende të botës. Me seli në New York City, ka zyra në Amsterdam, Beirut, Berlin, Bruksel, Çikago, Gjenevë, Johannesburg, Londër, Los Anxheles, Moskë, Nairobi, Seul, Paris, San Francisco, Sydney, Tokio, Toronto, Uashington, DC, etj. dhe Zürich.[16] HRW mban qasje të drejtpërdrejtë në shumicën e vendeve në të cilat raporton. Kuba, Koreja e Veriut, Sudani, Irani, Izraeli, Egjipti, Emiratet e Bashkuara Arabe, Uzbekistani dhe Venezuela janë ndër vendet që kanë bllokuar hyrjen për anëtarët e stafit të HRW.[17]

Krahasimi me Amnesty International[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Human Rights Watch dhe Amnesty International janë dy organizatat e vetme ndërkombëtare të orientuara nga perëndimi për të drejtat e njeriut që veprojnë në shumicën e situatave të shtypjes ose abuzimit të rëndë në të gjithë botën. Dallimet kryesore janë në strukturën e grupit dhe metodat për promovimin e ndryshimit.

Financimi dhe shërbimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas një vlerësimi financiar të vitit 2008, HRW raporton se nuk pranon ndonjë financim të drejtpërdrejtë ose të tërthortë nga qeveritë dhe financohet përmes kontributeve nga individë privatë dhe fondacione.[18]

Financieri dhe filantropi George Soros i Fondacionit Shoqëria e Hapur njoftoi më 2010 qëllimin e tij për të dhënë 100 milionë dollarë për HRW për një periudhë dhjetë vjeçare për ta ndihmuar atë të zgjerojë përpjekjet e tij ndërkombëtarisht: "të jetë më efektiv", tha ai, "Unë mendoj se organizimi duhet të shihet si më ndërkombëtar, më pak një organizatë amerikane." Ai tha, "Human Rights Watch është një nga organizatat më efektive që unë mbështes. Të drejtat e njeriut mbështesin aspiratat tona më të mëdha: ato janë në zemër të shoqërive të hapura."[19][20][21] Dhurimi rrit stafin operativ të Human Rights Watch prej 300 personash nga 120 persona. Dhurimi ishte më i madhi në historinë e organizatës.[22]

Charity Navigator i dha Human Rights Watch një vlerësim me tre yje në përgjithësi për vitin 2018. Vlerësimi i tij financiar u rrit nga tre yje më 2015 në katër maksimum, deri në qershor 2016.[23] Byroja më e mirë e biznesit tha që Human Rights Watch i plotëson standardet e saj për përgjegjshmëri bamirësie.[24]

Human Rights Watch publikoi programin e mëposhtëm dhe detajet e shpenzimeve të shërbimeve mbështetëse për vitin financiar që përfundon qershorin 2011.

Shërbimet e programit Shpenzimet e vitit 2011 (USD)
Afrika $ 5,859,910
Amerikat $ 1,331,448
Azia $ 4,629,535
Evropa dhe Azia Qendrore $ 4,123,959
Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut $ 3,104,643
Shtetet e Bashkuara $ 1,105571
Të drejtat e fëmijëve $ 1,551,463
Shëndeti dhe të drejtat e njeriut $ 1,962,015
Drejtësi Ndërkombëtare $ 1,325,749
Të drejtat e gruas $ 2,083,890
Programe të tjera $ 11,384,854
Shërbime mbështetëse
Menaxhimi dhe i përgjithshëm $ 3,130,051
Fundraising $ 9,045,910

Human Rights Watch publikoi programin e mëposhtëm dhe detajet e shpenzimeve të shërbimeve mbështetëse për vitin financiar që përfundon në qershor 2008.

Shërbimet e programit Shpenzimet e vitit 2008 (USD)[25]
Afrika $ 5,532,631
Amerikat $ 1,479,265
Azia $ 3,212,850
Evropa dhe Azia Qendrore $ 4,001,853
Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut $ 2,258,459
Shtetet e Bashkuara $ 1,195,673
Të drejtat e fëmijëve $ 1,642,064
Drejtësi Ndërkombëtare $ 1,385,121
Të drejtat e gruas $ 1,854,228
Programe të tjera $ 9,252,974
Shërbime mbështetëse
Menaxhimi dhe i përgjithshëm $ 1,984,626
Fundraising $ 8,641,358

Staf i shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kenneth Roth dhe Kryeministri i Holandës, Mark Rutte, 2 shkurt 2012

