Jump to content

Jakup Asipi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jakup Asipi
"All-llahu është një"
U lind në
Vdiq

Mulla Jakup Asipi (Sllupçan, 2 shkurt 1951 - 6 janar 2006) ka qenë hoxhë dhe patriot shqiptar. Ishte më oratori dhe më karizmatiku ndër shqiptarët e këtyre trojeve në kohën tonë. Ligjërimet e tij dallohen për nga përmbajtja karizmatike dhe argumentuese. Paraqitja e tij multimediale këto 25 vitet e fundit e posaçërisht pas viteve 90' ka ndikuar drejtpërdrejt në vetëdijësimin e rrethit të Likovës si në aspektin fetar Islam ashtu edhe në aspektin kombëtar e patriotik.

Jeta dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jakup Asipi

Jakup Asipi lindi në fshatin Sllupçan2 shkurt 1951, shkollimin fillor e kreu në vendlindje, shkollimin e mesëm e kreu në DamaskSirisë në medresenë "el-Furkan'" në vitin 1980. Studimet i kreu në universitetin e famshëm Al-Az'har, në fakultetin e bazave të Fesë Islame të Egjiptit në vitin 1985 ndërsa studimet postdiplomike i vazhdoi në BejrutLibanit.

Gjatë viteve 1985-1990 punoi si imam në një xhami në LeverkusenGjermanisë ku ka dhënë kontribut të çmueshëm në kultivimin e vlerave fetare, morale, kulturore e kombëtare. I vetëdijshëm për situatën në trojet tona në vitin 1990 kthehet në vendlindje për të kontribuar në gjendjen e rëndë të popullatës. Në ligjëratat e tija ishte shumë i përpikt dhe i guximshëm, kështu që ju ka bër ball kërcënimeve dhe marrjeve të shumta në pyetje nga ana e policisë maqedonas. Nga kjo periudhë e gjer në vdekjen e tij ka organizuar mbi 5000 ligjërata, kontribut ky që e sheh dritën çdo ditë përmes ruajtjes multimediale. Në vitin 2001 gjat luftës në Maqedoni Jakup Hasipi u paraqit si njëri ndër strategët kryesorë në organizimin dhe përkrahjen e luftës, sepse ishte i bindur se vetëm përmes kryengritjes populli do të ishte në gjendje ti arrinte liritë dhe të drejtat e veta.

Pas përfundimit të luftës në vitin 2003 në zgjedhjet e rregullta të Bashkësisë Islame në Kumanovë u zgjodh myfti për komunën e Kumanovës dhe Likovës. Ndërroi jetë më 7 janar 2006 në një aksident rrugor në autostradën Shkup - Kumanovë.

Kontributi në Islam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kontributi i tij në sferën e Islamit ndër të rinjt dhe të rriturit në Maqedoni dhe Kosovë është i njohur ndër këto troje si përmes pjesmarrjeve të drejtpërdrejta në tubime ashtu edhe përmes ligjërimeve mediatike. Vlen të ceket se të gjitha regjistrimet audio dhe video janë falas pa asnjë kufizim nga ana e këtij ligjëruesi. Ndër këto xhirime të ligjëratave më të njohurat janë ligjërata e mbajtur në Ferizaj me rastin e përvjetorit të lindjes së Muhamedit a.s , nga e cila mbetet thënia e tij se "...pa lexim jemi qumësht i prisht, pa lexim jemi popull i prisht..." [1], si dhe xhirimi i ligjeratave në Prishtinë[2] dhe Ferizaj[3].

Kontributi kombëtar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jakup Asipi në të majt dhe Hisni Shaqiri në të djathtë

Si një imam dhe një menaxher i mirë i çështjeve të një fshati ka ndikuar shumë pozitivisht në organizimin e qytetarëve të fshatit si në çështjet e brendshme të fshatit ashtu edhe në ato të jashtme. Organizimi i tij ka qenë i njohur që nga koha e rrënimit të mureve në teritorin e Maqedonisë proçes ky që kishte për qëllim krijimin e trazirave ndër shqiptarët e Maqedonisë.

Ndikimi i tij me një dritë të pastër patriotike ka qenë gjat luftës së vitit 2001 kur me veshje të UÇK-së është paraqitur në opinion dhe ka kërkuar angazhimin masiv të popullatës në luftë kundër maqedonasve, emri dhe vepra e tijë kanë pasur ndikim ndër poupllatën gjatë gjithë kohës.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Mbi 600 ligjërata në audio dhe video format mbi fenë islame.

Veprat e tija janë më shumë se 4 por vetëm dy janë botuar: 1.Për diturinë 2.Sinqeriteti, 3.1000 thënie.

Për pak kohë pritet të botohet libri "1001" thënie të hoxhës së nderuar.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jakup Hasipi në Ferizaj - video ligjerata: "Lindja e Muhammedit a.s."[lidhje e vdekur]
  2. ^ Jakup Hasipi në Prishtinë - video[lidhje e vdekur]
  3. ^ Jakup Hasipi në Prizren - video[lidhje e vdekur]