Jump to content

Insolacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Insolacioni ose Diellosja është ndriçimi i Diellit brenda kohës së caktuar (ditë, muaj, vit).Vlera e diellosjës zakonisht shprehet në orë me diell mesatarisht në vit.

Diellosja varet nga shumë faktorë. Disa prej tyre janë të qëndrueshëm dhe quhen faktorë klimatik (gjerësia gjeografike, lartësia mbidetare, përhapja e masave tokësore dhe ujore etj.), ndërsa të tjerët u nënshtrohen ndryshimeve dhe quhen elemente klimatike (lagështia e ajrit, retë, temperatura e bazës dhe e ajrit, erërat etj.).

Inst. për matjen e zgjatjes së shkëlqimit diellor

Diellosja më e vogël është ne viset malore,afër tyre dhe ne dimer. Diellosja ne Kosovë zgjat 2079 orë.


Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]