Disa anëtarë të shquar të stafit aktual dhe ish-anëtarë të Human Rights Watch:[26]

 • Robert L. Bernstein, Founding Chair Emeritus
 • Kenneth Roth, Executive Director
 • Jan Egeland, Deputy Director and the Director of Human Rights Watch Europe
 • John Studzinski, Vice Chair; developed European arm; former Director; member of Executive Committee; Chairman of Investment Committee
 • Minky Worden, Media Director
 • Jamie Fellner, Senior Counsel for the United States Program of Human Rights Watch
 • Brad Adams, Asia Director
 • Ali Dayan Hasan, former Pakistan Director
 • Scott Long, Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Rights Director
 • Sarah Leah Whitson, Middle East and North Africa Director
 • Joe Stork
 • Marc Garlasco, former staff member, resigned due to a scandal involving his Nazi memorabilia collection[27]
 • Sharon Hom
 • Tae-Ung Baik, former research consultant
 • Nabeel Rajab, member of the Advisory Committee of Human Rights Watch's Middle East Division
 • José Miguel Vivanco, Director of Human Rights Watch in the Americas
 • Tejshree Thapa, former Senior South Asia researcher[28]

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Human Rights Watch publikon raporte për shumë tema të ndryshme[29] dhe harton një Raport vjetor botëror që paraqet një përmbledhje të gjendjes në mbarë botën të të drejtave të njeriut.[30] Është botuar nga Seven Stories Press që nga 2006; edicioni aktual, World Report 2020, u lëshua në janar të vitit 2020 dhe mbulon ngjarjet e vitit 2019.[31][32] World Report 2020, rishikimi i 30-vjetorit të HRW për praktikat e të drejtave të njeriut në të gjithë globin, përfshin rishikimet e praktikave dhe tendencave të të drejtave të njeriut në gati 100 vende, dhe një ese hyrëse nga Drejtori Ekzekutiv i HRW Kenneth Roth "Kërcënimi Global i Kinës për të Drejtat e Njeriut". Human Rights Watch ka raportuar gjerësisht për tema të tilla si gjenocidi Ruandan i vitit 1994, Republika Demokratike e Kongos dhe regjistrimet e shkelësve të seksit në SH.B.A. për shkak të gjerësisë së tyre dhe aplikimit të të miturve.[33][34]

