India e lashtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Më poshtë jepet një përmbledhje dhe udhëzues aktual i Indisë së lashtë:

India e lashtë është nënkontinenti indian nga kohërat parahistorike deri në fillimin e Indisë Mesjetare, e cila datohet hershëm deri në fund të Perandorisë Gupta . [1] India e lashtë përbëhej nga disa pjesë të sotme të Afganistanit, Sri Lankas, Bangladeshi, Butan, Mianmar, Indi, Nepal dhe Pakistan .

Histori e përgjithshme e Indisë së lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periodizimi i historisë indiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një periodizim i hollësishëm mund të jetë si më poshtë: [2]

 • Periudha parahistorike indiane (c.10,000–3300 para erës sonë)
 • Civilizimi indian (3300-1750 para erës sonë);
 • Periudha e hekurit (1750-600 para erës sonë)
 • Urbanizimi i dytë (600-200 para erës sonë)
 • Periudha klasike
 • Periudha midis viteve 500 para erës sonë dhe 200 si koha e "reformizmit Asetik)
 • Periudha e mëshërimit
 • Periudha Para-Klasike (rreth 200 BCE-320 CE);
 • "Epoka e Artë" (Perandoria Gupta) (rreth 320-650 CE);
 • Periudha e vonë-klasike (rreth 650-1200 er);
 • Periudha mesjetare (rreth 1200-1500 er);
 • Moderne e Hershme (rreth 1500-1850);
 • Periudha moderne (Raj britanik dhe pavarësia) (nga rreth 1850).

Para-historia indiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Epoka neolitike India
  • Kultura Bhirrana (7570 - 6200 pes)
  • Kultura Mehrgarh (rreth 7000 - 2500 pes)
 • India e epokës së bronzit

Epoka e hekurit (rreth 1200 - 272 pes)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Urbanizimi i Dytë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosha klasike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mesjeta (rreth 500 - 1500)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kultura në Indinë antike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arti në Indinë e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha në Indinë e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Feja në Indinë e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkenca dhe teknologjia në Indinë e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizatat që kanë të bëjnë me Indinë e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzetë me ekspozita antike indiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Stein 2010.
 2. ^ Michaels 2004.