Jump to content

Identifikuesi standard ndërkombëtar i emrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Identifikuesi standard ndërkombëtar i emrit ( ISNI ) është një sistem identifikues për identifikimin unik të identiteteve publike të kontribuesve në përmbajtjen mediatike si libra, programe televizive dhe artikuj gazetash. Një identifikues i tillë përbëhet nga 16 shifra. Mund të shfaqet opsionalisht si i ndarë në katër blloqe.

ISNI mund të përdoret për të zbardhur entitetet e emërtuara që përndryshe mund të ngatërrohen, dhe lidh të dhënat për emrat që mblidhen dhe përdoren në të gjithë sektorët e industrive të medias.

Ai u zhvillua nën kujdesin e Organizatës Ndërkombëtare për Standardizim (ISO) si Draft Standardi Ndërkombëtar 27729 ; standardi i vlefshëm u publikua më 15 mars 2012. Komiteti teknik ISO 46, nënkomiteti 9 ( TC 46/SC 9 ) është përgjegjës për zhvillimin e standardit.

Pyetjet e shpeshta të faqeve të internetit të isni.org thonë "Një ISNI përbëhet nga 16 shifra, karakteri i fundit është një karakter." [1]

Formati me hapësirë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në ekran shfaqet shpesh me hapësira.

Identifikuesit ORCID (Open Researcher and Contributor ID) përbëhen nga një bllok i rezervuar identifikuesish ISNI për studiues studiues [5] dhe të administruar nga një organizatë e veçantë. [5] Studiuesit individualë mund të krijojnë dhe pretendojnë identifikuesin e tyre ORCID. [6] Të dy organizatat bashkërendojnë përpjekjet e tyre. [5] [6]

Lista e Agjencive të Regjistrimit sipas renditjes në faqen e internetit të ISNI-IA
Emri (si në faqen e internetit të ISNI-IA) Që nga viti Lidhja
Biblioteca Nacional de España (BNE) Spanja
BnF ( Bibliothèque Nationale de France ) 2014 [7] Franca
Bibliothèque Nationale de Luksemburg Luksemburgu
Biblioteka Britanike Mbretëria e Bashkuar
BTLF (Société de gestion de la Banque de Titres de Langue Française) Franca
Casalini Libri Italia
Qendra e Njohurive e Kinës për Shkenca dhe Teknologji Inxhinierike (CKCEST) Kinë
I pavarur i konsoliduar Mbretëria e Bashkuar
Elektrike
Agjencia e Identifikimit (IDA) Rusia
Koninklijke Bibliotheek Holanda
Kültür ve Turizm Bakanliği Turqia
Muso. AI
MVB Gjermania
Biblioteka e Asamblesë Kombëtare të Koresë Korea e jugut
Biblioteka Kombëtare e Finlandës Finlanda
Biblioteka Kombëtare e Koresë Korea e jugut
Biblioteka Kombëtare e Polonisë Polonia
Gurus numerikë Shtetet e Bashkuara
Orfium
Programi për Katalogimin e Kooperativave (PCC)
Qanavat
Quansic Zvicra
Ringgold organizata, ndërkombëtare
? Rakuten Kobo Kanadaja
Sound Exchange Inc. Shtetet e Bashkuara
Kredia e zërit / Soundways Shtetet e Bashkuara
SPARWK
Takwene [8] 2021 MENA
Wiseband
YouTube 2018 [9] ndërkombëtare
  1. ^ "ISNI - FAQ". www.isni.org. Arkivuar nga origjinali më 18 prill 2018. Marrë më 19 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Office, Library of Congress Network Development and MARC Standards. "Encoding the International Standard Name Identifier (ISNI) in the MARC 21 Bibliographic and Authority Formats". www.loc.gov. Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2018. Marrë më 19 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "ISNI 000000012281955X Ai-en-ssu-tan (1879-1955)". www.isni.org. Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2018. Marrë më 19 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "75121530". Arkivuar nga origjinali më 4 tetor 2017. Marrë më 7 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b c "What is the relationship between ISNI and ORCID?". About ORCID. ORCID. Arkivuar nga origjinali më 6 mars 2020. Marrë më 10 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ a b "ISNI and ORCID". ISNI. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2013. Marrë më 29 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "BnF: First National Library In the World to Become an ISNI Registration Agency". ISNI. Arkivuar nga origjinali më 16 qershor 2018. Marrë më 2018-07-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "ISNI Registration Agencies". ISNI | (në anglisht). 2021-11-08. Arkivuar nga origjinali më 8 dhjetor 2021. Marrë më 2021-11-08.
  9. ^ "YouTube Adopts ISNI ID for Artists & Songwriters". ISNI. 2018-01-22. Arkivuar nga origjinali më 27 mars 2020. Marrë më 2018-07-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]