Jump to content

Intelekti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Intelekti shpesh referohet në anën racionale dhe logjike të mendjes njerëzore.

Intelekti është një term i përdorur në studimet e mendjes njerëzore dhe i referohet aftësisë së mendjes për të korrigjuar përfundime në lidhje me atë që është e vërtetë ose e rremë, dhe se si të zgjidhen problemet. Pra intelekti është aftësi mendore për të arsyetuar e për të gjykuar, forca e arsyes a e gjykimit; shkalla që ka arritur njeriu në zhvillimin mendor. Historikisht termi vjen nga terminologjia filozofike grek nous, i cili u përkthye në latinisht si intellectus (d.m.th. rrjedh nga folja Intelligere, "për të kuptuar", nga inter, "midis" dhe legere, "për të zgjedhur" [1] ) dhe në frëngjisht dhe pastaj anglisht si intelligence (inteligjencë) (përveç intelektit ). Intelekti konsiderohet në fakt si një degë e inteligjencës.

Diskutimet rreth intelektit mund të ndahen në dy fusha të gjera e ku termat "intelekt" dhe "inteligjencë" kanë vazhduar të përdoren si fjalë të ndërlidhura.

Një person që përdor inteligjencën (mendimin, arsyen dhe arsyetimin kritik ose analitik) në një aftësi profesionale ose personale shpesh përmendet si intelektual .

Intelekti shpesh konsiderohet të jetë një degë e inteligjencës që reflekton kryesisht anën e tij logjike dhe racionale.

Për shkak të mungesës së angazhimit emocional dhe të ndjeshëm, intelekti ndonjëherë konsiderohet se kufizohet rreptësisht në fakte dhe nuk shkon përtej njohurive të papërpunuara. [2] Sidoqoftë, intelekti mund të ketë një nivel të lartë kompleksiteti dhe kështu të shmangë modelet logjike lineare dhe formale duke iu referuar proceseve të tilla mendore siç janë, për shembull, logjika e paqartë dhe logjika dialektike . [3]

Sipas J. P. Guilford, intelekti përbëhet nga tre parametra kryesorë: operacionet, përmbajtjet dhe produktet. Secili parametër përmban elemente specifike, të cilat janë të pavarura dhe për këtë arsye duhet të maten individualisht dhe të konsiderohen si njësi autonome të intelektit njerëzor. [4]

Operacionet përfaqësohen nga njohja, kujtesa, prodhimi divergjent dhe konvergjent dhe vlerësimi. Përmbajtja mund të jetë figurative, simbolike, semantike dhe e sjelljes. Produktet ndahen në njësi, klasa, marrëdhënie, sisteme, shndërrime (transformime) dhe implikime. [5]

  1. ^ Colman, Andrew M. (2008). A dictionary of psychology (bot. 3rd). Oxford [etc.]: Oxford University Press. ISBN 9780191726828. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Sangha, Nithyananda. "Instinct, intellect, intelligence, intuition". Nithyananda Sangha. Arkivuar nga origjinali më 23 korrik 2017. Marrë më 29 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Rowan, John (1989). The Intellect. SAGE Social Science Collections.
  4. ^ "Structure of Intellect (J.P. Guilford)". www.instructionaldesign.org. Marrë më 2015-10-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Guilford's 'structure of intellect' model". homepages.which.net. Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2018. Marrë më 2015-11-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)