Jump to content

Islami në Francë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Islam në Francë
Popullsia Totale
3 deri 5.7 milion
Regjioni me popullsi të dalluar
Île-de-France, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Auvergne-Rhône-Alpes, Hauts-de-France, Mayotte
Religjioni
Shumica sunite
Gjuhët
Frëngjishtja, Arabisht, Turqisht

IslamiFrancë është besimi i dyte më i madhë në vend. Myslimanët vlerësohet të përfaqësojnë rreth 4% të popullsisë së vendit sipas Statista dhe Le Monde, edhe pse Insee pretendon se në Francën metropolitane kjo përqindje mund të arrijë 10%. Pasi pushtuan pjesën më të madhe të gadishullit Iberik, forcat myslimane umajad pushtuan Francën jugore të ditëve moderne, por u mundën nga ushtria e krishterë franke e udhëhequr nga Charles Martel në Betejën e Tours në 732 pas Krishtit, duke parandaluar kështu islamizimin e mundshëm të Evropës Perëndimore . Gjatë një inkursioni të mëvonshëm, muslimanët krijuan kështjellën Fraxinetum . Popullsia myslimane e Francës u rrit duke filluar nga gjysma e dytë e shekullit të 20-të, pas imigrimit nga ish -kolonitë dhe protektoratet franceze në Afrikë dhe Lindjen e Mesme .

Shumica e myslimanëve në Francë i përkasin besimit sunit dhe janë me origjinë të huaj. Ekzistojnë gjithashtu pakica të konsiderueshme të shiitëve, ahmedianëve dhe myslimanëve jo-fetare . Rajoni përtej detit francez i Mayotte ka një popullsi shumicë myslimane.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flota e Barbarossa në Toulon, 1543
Funerali në seksionin mysliman të varrezave Père Lachaise, 1865
Seksioni mysliman i Père Lachaise, midis 1903 dhe 1914

Pas pushtimit të Hispanisë dhe pushtimit të Galisë, Umajadët Arab u mundën në Betejën e Tours në 732. Megjithatë, Septimania mbeti nën kontrollin arab deri në vitin 759.

Në vitin 838, Annales Bertiniani regjistron se muslimanët bastisën Marsejën në Francën jugore, plaçkitën shtëpitë e saj fetare dhe morën robër si skllevër, burra dhe gra, klerikë dhe laikë. Në 842, Annales raportojnë një bastisje në afërsi të Arles . Në 869, sulmuesit u kthyen në Arles dhe kapën kryepeshkopin, Roland .

Gjatë dimrit të 1543–1544, pas rrethimit të Nicës, Toulon u përdor si një bazë detare osmane nën admiralin Hajredin Barbarosa . Popullsia e krishterë u evakuua përkohësisht dhe Katedralja e Tulonit u shndërrua për pak kohë në xhami deri në largimin e osmanëve.

Pas dëbimit të Moriscos nga Spanja në 1609-1614, rreth 50,000 Moriscos hynë në Francë, sipas hulumtimit të Henri Lapeyre .

1960-1970 imigracioni i fuqisë punëtore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emigracioni mysliman, kryesisht meshkuj, ishte i lartë në fund të viteve 1960 dhe 1970. Këta emigrantë vinin kryesisht nga Algjeria dhe ish-kolonitë e tjera franceze në Afrikën e Veriut; megjithatë, Islami ka pasur një histori më të vjetër në Francë, që kur Xhamia e Madhe e Parisit u ndërtua në vitin 1922, si një shenjë njohjeje nga Republika Franceze ndaj tirajve të rënë myslimanë që vinin kryesisht nga Algjeria, veçanërisht në betejën e Verdun dhe marrja e fortesës Douaumont .

Këshilli Francez i Besimit Mysliman[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse shteti francez është laik, vitet e fundit qeveria është përpjekur të organizojë një përfaqësim të myslimanëve francezë. Në vitin 2002, ministri i brendshëm i atëhershëm Nicolas Sarkozy inicioi krijimin e një " Këshilli Francez të Besimit Mysliman " ( Conseil Français du Culte Musulman – CFCM), megjithëse kritikat e gjera pretendonin se kjo vetëm do të inkurajonte komunitarizmin . Megjithëse CFCM njihet zyrtarisht nga qeveria kombëtare, ajo është një shoqatë private jofitimprurëse pa status të veçantë ligjor.

Emigrantët e brezit të dytë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brezi i parë i emigrantëve myslimanë, të cilët sot janë kryesisht të pensionuar nga fuqia punëtore, mbajtën lidhje të forta me vendet e tyre, ku jetonin familjet e tyre. Në vitin 1976, qeveria miratoi një ligj që lejonte familjet e këtyre emigrantëve të vendoseshin në Francë. Kështu, në Francë erdhën edhe bashkëshortët, fëmijët dhe anëtarët e tjerë të familjes së këtyre emigrantëve. Shumica e emigrantëve, duke kuptuar se nuk mundën ose nuk donin të ktheheshin në atdheun e tyre, kërkuan shtetësinë franceze përpara se të tërhiqeshin në heshtje.

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të një ligji që daton nga 1872, Republika Franceze ndalon kryerjen e regjistrimit duke bërë dallime midis qytetarëve të saj në lidhje me racën ose besimet e tyre. Megjithatë, ai ligj nuk ka të bëjë me anketat dhe sondazhet, të cilat janë të lira t'i bëjnë ato pyetje nëse dëshirojnë.

Algjeria 1,550,000
Maroku 1,000,000
Tunizia 350,000
Turqia 315,000
Afrika Sub-Sahariane 250,000
Lindja e Mesme 100,000
Azia e mbetur (kryesisht Pakistani dhe Bangladeshi ) 100,000
Të konvertuarit 40,000
Emigrantë të paligjshëm ose në pritje të rregullimit 350,000
Të tjera 100,000
Total 4,155,000

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]