Ibn Rexheb

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zejn ed-Din, Ebu el-Ferexh, 'Abdurahman ibn Ahmrd ibn 'Abdurahman ibn el-Hasan ibn Muhammed ibn Ebi el-Bereket Mas'ud es-Sulemi, el-Bagdadi, el-Hanbeli ishte dijetarë muslimanë. Ai është i njohur si Ibn Rexheb, këtë emër e trashëgoi nga gjyshi i tij i cili u lind në muajin Rexheb sipas kalendarit islam.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn Rexheb lindi në Bagdad në vitin 1335. Gjyshi i tij ishte dijetarë. Babai i tij poashtu lindi në Bagdad. Në moshën pesë vjeçare, familja e Ibn Rexhebit u zhvendosën në Damaskë, pastaj udhëtuan në Jerusalem, ku studioi tek al-Alla'i, pastaj u kthye në Bagdad dhe prej atje në Mekë. Në Meke, babi i tij vendosi që Ibn Rexhebi të studionte për Islamin. Ai udhëtoi në Egjipt para se të kthehet në Damaskë, ku i mësoi nxënësit e vet. Disa dijetarë të cilët kanë mësuar tek Ibn Rexhebi ishin Ibn an-Naqeeb, as-Subki, al-Iraqi dhe Muhammed Ibn Ismail al-Khabbaz. Komentimi i Ibn Rexhebit në 40 hadithet e Imam Neveviut është më e gjatë dhe konsiderohet të jetë komentimi më i mirë.

Para vdekjes, Ibn Rexhebi filloi të jep komentimin e Sahih Buhariut, por fatkeqësisht arriti deri te kapitulli i namazit të xhenazes para se të vdiste. Njëzet vite pas vdekjes së Ibn Rexhebit, Ibn Haxher el-Askalani filloi të shkruante komentimin e Sahih Buhariut dhe punën e tij e jepi për nder të Ibn Rexhebit.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn Rexhebi vdiq në natën e katërt të muajit të Ramazanit më 1393. Namazi i tij i xhenazes u bë ditë tjetër dhe u varros tek varrezat Baab as-Sagheer.[1]

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tefsiri dhe mësimet kuranore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Tefsiri Sures Ihlas
  • Tefsiri Sures Fatiha
  • Tefsiri Sures Nasr
  • I'raab al-Bismillah
  • Al-Istighnaa bil-Qur'an

Fikh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Al-Istikhraj fi Ahkam al-Kharaj
  • Al-Qawa'id al-Fiqhiyyah
  • Kitab Ahkam al-Khawatim wa ma yat'alaqu biha

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Saleem al-Hilaali, Eeqaadh-ul-Himam (An abridgment of Jami' Ulum wa al-Hikam)" Pages 8-11

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]