Jump to content

Jacques Lacan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jacques Marie Émile Lacan ( [1] 13 prill 1901 - 9 shtator 1981) ishte një psikanalist dhe psikiatër francez, i cili është quajtur "psiko-analisti më i diskutueshëm që nga Frojdi ". [2] Duke dhënë seminare vjetore në Paris nga viti 1953 deri në vitin 1981, Lacan ndikoi në shumë intelektualë kryesorë francezë në vitet 1960 dhe 1970, veçanërisht tek ata që ishin të lidhur me post-strukturimin. Idetë e tij patën një ndikim të rëndësishëm në post-strukturalizmin, teorinë kritike, gjuhësinë, filozofinë franceze të shekullit XX, teorinë e filmit dhe psikanalizën klinike. [3] [4] [3] [5]

 • Écrits: A Selection, transl. by Alan Sheridan, New York: W.W. Norton & Co., 1977, ISBN 0393300471.
 • Écrits: The First Complete Edition in English, transl. by Bruce Fink, New York: W.W. Norton & Co., 2006, ISBN 0393329259.
 • Feminine Sexuality: Jacques Lacan and the école freudienne, edited by Juliet Mitchell and Jacqueline Rose, transl. by Jacqueline Rose, W.W. Norton & Co., New York, 1983, ISBN 0393016331.
 • My Teaching, transl. by David Macey, Verso, London, 2008, ISBN 9781844672714
 • The Seminar, Book I. Freud's Papers on Technique, 1953–1954, edited by Jacques-Alain Miller, transl. by John Forrester, W.W. Norton & Co., New York, 1988, ISBN 0393306976.
 • The Seminar, Book II. The Ego in Freud's Theory and in the Technique of Psychoanalysis, 1954–1955, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by Sylvana Tomaselli, W.W. Norton & Co., New York, 1988, ISBN 0393307093.
 • The Seminar, Book III. The Psychoses, edited by Jacques-Alain Miller, transl. by Russell Grigg, W.W. Norton & Co., New York, 1993, ISBN 0393316122.
 • The Seminar, Book V. Formations of the Unconscious, edited by Jacques-Alain Miller, transl. by Russell Grigg, Polity Press, New York, 2017, ISBN 0745660371.
 • The Seminar, Book VII. The Ethics of Psychoanalysis, 1959–1960, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by Dennis Porter, W.W. Norton & Co., New York, 1992, ISBN 0393316130.
 • The Seminar, Book VIII. Transference, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by Bruce Fink, Polity Press, New York, 2015, ISBN 0745660398.
 • The Seminar, Book X. Anxiety, 1962–1963, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by A. R. Price, Polity Press, New York, 2014, ISBN 074566041X.
 • The Seminar, Book XI. The Four Fundamental Concepts of Psychoanalysis, 1964, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by Alan Sheridan, W.W. Norton & Co., New York, 1977, ISBN 0393317757.
 • The Seminar, Book XVII. The Other Side of Psychoanalysis, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by Russell Grigg, W.W. Norton & Co., New York, 2007, ISBN 0393330400.
 • (Forthcoming) The Seminar, Book XIX. ...or Worse, ed. by Jacques-Alain Miller, Polity Press, New York, 2018, ISBN 0745682448.
 • The Seminar, Book XX. Encore: On Feminine Sexuality, the Limits of Love and Knowledge, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by Bruce Fink, W.W. Norton & Co., New York, 1998, ISBN 0393319164.
 • The Seminar, Book XXIII. The Sinthome, ed. by Jacques-Alain Miller, transl. by A.R. Price, Polity Press, New York, 2016, ISBN 1509510001.
 • Television/ A Challenge to the Psychoanalytic Establishment, ed. Joan Copjec, trans. Rosalind Krauss, Jeffrey Mehlman, et al., W.W. Norton & Co., New York, 1990, ISBN 0393335674.
 1. ^ "Lacan". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
 2. ^ David Macey, "Introduction", Jacques Lacan (1994). The Four Fundamental Concepts of Psycho-Analysis, London: Penguin Books, p. xiv
 3. ^ a b Roudinesco, Élisabeth, Jacques Lacan & Co.: a History of Psychoanalysis in France, 1925–1985, 1990, Chicago University Press, p. 104
 4. ^ Catherine Millot Life with Lacan, Cambridge: Polity Press 2018, p. 104.
 5. ^ Macey, David (1988). Lacan in Contexts. London: Verso. fq. 211. ISBN 978-0860919421. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)