Jump to content

Istmusi i Korinthit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Istmusi i Korinthit (greqisht: Ισθμός της Κορίνθου) është ura e ngushtë tokësore që lidh gadishullin e Peloponezit me pjesën tjetër të Greqisë kontinentale, pranë qytetit të Korinthit. Istmusi ishte i njohur në botën e lashtë si pikë referimi që ndan Peloponezin nga Greqia kontinentale. Në shekullin e parë të erës sonë, gjeografi Strabon vuri në dukje një stelë në istmusin e Korinthit, e cila mbante dy mbishkrime. Njëra drejt Lindjes, dmth. drejt Megarës, duke lexuar: "Këtu nuk është Peloponezi, por Jonia" τάδ᾽ οὐχὶ Πελοπόννησος, ἀλλ᾽ Ἰωνία) dhe ai drejt Perëndimit, pra drejt Peloponezit: "Këtu është Peloponezi, jo Jonia" (τάδ᾽ ἐστὶ Πελοπόννησος, οὐκ Ἰωνία); Plutarku ia atribuoi ngritjen e stelës heroit të Atikës Tezeut, në rrugën e tij për në Athinë.

Në perëndim të istmusit ndodhet Gjiri i Korinthit dhe në lindje Gjiri Saronik. Që nga viti 1893, Kanali i Korinthit ka kaluar nëpër istmusin e gjerë 6.3 km, duke e bërë efektivisht Peloponezin një ishull. Sot, dy ura rrugore, dy ura hekurudhore dhe dy ura zhytëse në të dy skajet e kanalit lidhin anën kontinentale të istmusit me anën e Peloponezit. Gjithashtu një urë emergjence ushtarake ndodhet në skajin perëndimor të kanalit.