Itagaki Taisuke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Itagaki Taisuke
Imazhi i Itagaki Taisukes në monedhën e vjetër të 100 yen

Itagaki Taisuke (板垣 退助, 21 maj 1837 - 16 korrik 1919) ishte politikan japonezë dhe udhëheqës i Lëvizjes për të Drejtat dhe Liri të Njerëzve (自由民権運動 Jiyū Minken Undō), gjë e cila zhvilloi partinë e parë politike në Japoni. Fytyra e tij duket në kartëmonedhën 100 yen të vitit 1953.


Udhëheqja e partisë liberale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Udhëheqësit e qeverisë u takuan në Konferencën e Osakut të vitit 1875, duke joshur Itagakiun të kthehej si sangi (këshilltar): megjithatë, ai dha dorëheqjen pas disa muajsh për të kundërshtuar atë që ai e shihte si përqendrim i tepruar i pushtetit në Genrōin.

Itagaki krijoi Partinë Liberale (Jiyuto) së bashku me Numa Morikazun në vitin 1881, e cila, së bashku me Rikken Kaishintō, udhëhoqi pakënaqësinë kombëtare të popullatës 1880-1884. Gjatë kësaj periudhe, një zhvillim i zhvilluar në lëvizjen midis anëtarëve të klasës më të ulët dhe udhëheqjes aristokratike të partisë. Itagaki u përfshi në polemika kur mori një udhëtim në Evropë, që besohet nga shumë njerëz që të jenë financuar nga qeveria. Udhëtimi doli të jetë siguruar nga kompania Mitsui, por dyshimet se Itagaki u fituan në anën e qeverisë vazhdonin. Rrjedhimisht, grupe grindjesh radikale u përhapën, duke minuar unitetin e partisë dhe Lëvizjes. Itagaki iu dha titulli i Kontit (Hakushaku) në vitin 1884, pasi u formua sistemi i ri i njohur si kazoku, por ai pranoi vetëm me kusht që titulli të mos i kalonte trashëgimtarëve të tij.

Në prill 1896, Itagaki u bashkua me administratën e dytë Itō si Ministër i Brendshëm. Në vitin 1898, Itagaki u bashkua me Ōkuma ShigenobuShimpotō për të formuar Kenseitō, dhe qeverinë e parë partiake e Japonisë. Ōkuma u bë Kryeministër, dhe Itagaki vazhdoi të shërbejë si Ministër i Brendshëm. Kabineti u rrëzua pas katër muajsh grindjesh mes fraksioneve, duke demonstruar papjekurinë e demokracisë parlamentare në atë kohë në Japoni. Itagaki u tërhoq nga jeta publike në vitin 1900 dhe kaloi pjesën tjetër të jetës së tij me shkrime. Ai vdiq nga shkaqe natyrore në vitin 1919.

Itagaki është kredituar si lider i parë japonez i partisë dhe një forcë e rëndësishme për liberalizmin në Meiji Japoni.