Idiolekti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Idiolekti është përdorimi i veçantë dhe unik i gjuhës nga ana e një individi, përfshirë të folurit. Ky përdorim unik përfshin fjalorin, gramatikën dhe shqiptimin.

Një idiolekt është varianti i gjuhës, unik për një individ. Kjo ndryshon nga një dialekt, një grup i përbashkët i karakteristikave gjuhësore të ndara midis disa grupeve të njerëzve.

Termi është i lidhur etimologjikisht me parashtesën Greke idio- (që do të thotë "vetja, personale, private, e veçantë") dhe -lekt, i abstraktuar nga dialekti,[1] dhe në fund të fundit nga Greqishtja e Lashtë λέγω, légō, 'Unë flas'.

Gjuha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha përbëhet nga konstruktet e fjalive, zgjedhja e fjalëve, shprehja e stilit. Ndërkohë, idiolekti është përdorimi personal i një individi nga të gjitha këto aspekte. Idiolekti pasqyron se si çdo individ përdor në mënyrë unike aspektet e ndryshme të gjuhës për të krijuar mënyrën e vet individuale të të folurit. Çdo person ka një idiolekt unik në varësi të gjuhës, statusit socio-ekonomik dhe vendndodhjes gjeografike. Gjuhësia kriminalistike është në gjendje të analizojë këto përdorime individuale unike të gjuhës për të arritur në përfundime brenda çështjeve.[2]

Nocioni i gjuhës përdoret si një përshkrim abstrakt i përdorimit të gjuhës dhe aftësive të folësve dhe dëgjuesve individualë. Sipas kësaj pikëpamjeje, një gjuhë është një "ansambël idiolektesh... në vend se një entitet në vetvete". Gjuhëtarët studiojnë gjuhë të veçanta, të tilla si anglishtja ose xhosa, duke shqyrtuar thëniet e prodhuara nga njerëzit që flasin gjuhën.

Kjo bie në kontrast me një pikëpamje midis jogjuhëtarëve, të paktën në Shtetet e Bashkuara, se gjuhët si sisteme ideale ekzistojnë jashtë praktikës aktuale të përdoruesve të gjuhës: Bazuar në punën e bërë në SH.B.A., Nancy Niedzielski dhe Dennis Preston përshkruajnë një ideologji gjuhësore që shfaqet të jetë e zakonshme midis folësve të anglishtes amerikane. Sipas Niedzielski dhe Preston, shumë nga lëndët e tyre besojnë se ekziston një model "i saktë" i gramatikës dhe fjalorit që qëndron në themel të anglishtes standarde, dhe se përdorimi individual vjen nga ky sistem i jashtëm.[3]

Gjuhëtarët që i kuptojnë gjuhët e veçanta si një përbërje e idiolekteve unike, individuale duhet të japin llogari për faktin se anëtarët e grupeve të mëdha të të folmeve, dhe madje edhe folësit e dialekteve të ndryshme të së njëjtës gjuhë, mund ta kuptojnë njëri-tjetrin. Të gjitha qeniet njerëzore duket se prodhojnë gjuhë në thelb në të njëjtën mënyrë.[4] Kjo ka çuar në kërkime për gramatikë universale, si dhe përpjekje për të përcaktuar më tej natyrën e gjuhëve të veçanta.

Gjuhësia kriminalistike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuhësia kriminalistike përfshin përpjekje për të identifikuar nëse një person prodhoi një tekst të caktuar duke krahasuar stilin e tekstit me idiolektin e individit në fjalë. Gjuhëtari mjeko-ligjor mund të konkludojë se teksti është në përputhje me individin, përjashton individin si autor, ose e konsideron krahasimin jo përfundimtar.[5]

Në 1995 Max Appedole u mbështet pjesërisht në një analizë të stilit të shkrimit të Rafael Sebastián Guillén Vicente për ta identifikuar atë si Subcomandante Marcos, një udhëheqës i lëvizjes Zapatista. Megjithëse qeveria meksikane e konsideronte Subcomandante Marcos si një guerile të rrezikshme, Appedole e bindi qeverinë se Guillén ishte një pacifist. Analiza e Appedole konsiderohet si një sukses i hershëm në zbatimin e gjuhësisë kriminalistike në profilizimin kriminal në zbatimin e ligjit.[6][7]

