Jump to content

Ibrahim ibn Muhamed

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ibrahim ibn Muhamed
إِبْرَاهِيم ٱبْن مُحَمَّد
U lind në
Ibrahim ibn Muhammad

Dhulhixhe 8 hixhri; 630
Vdiq29 Sheval, 10 hixhri; 27 janar 632
Vendi i prehjes
Xhenet el-Baki, Medina, Hexhaz, Arabia
(sot Arabia Saudite)
Prindër
Të afërmKasim ibn Muhamed (vëlla)
Zejneb (motër)
Rukije (motër)
Umm Kulthum (motër)
Fatimeja (motër)
Abdullah (gjysmë-vëlla nga babai)
FamiljaEhl el-Bejt

Ibrahim ibn Muhamed (arabisht: إِبْرَاهِيم ٱبْن مُحَمَّد), ishte djali i profetit islam Muhamed dhe Maria el-Kibtije.[1][2]

Sëmundja dhe vdekja

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konkubina e Muhamedit dhe nëna e Ibrahimit ishte një grua egjiptiane e dërguar si dhuratë nga Mukaukis, një zyrtar bizantin, Muhamedit në vitin 628. Sipas Ibn Kethirit, duke cituar Ibn Sa'd, ai lindi në muajin e fundit të vitit 8 hixhri, ekuivalent me vitin 630 të erës sonë.[3] Ibrahimi u vendos nën kujdesin e një infermiereje të quajtur Umm Sayf, gruaja e Ebu Sejfit, farkëtarit, sipas traditës së arabëve të asaj kohe, së cilës Muhamedi i dha disa dhi për të plotësuar furnizimin e saj me qumësht.[4] Kur u sëmur, ai u zhvendos në një kopsht hurmash pranë rezidencës së nënës së tij, nën kujdesin e saj dhe motrës së saj Sirin. Kur u bë e qartë se ai nuk do të mbijetonte, Muhamedi u informua.[4] Reagimi i tij ndaj lajmit është raportuar si:

Ai u trondit aq shumë nga lajmi sa ndjeu se gjunjët e tij nuk mund ta mbanin më dhe i kërkoi Abd el Rahman ibn Aufit t'i jepte dorën për t'u mbështetur. Ai vazhdoi menjëherë te kopshti dhe mbërriti në kohë për t'i dhënë lamtumirën një foshnjeje që po vdiste në prehrin e nënës së tij. Profeti Muhamed e mori fëmijën dhe e shtriu në prehrin e tij duke i shtrënguar dorën. Zemra e tij u copëtua nga tragjedia e re dhe fytyra e tij pasqyronte dhimbjen e brendshme. I mbytur nga pikëllimi, ai i tha djalit të tij: "O Ibrahim, kundër gjykimit të Zotit, ne nuk mund t'ju bëjmë dobi asgjë" dhe pastaj heshti. Lotët i rrodhën nga sytë. Fëmija humbi gradualisht, dhe nëna dhe tezja e tij shikonin dhe qanin pandërprerë, dhe Profeti nuk i urdhëroi kurrë të ndalonin. Ndërsa Ibrahimi u dorëzua në vdekje, shpresa e Profetit Muhamed, e cila e kishte ngushëlluar për një kohë të shkurtër, u shkatërrua plotësisht. Me lot në sy ai i foli edhe një herë fëmijës së vdekur: "O Ibrahim, po të mos ishte e sigurt e vërteta se të parët do t'i bashkohen të fundit, do të kishim vajtuar edhe më shumë se tani". Një çast më vonë tha: "Sytë lëshojnë lot dhe zemra pikëllohet, por ne nuk themi asgjë përveç asaj që e kënaq Zotin tonë. Vërtet, o Ibrahim, na ka humbur largimi yt prej nesh."[4]

Gjithashtu raportohet se Muhamedi i kishte informuar Maria dhe Sirin se Ibrahimi do të kishte infermieren e tij në Parajsë. Tregime të ndryshme tregojnë se gusli për Ibrahimin u krye nga Umm Burdah ose Fadl ibn Abasi, në përgatitje për varrim. Më pas, ai u transportua në varreza mbi një birrë të vogël nga Muhamedi, xhaxhai i tij el-Abasi dhe të tjerë. Këtu, pas lutjes së xhenazes të drejtuar nga Muhamedi, ai u varros. Pastaj Muhamedi e mbushi varrin me rërë, spërkati pak ujë mbi të dhe vendosi një pikë referimi, duke thënë se "Gurët e varreve nuk bëjnë as mirë as keq, por ndihmojnë në qetësimin e të gjallëve. Çdo gjë që bën njeriu, Zoti dëshiron që ai të bëjë mirë. "[4]

  1. ^ Tafsir (Exegesis) of Quran by Ibn Kathir for Chapter 66 of Quran verses 1-5.
  2. ^ Zaad al-Ma’aad, 1/103.
  3. ^ Ibn Kathir, quoting Ibn Saad
  4. ^ a b c d Mohammed Hussein Heikal, Translated by Isma'il Razi A. al-Faruqi, The Life of Muhammad, American Trust Publications, 1976, ISBN 0-89259-002-5 [1]