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

HRW është kritikuar për paragjykime të perceptuara nga qeveritë kombëtare që ajo ka hetuar për abuzime të të drejtave të njeriut,[35] nga OJQ Monitor,[36] dhe nga themeluesi i HRW, dhe ish Kryetari, Robert L. Bernstein. Pohimet e paragjykimeve kanë përfshirë ndikim të padrejtë nga politika e qeverisë së Shteteve të Bashkuara, pretendime se HRW ka njëanshmëri kundër Izraelit (dhe përqendron vëmendjen e padrejtë në konfliktin arabo-izraelit).[37] HRW gjithashtu është kritikuar për metodologji të dobët kërkimore dhe kontroll të dobët të fakteve, dhe injorim të abuzimeve të të drejtave të njeriut të regjimeve më pak të hapura. HRW ka adresuar në mënyrë rutinore publikisht, dhe shpesh mohon kritikat për raportimet dhe gjetjet e saj.[38]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Form 990" (2019)
 2. ^ "Frequently Asked Questions" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 2015-01-04. Marrë më 2015-01-21.
 3. ^ "History" (në anglisht). 21 prill 2015. Arkivuar nga origjinali më 8 maj 2017. Marrë më 8 maj 2017.
 4. ^ "Financial Statements, Year Ended June 30, 2011" (PDF) (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 qershor 2012. Marrë më 2012-06-26.
 5. ^ "Financial Statements, Year Ended June 30, 2014" (PDF) (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 gusht 2016. Marrë më 2016-08-03.
 6. ^ "Annual Report 2017" (PDF) (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2018-07-02. Marrë më 2018-08-10.
 7. ^ Bernstein, Robert L. (2009-10-19). "Rights Watchdog, Lost in the Mideast". The NY Times (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2014-03-11. Marrë më 2009-10-20.
 8. ^ "A Talk by Aryeh Neier, Co-Founder of Human Rights Watch, President of the Open Society Foundations". Harvard University (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2018-05-26. Marrë më 2018-05-25.
 9. ^ "Our History" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 2012-02-19. Marrë më 2009-07-23.
 10. ^ "Our History" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 shkurt 2014. Marrë më 28 shkurt 2014.
 11. ^ Chauhan, Yamini. "Human Rights Watch" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2013-12-02. Marrë më 2014-03-02.
 12. ^ Historical Dictionary of Human Rights and Humanitarian Organizations; Edited by Thomas E. Doyle, Robert F. Gorman, Edward S. Mihalkanin; Rowman & Littlefield, 2016; Pg. 137-138
 13. ^ Hellman-Hammett Grants Arkivuar 4 tetor 2000 tek Wayback Machine,Human Rights Watch
 14. ^ Human Rights Watch. "Five Activists Win Human Rights Watch Awards" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2013. Marrë më 23 shkurt 2013.
 15. ^ SocialSciences.in. "Human Rights Watch" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2012-09-15. Marrë më 23 shkurt 2013.
 16. ^ "Who We Are" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 2009-07-24. Marrë më 2009-07-23.
 17. ^ Lewis, Ori. "Israel bans Human Right Watch worker, accuses group of peddling..." U.S. (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 2018-07-19. Marrë më 2018-05-30.
 18. ^ "Financials" (në anglisht). Human Rights Watch. 2008-09-22. Arkivuar nga origjinali më 2009-02-16. Marrë më 2009-07-23.
 19. ^ "George Soros to Give $100 Million to Human Rights Watch" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 2015-07-15. Marrë më 2016-07-08.
 20. ^ Colum Lynch (2010-09-12). "With $100 million Soros gift, Human Rights Watch looks to expand global reach". Washington Post (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-10-18. Marrë më 2017-08-31. The donation, the largest single gift ever from the Hungarian-born investor and philanthropist, is premised on the belief that U.S. leadership on human rights has been diminished by a decade of harsh policies in the war on terrorism.
 21. ^ "See page 16 for the Open Society Foundation's contribution" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-03-05. Marrë më 2016-07-08.
 22. ^ Pilkington, Ed (7 shtator 2010). "George Soros gives $100 million to Human Rights Watch". the Guardian (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 16 qershor 2018. Marrë më 18 qershor 2018.
 23. ^ "Charity Navigator - Rating for Human Rights Watch". Charity Navigator (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2019-05-10. Marrë më 2019-05-29.
 24. ^ "BBB Wise Giving Alliance Seal Confirmation Page". web.archive.org (në anglisht). 2017-01-27. Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2017. Marrë më 2019-04-09.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 25. ^ "Financial Statements. Year Ended June 30, 2008" (PDF) (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 korrik 2009. Marrë më 2009-07-23.
 26. ^ "Human Rights Watch: Our People". Arkivuar nga origjinali më 17 shtator 2009. Marrë më 14 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Pilkington, Ed (2009-09-15). "Human Rights Watch investigator suspended over Nazi memorabilia". The Guardian (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2013-09-07. Marrë më 2010-02-15.
 28. ^ Seelye, Katharine Q. (2019-03-29). "Tejshree Thapa, Defender of Human Rights in South Asia, Dies at 52". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Arkivuar nga origjinali më 2019-05-28. Marrë më 2019-05-29.
 29. ^ "Publications" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 2009-07-29. Marrë më 2009-07-28.
 30. ^ "Previous World Reports" (në anglisht). Human Rights Watch. Arkivuar nga origjinali më 2009-07-30. Marrë më 2009-07-28.
 31. ^ "World Report 2020: Human Rights Trends Around the Globe". Human Rights Watch (në anglisht). Human Rights Watch. Marrë më 2020-02-05.
 32. ^ "World Report 2020" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-01-21.
 33. ^ "No Easy Answers: Sex Offender Laws in the US" (në anglisht). Human Rights Watch. 12 shtator 2007. Arkivuar nga origjinali më 11 prill 2015. Marrë më 8 korrik 2016.
 34. ^ "Raised on the Registry: The Irreparable Harm of Placing Children on Sex Offender Registries in the US" (në anglisht). Human Rights Watch. 1 maj 2013. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2015. Marrë më 8 korrik 2016.
 35. ^ "A row over human rights". The Economist (në anglisht). 2009-02-05.
 36. ^ "HUMAN RIGHTS WATCH (HRW)" (në anglisht). NGO Monitor. Arkivuar nga origjinali më 2011-07-22. Marrë më 2014-08-10.
 37. ^ Friedman, Matti (30 nëntor 2014). "What the Media Gets Wrong About Israel" (në anglisht).
 38. ^ The Transformation of Human Rights Fact-Finding; Sarah Knuckey; Oxford University Press, 2015; Pgs. 355-376

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]