Në vitin 1998 Ted Kaczynski u identifikua si "Unabomber" me anë të gjuhësisë kriminalistike. FBI dhe Prokurori i Përgjithshëm Janet Reno u përpoqën për botimin e një eseje të Kaczynski, e cila çoi në një informacion nga vëllai i Kaczynski, i cili njohu stilin e të shkruarit, idiolektin e tij.[8]

Në 1978 katër burra u akuzuan dhe u dënuan për vrasjen e Carl Bridgewater. Në atë kohë nuk kishte asnjë gjuhësi kriminalistike të përfshirë në çështjen e tyre. Sot, gjuhësia kriminalistike pasqyron që idiolekti i përdorur në intervistën e njërit prej burrave ishte shumë i ngjashëm me deklaratën e raportuar të atij burri. Meqenëse idiolekti është unik për një individ, gjuhësia mjeko-ligjore reflekton se nuk ka shumë të ngjarë që njëra nga këto skedarë të mos jetë krijuar duke përdorur tjetrën.[9]

Zbulimi i idiolektit me korporatat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Analiza e idiolektit është e ndryshme për një individ në varësi të faktit nëse të dhënat që analizohen janë nga një korpus i përbërë tërësisht nga tekste ose skedarë audio, pasi puna e shkruar është më e menduar në planifikim dhe e saktë në formulim sesa në fjalimin (spontan), ku gjuha joformale dhe mbushësit e bisedave (p.sh. umm ..., e dini, etj.) mbushin mostrat e korpusit.[10] Korporatat me sasi të mëdha të të dhënave hyrëse lejojnë gjenerimin e frekuencës së fjalëve dhe listave sinonime për t'u krijuar, normalisht përmes përdorimit të dhjetë më të mëdhenjve të krijuar nga ato (konteksti i përdorimit të fjalëve merret parasysh këtu, kur përcaktohet nëse një bigram është legjitime në rrethana të caktuara).[11]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Harper, Douglas. "-lect". Etymology Online (në anglisht). Marrë më 2019-09-02. word-forming element abstracted 20c. from dialect and in words meaning a regional or social variety of a language.
 2. ^ Gerard, Christophe (2010). "The Individual and His Language: Idiolect, Idiosemy, Style". Philologie im Netz (në anglisht). 51: 1–40.
 3. ^ Niedzielski, Nancy & Dennis Preston (2000) Folk Linguistics. Berlin: Mouton de Gruyter.
 4. ^ Gleitman, Lila (1993) "A human universal: the capacity to learn a language." Modern Philology 90:S13-S33.
 5. ^ McMenamin, Gerald R. & Dongdoo Choi (2002) Forensic Linguistics: Advances in Forensic Stylistics. London: CRC Press.
 6. ^ "Marcos, en la mira de Zedillo - Proceso" (në spanjisht). 5 gusht 2002. Arkivuar nga origjinali më 17 tetor 2013. Marrë më 13 nëntor 2020.
 7. ^ "Maestros y condiscípulos de Tampico recuerdan a Rafael Guillén" (në spanjisht). Arkivuar nga origjinali më 2013-10-17. Marrë më 2018-01-25.
 8. ^ Crain, Caleb (1998). "The Bard's fingerprints". Lingua Franca (në anglisht): 29–39.
 9. ^ Coulthard, Malcolm (2004). "Author Identification, Idiolect, and Linguistic Uniqueness". Applied Linguistics (në anglisht). 25 (4): 431–447. doi:10.1093/applin/25.4.431.
 10. ^ Wu, Chung-Hsien; Lee, Chung-Han; Liang, Chung-Hau (2009). "Idiolect Extraction and Generation for Personalized Speaking Style Modeling". IEEE Transactions on Audio, Speech, and Language Processing (në anglisht). 17: 127–137. doi:10.1109/TASL.2008.2006578. S2CID 788251.
 11. ^ Wu, Chung-Hsien; Lee, Chung-Han; Liang, Chung-Hau (2009). "Idiolect Extraction and Generation for Personalized Speaking Style Modeling". IEEE Transactions on Audio, Speech, and Language Processing (në anglisht). 17: 127–137. doi:10.1109/TASL.2008.2006578. S2CID 788251.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]