Ivan Cankar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ivan Cankar
U lind më28 maj 1876
Vrhnika, Austro-Hungari
Vdiq më11 dhjetor 1918
Lubjana, Slloveni
KombësiaSlloven
Gjinitë letrareshkrimtar, dramaturg, poet

Ivan Cankar (1876 - 1918) shkrimtar, dramaturg, poet dhe eseist i shquar slloven.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ivan Cankar lindi në vitin 1876Slloveni. Ai u rrit nga nëna e tij dhe ishte njëri nga shumë fëmijë të varfër që emigruan në Bosnje. Pas mbarimit të shkollës të ciklit të lartë në vendlindjen e tij, ai ka studiuar në Shkollën e Lartë Teknike (Realka) në Lubjanë. Gjatë kësaj periudhe, ai filloi të shkruaj letërsi, kryesisht poezi, nën ndikimin e poetëve romantikë dhe post-romantikë të tillë si Franca Prešeren, Heinrich Heine dhe Simon Simon Jenko Gregorčič. Në vitin 1893, ai zbuloi poezinë epike e Anton Aškerc, e cila kishte një ndikim të madh në zhvillimin e stilit të tij dhe idealet. Nën ndikimin e Aškerc, Cankar refuzuar sentimentale poezi post-romantike dhe përqafoi realizmit letrare dhe liberalizmin kombëtar. Në vitin 1896, ai u regjistrua në Universitetin e Vjenës, ku studioi inxhinieri, por më vonë kaloi te filologjia sllave. Në Vjenë, së shpejti filloi të kaloi një mënyrë jetese boheme. Ai filloi të ndikohej nga letërsia bashkëkohore evropiane, sidomos simbolizmi dhe natyralizmi. U bë mik me Fran Govekar, një shkrimtar dhe intelektual i ri slloven në Vjenë, i cili paraqiti atë të pozitivizmit dhe natyralizimi. Ndërmjet viteve 1897 dhe 1899, idetë trëndafil lënduar në thelb ishin pozitivist. Në pranverën e vitit 1897 ai u zhvendos përsëri në Vrhnika.Pas vdekjes së nënës së tij në vjeshtë të të njëjtit vit, ai shkoi në Pula dhe mbrapa në vitin 1898 në Vjenë, ku ai jetoi deri në 1909.Gjatë qëndrimit të tij të dytë në Vjenë, botëkuptimi Cankar-së ka pësuar një ndryshim të thellë. Në një letër të famshme për autorin feministe Kveder sllovene Zofka në 1900 ai kundërshtoi pozitivizmin dhe natyralizëm. Ai e përqafoi, simbolizmin spiritualizëm dhe idealizmit, dhe më vonë publikisht shkatërroi me Fran Govekar. Në të njëjtën kohë, ai u bë mjaft kritik ndaj liberalizmit sllovene, publikoi një kritikë shkatërruese të poezisë Anton Aškerc-së dhe gradualisht u zhvendos drejt socializmit. Ai u ndikua fort nga prifti katolik romak slloven Janez mendimtar dhe Evangjeliste Krek, i cili mbrojti aktivizmin radikal social mbi një bazë të krishterë. Ai megjithatë vazhduan të kundërshtojnë klerikalizmit dhe konzervativizmit e Socialistëve krishterë austriak në përgjithësi dhe Partia Popullore Sllovene Krek së në veçanti. Ai u bashkua me Partinë Social Demokratike Jugosllave, një austro-marksiste partisë aktive në tokat sllovene dhe në Istria. Në zgjedhjet e para të përgjithshme për Parlamentin Austriak në 1907, ai kandidoi si kandidat për partinë në lagjen e klasës punëtore në masë të madhe elektorale të Zagorje-Litija në Karniolës, por humbi ndaj kandidatit të Partisë Popullore Sllovene . Në vitin 1909, ai u largua Vjenën dhe u zhvendos në Sarajevë në Bosnje dhe Hercegovinë, ku Karlo vëllai i tij punoi si prift. Gjatë qëndrimit të tij në Sarajevë, ai gradualisht u largua nga puna e mëparshme e tij anti-klerikalizmit militant, duke u bërë më të hapur për të spiritualitetit të krishterë.Në të njëjtin vit, ai u vendos në rrethin Rožnik e Lubjanës. Edhe pse ai mbeti një anëtar aktiv i Partisë Social Jugosllave Demokratike, ai hodhi poshtë pikëpamjen e partisë jugosllav komb-ndërtimit: në një rezolutë në 1909, partia favorizuar një unifikimin gradual të kulturës sllovene dhe gjuhës me serbo-kroate ato në mënyrë që të të krijojë një komb të përbashkët kulturore jugosllave. Cankar, nga ana tjetër, mbrojti fuqishëm individualitetin kombëtar dhe gjuhësor të sllovenëve. Së bashku me Mihajlo Rostohar, ai u bë mbrojtësi më i zëshëm