Jump to content

Idea e madhe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perandoria Bizantine në vitin 1025.

Idea e madhe (greqisht: Μεγάλη Ιδέα) është platformë ekstrimist, shovinist dhe fashist e nacionalistëve grekë për shtrirjen e shtetit të quajtur Greqia edhe jashtë kufinjëve egzistues shteterore dhe teritoreve të njohura deri në atë kohë si "greke". Kjo platëformë ka filluar të përhapej që më 1844.[1][2][3]


Idea e madhe në kohët e sotme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Greqia pas Luftes se dytë Botërore kreu gjenocid ndaj popullsisë çame. Sidoqoftë, shteti grek u detyrua të pranonte vijen kufitare të mëparshme me Shqipërinë, nga kampi ku bënte pjesë Shqipëria. Shqipëria kishte arritur që me diplomacinë e saj dhe me pozicionin strategjik të saj të faktorizohej në arenen ndërkombëtare. Por edhe sot nuk e hoqi Ligjin e Luftës kundër Shqipërisë qe solli pasoja direkte edhe për pronat ende te patjetërsuara të çamëve vendas. Sot per sot se bashku me kuislinget politikane shqiptare po fillon perpjekjet per te perhapur idene se ka kerkesa nga minoriteti.

 1. ^ b:Letër e hapur eurodeputetes zonjës Doris Pak me kompani
 2. ^ Ioannis Zelepos: Die Ethnisierung griechischer Identität, 1870-1912. Staat und private Akteure vor dem Hintergrund der „Megali idea“. Verlag Oldenbourg, München 2002, ISBN 3-486-56666-0, S. 8.
 3. ^ Jan Asmussen: „Wir waren wie Brüder". Zusammenleben und Konfliktentstehung in ethnisch gemischten Dörfern auf Zypern. Verlag Lit, Münster 2001, ISBN 3-8258-5403-5, S. 151.
 • Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. Richard Clogg A Concise History of Greece, Cambridge UP, Cambridge, 1992 ISBN 0-521-37-830-3.
 •  Franca Georges Contogeorgis, Histoire de la Grèce, Hatier, coll. « Nations d'Europe », 1992 ISBN 2-218-03-841-2.
 •  Franca Joëlle Dalègre, Grecs et Ottomans. 1453-1923, de la chute de Constantinople à la disparition de l'Empire ottoman., Études grecques, L'Harmattan, 2002, ISBN 2747521621
 • Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. Koliopoulos Giannis et Veremis Thanos, Greece : the modern sequel : from 1831 to the present. Londres : Hurst & Company, 2002. ISBN 1850654638
 • Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. Anastasia Karakasidou, « Pavlos Melas », in Maria Todorova, Balkan Identities. Nation and Memory., Hurst, 2004, ISBN 1850657157
 •  Franca Nicolas Svoronos, Histoire de la Grèce moderne, Que Sais-Je ?, PUF, 1964.
 •  Franca Marc Terrades, Le Drame de l'hellénisme. Íon Dragoúmis (1878-920) et la question nationale en Grèce au début du Stampa:XXe siècle, L'Harmattan, coll. « Études grecques », 2005 ISBN 2-7475-7788-0.
 •  Franca Constantin Tsoucalas, La Grèce de l'indépendance aux colonels, Maspéro, Paris, 1970 ISBN 0-140-52-277-8 (pour la version originale en anglais).
 •  Franca Apostolos Vacalopoulos, Histoire de la Grèce moderne., Horvath, 1975. ISBN 2-7171-0057-1
 • Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. James P. Verinis, « Spiridon Loues, the modern foustanéla and the symbolic power of pallikariá at the 1896 Olympic Games. », Journal of Modern Greek Studies., vol. 23, 2005.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]