Jump to content

J. L. Austin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
J. L. Austin
EmriJ. L. Austin
Shkolla/traditaAnalytic
Ordinary language philosophy/linguistic philosophy
Correspondence theory of truth[1]

John Langshaw Austin (26 mars 1911 - 8 shkurt 1960) ishte një filozof britanik i gjuhës dhe ithtar kryesor i filozofisë së gjuhës së zakonshme, ndoshta më i njohur për zhvillimin e teorisë së akteve të fjalës.[2]

Austin theksoi që ne përdorim gjuhën për të bërë gjëra, si dhe për të pohuar gjëra, dhe se shqiptimi i një deklarate të tillë si "Unë premtoj të bëj filanin" kuptohet më mirë si të bësh diçka - të bësh një premtim - në vend se të një pohim për ndonjë gjë. Prandaj emri i një prej veprave të tij më të njohura Si të Bëni Gjërat me Fjalë . Austin, duke ofruar teorinë e tij të akteve të të folurit, i bën një sfidë të rëndësishme filozofisë së gjuhës, përtej thjesht sqarimit të një klase të formave morfologjike të fjalive që funksionojnë për të bërë atë që emërtojnë. Puna e Austin në fund të fundit sugjeron që i gjithë fjalimi dhe çdo shprehje është të bësh diçka me fjalë dhe shenja, duke sfiduar një metafizikë të gjuhës që do të paraqiste pohimin denotues, propozues si thelbi i gjuhës dhe kuptimit.

Austin lindi në Lancaster, Angli, djali i dytë i Geoffrey Langshaw Austin (1884–1971), një arkitekt, dhe Mary Hutton Bowes-Wilson (1883–1948; e nesërme Wilson). Në vitin 1921 familja u transferua në Skoci, ku babai i Austin u bë sekretar i Shkollës St Leonards, St Andrews . Austin u arsimua në Shkollën Shrewsbury në 1924, duke fituar një bursë në Klasik, dhe vazhdoi të studionte Klasikët në Balliol College, Oxford në 1929.

Në vitin 1930 ai mori një të Parën në Moderimet Klasike (Greke dhe Latine) dhe në vitin vijues fitoi Çmimin Gaisford për prozë Greke. Në finale në 1933 ai mori një të Parën në Literae Humaniores (Filozofia dhe Historia Antike).[3] Literae Humaniores e prezantoi atë me filozofinë serioze dhe i dha atij një interes të përjetshëm për Aristotelin.[4] Ai ndërmori pozicionin e tij të parë të mësimdhënies në 1935, si shok dhe tutor në Kolegjin Magdalen, Oksford.

Interesat e hershme të Austin përfshinin Aristotelin, Kantin, Leibniz-in dhe Platonin (veçanërisht Theaetetus ). Ndikimet e tij më bashkëkohore përfshinin veçanërisht GE Moore, John Cook Wilson dhe HA Prichard . Ndikimet bashkëkohore formësuan pikëpamjet e tyre në lidhje me pyetjet e përgjithshme filozofike në bazë të vëmendjes së kujdesshme ndaj gjykimeve më specifike që ne bëjmë. Ata morën gjykimet tona specifike për të qenë më të sigurt se sa gjykimet e përgjithshme. Është e mundshme që disa aspekte të qasjes dalluese të Austin ndaj pyetjeve filozofike që rrjedhin nga angazhimi i tij me tre të fundit.

Austin vdiq, menjëherë pasi u diagnostikua me kancer të mushkërive, në moshën 48 vjeç. [5] Në atë kohë, ai ishte duke zhvilluar një teori semantike të bazuar në simbolikën e zërit, duke përdorur fjalët gl-angleze si të dhëna. 

How to Do Things with Words

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

How to Do Things with Words (1955/1962) është mbase vepra më me ndikim e Austin. Në kontrast me pikëpamjen pozitiviste, argumenton ai, fjalitë me vlera të së vërtetës formojnë vetëm një pjesë të vogël të gamës së shprehjeve.