i individualitetit sllovene brenda një kuadri politik sllav e Jugut. Tashmë, pas humbjes së tij zgjedhore në 1907, Cankar kishte filluar të publikojë ese shumta që shpjegojnë pikëpamjet e tij politike dhe estetike dhe opinionet. Pas kthimit të tij në Karniolës në 1909, ai filloi të udhëtonte përgjatë tokave sllovene, duke dhënë leksione dhe konferenca.Më e famshme e këtyre ligjëratave ishin "njerëzit e sllovenë dhe kultura sllovene" (Slovensko ljudstvo në Slovenska Kultura), dorëzohen në Trieste në vitin 1907, dhe "Sllovenëve dhe Jugosllavët" (Slovenci në Jugoslovani), dorëzohen në Lubjanë në vitin 1913. Në këtë të fundit, Cankar shprehu një opinion të favorshëm për bashkimin politik të të gjithë sllavëve të jugut, por refuzoi një shkrirje kulturore të Jugut popujve sllavë. Për shkak të ligjërimit, ai u dënua me një javë në burg për shpifje e Monarkisë Austro-Hungareze. Pas shpërthimit të Luftës së Parë Botërore në vitin 1914, ai u burgos përsëri në Kështjellën e Lubjanës për të supozuara pro-serbe qëndrimet, por u lirua shpejt. Në vitin 1917, ai u hartua në ushtrinë austro-hungareze, por u demobilizuar për shkak të shëndetit të dobët. Në leksionin e tij të fundit, mbajti në Klubin Kombëtar të Triestes vetëm pas përfundimit të Luftës, ai bëri thirrje për një pastrim moral dhe përtëritje të politikës dhe kulturës sllovene. Ai u zhvendos nga Rožnik në qendër të Lubjanës, ku ai vdiq në dhjetor 1918. Funerali i tij u ndoq nga një turmë e madhe dhe përfaqësues të lartë nga jeta kulturore dhe politike në Slloveni. Në vitin 1936, varri i tij u zhvendos tek varrezat Žale në Lubjanë, ku ai u varros pranë miqtë e tij rinore dhe shokët e autorëve Dragotin Kette dhe Josip.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ivan Cankar shkroi rreth 30 libra dhe është konsideruar si një nga eksponentët më parësore të letërsisë sllovene modernist, krahas Oton Zupancic, Dragotin Kette dhe Josip Murn. Cankar është konsideruar gjithashtu një nga siècle më të rëndësishme të Evropës de fin. Ai shtjelloi temat sociale, kombëtare dhe morale. Në Slloveni, veprat më të njohur të tij janë Hlapci loja ("bujkrobërit"), satirë Pohujšanje v dolini Šentflorijanski (Skandal në Shën Florian Luginën e) dhe Na romani klancu (mbi kodër). Megjithatë, rëndësia e tij për sllovene dhe evropiane letërsisë ndoshta qëndron në skica simbolist tij dhe tregime të tjera të shkurtra, të cilat, në përzierje e tyre, dhe madje edhe simbolika modernizëm ekspresionizëm, transmetojnë nga një shkallë të lartë të origjinalitetit.Cankar filloi si një poet. Ai botoi poezitë e tij të parë tashmë si një adoleshent në revistën prestigjioze letrare zvon liberale Ljubljanski. Në Vjenë, ai frekuentohet një grup të artistëve të rinj dhe autorë sllovenë, në mesin e të cilëve ishin Oton Zupancic, Fran Eller dhe Fran Govekar, i cili e prezantoi atë me rrymat moderniste të letërsisë evropiane. Në vitin 1899, botoi Cankar mbledhjen e tij të parë të poezisë nën Erotika titullin. Decadentist dhe sensualist ndikimet ishin të dukshme dhe peshkopi i atëhershëm i Lubjanës Jeglič Anton Bonaventura u skandalizuan kështu nga libri që ai bleu të gjitha kopjet dhe urdhëroi shkatërrimin e tyre. Një tjetër botim është lëshuar tre vjet më vonë, por deri në atë kohë Cankar kishin braktisur tashmë poezi dhe u zhvendos në letërsinë angazhuar. Në vitin 1902, ai shkroi e tij të parë luajë za narodov blagor (për mirëqenien e kombit), e cila ishte një imitim i keq i dhunshëm i elitës nacionaliste liberale në tokat sllovene, sidomos në Karniolës.Në të njëjtin vit, ai botoi romanin shkurtër Na klancu (mbi kodër), në të cilën ai e përshkroi mjerimin e proletariatit vogël rurale dhe materiale dobët dhe kushtet shpirtërore të njerëzve të zakonshëm.Romani, i cili ende ka treguar karakteristika të forta natyralist, të kombinuara me simbolizmin