Jump to content

J. F. Oberlin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Johann Friedrich Oberlin

J.F. Oberlin (Johann Friedrich Oberlin, 31 gusht 1740 - 1 qershor 1826) ishte një pastor alsatian dhe një filantropist. Ai është i njohur edhe si John Frederic (k) Oberlinanglisht, Jean-Frédéric Oberlinfrëngjisht dhe Johann Friedrich Oberlingjermanisht.

J. F. Oberlin konsiderohet si "pararendësi i vërtetë i krishterimit shoqëror në Francë". [1] Nipi i Daniel Legrand ishte Tommy Fallot, themelues i "Kristianizmit social". [1] Legrand dhe Robert Owen (1771–1853) nga Uellsi, një tjetër industrialist, mbështetën krijimin e një organizate ndërkombëtare kushtuar reformës së ligjeve të punës. [2] Strehimoret për fëmijët jetimë të Oberlinit, të hapura në Leonberg, Potsdam dhe Worms, konsiderohen një kontribut i rëndësishëm i tij për mbrojtjen dhe kujdesin ndaj fëmijëve. [3] Oberlin, Ohio, dhe pjesa kryesore e saj, Kolegji i Oberlinit - Oberlin College, një kolegj artesh liberale, themeluar në vitin 1833, është quajtur sipas J.F. Oberlinit, në nderim të veprës dhe kontributit të tij në fushën përkatëse. [3] Universiteti J.F. Oberlin në Tokio, Japoni, gjithashtu mban emrin e tij.

Kolegjin e Oberlinit janë arsimuar edhe një numër i konsiderueshëm i personaliteteve shqiptare ose me origjinë shqiptare. Mes tyre dallohet sidomos Parashqevi Qiriazi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Chalamet, Christophe (2013-01-16). Revivalism and Social Christianity: The Prophetic Faith of Henri Nick and Andre Trocme (në anglisht). Wipf and Stock Publishers. ISBN 978-1-61097-858-3. Marrë më 2015-05-18.
  • De Felice, Professor (1859). "Daniel Legrand, The Philanthropist of France". The Christian guest, revised by N. Macleod (në anglisht). Marrë më 2015-05-18.
  • Rines, George Edwin, red. (1920). "Oberlin, Jean Frédéric". Encyclopedia Americana (në anglisht).
  • Sims, Thomas (1830). Brief memorials of Jean Frédéric Oberlin, pastor of Waldbach, in Alsace and of Auguste Baron de Stael-Holstein; two distinguished ornaments of the French protestant church; with an introductory sketch of the history of Christianity in France, from the primitive ages to the present day (në anglisht). London: James Nisbet.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Chalamet 2013.
  2. ^ Dankers 2003
  3. ^ a b Rines 1920.