"A Plea for Excuses"

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"A Plea for Excuses" është një demonstrim me shembull, dhe një mbrojtje e metodave të filozofisë së gjuhës së zakonshme, e cila vazhdon në bindjen se: "... aksioni ynë i zakonshëm i fjalëve mishëron të gjitha dallimet që njerëzit kanë parë të vlefshme të vizatojnë, dhe lidhje që ata kanë gjetur të vlefshme për t'u shënuar, gjatë jetës së shumë brezave: këto me siguri ka të ngjarë të jenë më të shumta, më të shëndosha, pasi ato i kanë qëndruar provës së gjatë të mbijetesës së më të fortit dhe më delikat, të paktën në të gjitha të zakonshmet dhe çështje praktike të arsyeshme, se çdo që ju ose unë ka të ngjarë të mendojmë në kolltukun tonë të një pasdite - metoda alternative më e preferuar ".[6]

 • Themelet e Aritmetikës. Një hetim logjiko-matematik në konceptin e numrit (Oxford: Basil Blackwell, 1950) nga Gottlob Frege, Përkthim JL Austin. UIN: BLL01001320611. Arkivuar 7 qershor 2021 tek Wayback Machine

Gazeta dhe artikuj

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • 1930–1940, "Vija dhe Shpella në Republikën e Platonit", rindërtuar nga shënimet e JO Urmson, në Austin 1979.
 • 1939ms / 1967, "Agathon dhe Eudaimonia në etikën e Aristotelit", në JME Moravcsik (red. ), Aristoteli, New York: Doubleday. Ribotuar në Austin 1979.
 • 1939, "A ekzistojnë koncepte priori?" Procedura e Shoqërisë Aristoteliane, Vëllimi Plotësues 18: 83–105. Ribotuar në Austin 1979.
 • ms1940, "Kuptimi i fjalëve", në Austin 1979.
 • 1946, "Other Minds", Procedures of the Aristotelian Society, Supplementary Volume 20: 148–187. Ribotuar në Austin 1979.
 • 1950, "E vërteta", Procedura e Shoqërisë Aristoteliane, Vëllimi Shtesë 24: 111–128. Ribotuar në Austin 1979.
 • 1953, "Si të flasim - disa mënyra të thjeshta" Procedura e Shoqërisë Aristoteliane, 53: 227–246. Ribotuar në Austin 1979.
 • 1954ms, "I padrejtë ndaj fakteve", në Austin 1979.
 • 1956a, "Nëse dhe kanaçe", Procedura e Akademisë Britanike . Ribotuar në Austin 1979.
 • 1956b, "Fjalët Performative", korrigjoi transkriptimin e një bisede radio të pashkruar të mbajtur në Programin e Tretë të BBC . Në Austin 1979.
 • 1957, "Një lutje për justifikime: Adresa Presidenciale", Procedura e Shoqërisë Aristoteliane, 57: 1–30. Ribotuar në Austin 1979.
 • 1958, Procedimi i "Pretendimit" të Shoqërisë Aristoteliane, Vëllimi Plotësues 32: 261–278. Ribotuar në Austin 1979.
 • 1962, "Performatif-Constatif", në Cahiers de Royaumont, Filozofia Nr. IV, La Philosophie Analytique, Les Editions de Minuit. Përkthyer në 1963 si "Performative-Konstruktiv" nga GJ Warnock, në edicionin CE Caton, Filozofia dhe Gjuha e Zakonshme, Universiteti i Illinois Press.
 • 1966, "Tri mënyra të derdhjes së bojës", LW Forguson (red. ), The Philosophical Review, 75 (4): 427–440. Ribotuar në Austin 1979.
 1. ^ The Correspondence Theory of Truth (Stanford Encyclopedia of Philosophy)
 2. ^ Warnock, G. J. "John Langshaw Austin, a biographical sketch". Symposium on J. L. Austin, ed. K.T. Fann. New York: Humanities Press, 1969. p. 3.
 3. ^ Oxford University Calendar 1935: Oxford: Clarendon Press: 150, 218, 242
 4. ^ Hacker, P. M. S. 'Austin, John Langshaw (1911–1960)' Arkivuar 2 gusht 2020 tek Wayback Machine, in Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004 online
 5. ^ Lendrum, Ann (15 prill 2014). "Remembering J. L. Austin". J.L. Austin on language. Garvey, Brian, 1967-. Houndmills, Basingstoke, Hampshire. ISBN 978-1137329981. OCLC 865063400. He returned from America in early 1959 and by early December was diagnosed with lung cancer. By February 1960, just a few weeks short of his 49th birthday, he was dead... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 6. ^ A Plea for excuses, in Austin, J. L., Philosophical Papers, p. 182

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]