Jump to content

Ikosaedri i rregullt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ikosaedri rrotullues
Rrjeta i ikosaedrit të rregullt

Ikosaedri i rregullt është poliedër i rregullt konveks i cili kufizohet me 20 trekëndësha barabrinjës (faqe) ka 12 kulme dhe 30 tehe.

Sipërfaqja dhe vëllimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipërfaqja S dhe vëllimi V I një ikosaedri të rregullt me teh a njehsohet sipas formulave:

.

Nëse i bashkojmë qendrat e ç'do dy faqeve fqinje me nga një segment atëherë fitohet Dodekaedri i rregullt i cili është figurë duale e ikosaedrit të rregullt.