Inteligjenca ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një komandant toge i Grupit të Parë të Logjistikës Detare, me përkthyesin e batalionit, mbledhin inteligjencë nga afganët lokalë gjatë një patrulle logjistike luftarake në zonë, 9 maj 2010

Inteligjenca ushtarake është një disiplinë ushtarake që përdor qasjet e mbledhjes dhe analizës së informacionit për të ofruar udhëzime dhe drejtime për të ndihmuar komandantëtvendimet e tyre. Ky synim arrihet duke ofruar një vlerësim të të dhënave nga një sërë burimesh, të drejtuara drejt kërkesave të misionit të komandantëve ose duke iu përgjigjur pyetjeve si pjesë e planifikimit operacional ose të fushatës. Për të ofruar një analizë, së pari identifikohen kërkesat e komandantit për informacion, të cilat më pas përfshihen në mbledhjen, analizën dhe shpërndarjen e inteligjencës.

Fushat e studimit mund të përfshijnë mjedisin operacional, forcat armiqësore, miqësore dhe neutrale, popullsinë civile në një zonë të operacioneve luftarake dhe fusha të tjera më të gjera interesi.[1] Aktivitetet e inteligjencës kryhen në të gjitha nivelet, nga taktik në strategjik, në kohë paqeje, në periudhën e tranzicionit në luftë dhe gjatë vetë luftës.

Shumica e qeverive ruajnë aftësinë e inteligjencës ushtarake për të ofruar personel analitik dhe të mbledhjes së informacionit si në njësitë e specializuara ashtu edhe nga armët dhe shërbimet e tjera. Aftësitë e inteligjencës ushtarake dhe civile bashkëpunojnë për të informuar spektrin e aktiviteteve politike dhe ushtarake.

Personeli që kryen detyrat e inteligjencës mund të zgjidhet për aftësitë e tyre analitike dhe inteligjencën personale përpara se të marrë trajnimin zyrtar.

Nivelet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Operacionet e inteligjencës kryhen në të gjithë hierarkinë e veprimtarisë politike dhe ushtarake.

Strategjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inteligjenca strategjike ka të bëjë me çështje të gjera si ekonomia, vlerësimet politike, aftësitë ushtarake dhe synimet e kombeve të huaja (dhe, gjithnjë e më shumë, aktorëve joshtetërorë).[2] Një inteligjencë e tillë mund të jetë shkencore, teknike, taktike, diplomatike ose sociologjike, por këto ndryshime analizohen në kombinim me faktet e njohura për zonën në fjalë, si gjeografia, demografia dhe kapacitetet industriale.

Inteligjenca strategjike përkufizohet zyrtarisht si "inteligjencë e nevojshme për formimin e politikave dhe planeve ushtarake në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar" dhe korrespondon me Nivelin Strategjik të Luftës, i cili zyrtarisht përkufizohet si "niveli i luftës në të cilin një komb, shpesh si një anëtar i një grupi kombesh, përcakton objektivat dhe udhëzimet strategjike të sigurisë kombëtare ose shumëkombëshe (aleancë ose koalicion), pastaj zhvillon dhe përdor burimet kombëtare për të arritur ato objektiva."

Operacionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inteligjenca operacionale fokusohet në mbështetjen ose mohimin e inteligjencës në nivelet operative. Niveli operacional është nën nivelin strategjik të udhëheqjes dhe i referohet dizajnit të manifestimit praktik. Përkufizohet zyrtarisht si "Inteligjenca që kërkohet për planifikimin dhe kryerjen e fushatave dhe operacioneve të mëdha për të përmbushur objektivat strategjikë brenda teatrove ose zonave operacionale."[3] Operacionet kryesore planifikohen, kryhen dhe mbahen për të arritur objektivat strategjikë brenda teatrove ose zonave të tjera operacionale."[3]

Termi inteligjencë operacionale përdoret brenda organeve të zbatimit të ligjit për t'iu referuar inteligjencës që mbështet hetimet afatgjata për objektiva të shumtë, të ngjashëm. Inteligjenca operative, në disiplinën e inteligjencës së zbatimit të ligjit, ka të bëjë kryesisht me identifikimin, shënjestrimin, zbulimin dhe ndërhyrjen në veprimtari kriminale. Përdorimi brenda inteligjencës së zbatimit të ligjit dhe zbatimit të ligjit nuk është i shkallëzuar në përdorimin e tij në inteligjencën e përgjithshme ose në inteligjencën ushtarake/detare, duke qenë më i ngushtë në shtrirje.

Taktike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inteligjenca taktike përqendrohet në mbështetjen e operacioneve në nivel taktik dhe do t'i bashkëngjitet grupit të betejës. Në nivelin taktik, patrullave u dërgohen informime mbi kërcënimet aktuale dhe prioritetet e grumbullimit. Këto patrulla më pas informohen për të nxjerrë informacion për analizë dhe komunikim përmes zinxhirit të raportimit.

Inteligjenca taktike përkufizohet zyrtarisht si "inteligjencë e nevojshme për planifikimin dhe kryerjen e operacioneve taktike" dhe korrespondon me Nivelin Taktik të Luftës, i përcaktuar në vetvete si "niveli i luftës në të cilin betejat dhe angazhimet planifikohen dhe ekzekutohen për të arritur objektivat ushtarake të caktuara. në njësitë taktike ose në task forcat”.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "University Catalog 2011/2012, Master Courses: pp.99, size: 17MB" (PDF) (në anglisht). US National Intelligence University. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 janar 2012. Marrë më 28 mars 2012.
  2. ^ Alfred Rolington. Strategic Intelligence for the 21st Century: The Mosaic Method. Oxford University Press, 2013.
  3. ^ a b "DOD Dictionary of Military and Associated Terms" (PDF) (në anglisht). US Joints Chief of Staff. fq. 162–163. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 shkurt 2020. Marrë më 10 gusht 2019.