alegorik dhe një stil të pazakontë, i frymëzuar, biblikisht, atij fituar njohje të gjerë. Në romanet Gospa Judit (Madame Judit) dhe Hisa Marije Pomočnice (Mary Ward i Ndihmës e të krishterëve) dhe Kriz na Gori (Kryqi në Malin), të gjithë të botuar në vitin 1904, ai u kthye në spiritualizëm dhe idealizmit, duke ruajtur si temë qendrore njerëzit e shtypur dhe dëshira e tyre për një jetë më të mirë. Në vitin 1906, ai shkroi romanin e shkurtër Martin Kačur me nëntitull "Story Jeta e një idealist", e cila është një analizë e pamëshirshme dhe të vetë-analiza e dështimit të një idealist abstrakte. Gjatë zgjedhjeve të përgjithshme të 1907, ai botoi shkurtër histori Hlapec Jernej në njegova Pravica (Jernej Servant dhe drejtësinë e tij), në të cilin ai përshkruan një përplasje midis punëtorit individual dhe dy të shoqërisë kapitaliste dhe tradicionale, ligjet të cilat ai nuk mund të kuptuar. Pas fitores elektorale të Partisë Popullore Sllovene, ai shkroi lojën e tij më me ndikim, Hlapci satira (bujkrobërit), në të cilën ai satirized e konformizmi e ish-shërbëtorëve progresive dhe agnostik publikë të cilët e përqafuan katolicizmin pas disfatës së partisë liberale. Të dyja partitë liberale dhe konservatore katolike në tokat sllovene reaguar kundër së përfundoi luajnë: Skenë saj u shty deri pas shpërbërjes së Austro-Hungarisë në vjeshtën e 1918. Në lojë Pohujšanje v dolini Šentflorjanski (Skandal në Shën Florian Valley), Cankar bërë fun e rigidness moral dhe mentalitetin e prapambetur kulturalisht Karniolës e shoqëri të vogël gjysmë-urbane.

Cankar ishte gjithashtu i famshëm për esetë e tij, shumica e të cilave janë botuar në mes 1907 dhe 1913, ku ai tregoi mjeshtëri stilistike dhe ironi të madhe. Mbledhjen e tij e fundit me tregime të shkurtra, të titulluar Podobe iz sanj (Pamje nga Dreams), e cila u botua pas vdekjes në vitin 1920, është një përshkrim magjike realiste dhe alegorike e tmerreve të Luftës së Parë Botërore Ai tregon një lëvizje të qartë nga simbolizmin në ekspresionizëm dhe ajo ka qenë konsideruar si shembull të mirën e prozës poetike Cankar-së.

Personaliteti dhe botëkuptimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cankar ishte një personalitet relativisht të brishtë, si emocionalisht dhe fizikisht, por tregoi një energji jashtëzakonisht të fortë dhe të vazhdueshme intelektuale. [2] Ai ishte një mendimtar i mprehtë, i cili ishte në gjendje të kritikave hidhur e të dy mjedisin e tij dhe veten e tij. Ai ishte gjithashtu plot me paradokse dhe të dashur ironinë dhe sarkazmën. Ai ishte një natyrë jashtëzakonisht sentimentale dhe disi ekstazë, tepër e ndjeshme ndaj çështjeve etike [21] Ai ishte shumë meditues.: Veprat e tij, të cilat janë në një masë të madhe autobigrafik, u bë i famshëm për analizën e pamëshirshme e veprave të tij dhe të këqija. Cankar u ngrit si një katolik romak. Në vitet e tij të shkollës së mesme, ai u bë një freethinker tipike liberale. Ai hodhi poshtë dogmat fetare dhe përqafoi shpjegime racionale e ofruara nga shkencat natyrore dhe shoqërore bashkëkohore. [22] Mes 1898 dhe 1902, ai ra nën ndikimin e mendimtarëve Ralph Waldo Emerson dhe Friedrich Nietzsche. Në shkrimet e Cankar poetit belg Maurice Maeterlinck gjetën idenë e ekzistencës së një shpirti botëror, me të cilën shpirtrat individuale janë të lidhura dhe të punësuar atë në veprat e veta. [22] Tashmë rreth 1903, megjithatë, ai u kthye në një origjinal , pak interpretimi anarkist i marksizmit. Jeta e tij më vonë u shënua nga një evolucion gradual drejt krishterimit ortodoks, e cila u bë e qartë pas vitit 1910 dhe sidomos në vitin e fundit të jetës së tij. [23] Edhe pse ai kurrë nuk e hodhi poshtë zyrtarisht romake katolike besimin e tij, ai ishte konsideruar përgjithësisht një agnostik, megjithëse simpatik të disa elementeve të përkushtimit tradicionale katolike.

Ndikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cankar ishte një autor me ndikim tashmë gjatë jetës së tij. Veprat e tij janë lexuar gjerësisht dhe Cankar ishte autori i parë në gjuhën sllovene që mund të bëjë një jetojnë ekskluzivisht nga të shkruarit. [24] Ai u bë edhe më me ndikim pas vdekjes së tij. Për shkak të insistimit të tij mbi veçantisë kulturore dhe kombëtare të popullit slloven, Cankar u bë figurë referencial për brezat e rinj e intelektualë sllovenë të cilët kundërshtuan politikat centralistic dhe unitaristic e elitës politike serbe në Mbretërinë e Jugosllavisë. Në fillim të viteve 1920, një grup i katolikëve të rinj, më së shumti nga bindjet e krishtera socialistë, mori titullin e njërit prej romaneve të vogla Cankar-së, Kriz na Gori (Kryqi në Malin), si emër i revistës së tyre.Grupi, i njohur si "kryqtarëve" (Križarji), u bë pikë fokale në shfaqjen e majtë të krishterë në Slloveni në vitet 1920 dhe 1930. Puna Cankar dhe pikëpamje personale e tij bota ndikuar të gjitha tri prirjet kryesore letrare në Sllovenisht letërsinë midis 1918 dhe 1945: Ekspresionizmi i autorëve katolikë të tilla si Ivan Pregelj, Stanko majcen dhe Francë Bevk, realizmit social të autorëve liberale të majta dhe marksiste (sidomos Misko Kranjec, Prežihov Voranc, Ciril Kosmaç, dhe Mile Klopčič) dhe avantgardism e Sreçko Kosovel. Gjatë të njëjtës periudhë, idetë politike Cankar e ndikuar social-demokratike sllovene ideologut Etbin Kristan, një kristian demokrat Andrej Gosar teoricien politik dhe demokratik mendimtarëve Albin Prepeluh dhe Dragotin Lonçar. Introspections psikologjike Cankar u bë një burim i madh i Edvard së Kocbek dhe hetim Anton Trstenjak në karakterin kombëtar slloven. Gjatë diktaturës së Mbretit Aleksandrit (1929-1934), vepra Cankar u larguar nga kurrikulës shkollore, sepse ai u konsiderua si një avokat i rrezikshëm i partikularizmit sllovene dhe nacionalizmit. Pas 1935, statusi i tij si një prej shkrimtarëve më të mëdhenj sllovene kurrë nuk ishte vënë nën pikëpyetje serioze. Në vitin 1937, Mbledhja e parë e pandarë e punës Cankar u botua, edituar dhe Annotated nga kushëriri i tij letrar dhe historian konservatore dhe Izidor kritiku Cankar. Pas Luftës së Dytë Botërore, shtëpia botuese Cankarjeva založba (fjalë për fjalë, 'Cankar Press') është themeluar, e cila u kujdes të edicionit të veprave të tij të mbledhura. Cankar ishte veçanërisht me ndikim, si një dramaturg. Ai është konsideruar si babai i teatrove sllovene moderne dhe ka pasur një ndikim të madh në pothuajse të gjithë dramaturgët sllovene pas kësaj, duke filluar nga teatri ekspresioniste të viteve 1920 (Slavko Grum, Stanko majcen). Ndërmjet viteve 1950 dhe 1970, shumica e modernisators e teatrove sllovene, të tilla si Joze Javoršek, Dominik Smole, Marjan Rožanc, Primož Kozak, dhe Bojan Štih, kanë qenë të ndikuar nga dramat Cankar së. Punimet e shumë shkrimtarëve bashkëkohor slloven dhe skenaristët, duke përfshirë Drago Jančar, Dushan Jovanoviq, ton Partljič dhe Zharko Petan, vazhdojnë të tregojnë një ndikim të qartë të koncepteve Cankar s. Shumë prej mendimtarëve të shquar sllovene pasqyrohet në veprat e Cankar, duke përfshirë Dushan Pirjevec Ahac Komar, Milano, dhe Slavoj Zizek. Tashmë gjatë jetës së tij, veprat e tij janë përkthyer në gjuhën gjermane, çeke, serbe, kroate, finlandeze dhe ruse. Më vonë, puna e tij ka qenë e përkthyer edhe në gjuhën frënge, angleze, italiane, hungareze, rumune, polake, sllovake, bullgare, maqedonase, shqipe dhe turke. Ndikimi Cankar s jashtë zonës slloveno-folëse ka qenë e vogël, edhe pse puna e tij ka ndikuar në disa jo-slloven të autorëve, të tilla si Bordo Henri francez, i cili botoi edhe një ese mbi Cankar në 1920, austriak Josef Friedrich Perkonig dhe Fulvio italiane Tomizza. Sipas dëshmisë së kritikut letrar Vidmar Josip, romani Cankar e Hisa Marije Pomočnice u prit mirë nga shkrimtari i njohur gjerman Thomas Mann, i cili ndihmoi për të publikuar një botim gjerman në vitin 1930.

Trashigimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për këtë ditë, prozë Cankar është konsideruar si një nga shembujt mirën e stilit sllovene. Ndikimi i tij si një romancier është zbehur që nga viti 1960, por luan tij janë ende midis pjesëve teatrore më popullore në teatrot sllovene. Rrugët e shumta, sheshet, ndërtesat publike dhe institucionet kanë qenë të emëruar pas Ivan Cankar. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, dy njësitë ushtarake të partizanëve sllovene, Brigadës Cankar dhe Batalioni legjendar Cankar, ishin emëruar pas tij. Që nga viti 1980, më e madhe e Sllovenisë Kongresi Qendra, Salla Cankar në Lubjanë, ka mbajtur emrin e tij. Mes qershorit 1994 dhe janar 2007, Cankar ishte portretizuar në faturën 10.000 Tolar slloven.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Erotika (Erotizëm, 1899)
 • Jakob Ruda (1900)
 • Knjiga za lahkomiselne ljudi (Një libër për njerëzit pamenduar, 1901)
 • Tujci (Strangers, 1901)
 • Za narodov blagor (për pasurinë e Kombit, 1901)
 • Na klancu (Në Hill, 1902)
 • Kralj na Betajnovi (Mbreti i Betajnova, 1902)
 • Ob zori (në agim, 1903)
 • Kriz na Gori (Kryqi mbi malin, 1904)
 • Gospa Judit (Madame Judit, 1904)
 • Hisa Marije Pomočnice (Ndihmë Mary Ward i të krishterëve, 1904)
 • Potepuh Marko në Kralj Matjaz (Marko Vagabond dhe Kralj Matjaž 1905)
 • V mesečini (Në Moonlight, 1905)
 • Nina (1906)
 • Martin Kačur (1906)
 • Aleš iz razora (Aleš nga hulli, 1907)
 • Hlapec Jernej në njegova Pravica (Jernej Servant dhe Drejtësia e Tij, 1907)
 • Krpanova kobila (Mare Krpan-së, 1907)
 • Zgodbe iz doline šentflorjanske (Tregime nga Lugina e Shën Florian, 1908)
 • Pohujšanje v dolini Šentflorjanski (Skandal në Shën Florian Valley, 1908)
 • Novo življenje (Jeta e re, 1908)
 • Kurent (1909)
 • Za križem (Pas Kryqit, 1909)
 • Hlapci (bujkrobërit, 1910)
 • Bela krizantema (Chrysanthemum White, 1910)
 • Volja bëni moči (vullneti për pushtet të, 1911)
 • Troje povesti (Tre Tregime, 1911)
 • Lepa Vida (Beautiful Vida, 1912)
 • Milani në Milena (Milan dhe Milena, 1913)
 • Moje življenje (My Life, 1914, botuar në vitin 1920)
 • Podobe iz sanj (Pamje nga ëndrrat, të shkruara në 1917-1918, botuar në vitin 1920)
 • Mimo življenja (Kalimi jetën e kaluar, të shkruar në vitin 1904, të botuar në vitin 1920)
 • Romantične Duse (Shpirtrat romantike, të shkruara në vitin 1897, botuar në 1922).