Jump to content

Jakut el-Hamaui

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jakut Shihab el-Dīn [1] ibn Abdullah el-Rumi el-Hamaui (1179-1229) ( Arabisht ياقوت الحموي الرومي) ishte një biograf dhe një gjeograf arab me origjinë greke, [2] [3] i njohur për shkrimet e tij enciklopedike në botën islame . Psudonimi el-Rum ("Romaku ose nga Roma ") i referohet prejardhjes së tij greke ( bizantine ); "el-Hamaui" e ka marrë nga emrit të zotit të tij; dhe Ibn Abdullah është "biri i Abdullahut ". Fjala jakut do të thotë rubin ose zymbyl .

I lindur në Kostandinopojë, [4] Jakuti u bë një " mevla " (termi mund të thotë klient, nxënës ose skllav) i një tregtari të quajtur Askar ibn Ebi Nasr el-Hamaui i cili jetonte në Bagdad të Irakut . Zotëruesi i tij e mësoi atë me llogaritë ekonomike dhe tregtinë , gjithashtu e dërgoi për të tregtuar në emër të tij.

Jakuti udhëtoi dy ose tre herë në Kish në Gjirin Persik. [5] Në vitin 1194, pas një grindjeje me zotin e tij i cili e privoi Jakutin nga të ardhurat e tij, ky i fundit e mbajti veten si kopjues dhe përfitoi nga mundësia për të studiuar nën gramatikanin El-Ukbari . Pas pesë vjetësh ai u kthye te mjeshtri i tij i vjetër dhe përsëri udhëtoi për në Kish; në kthimin e tij ai u vendos si një librashitës dhe filloi të shkruante. [6]

Jakuti ishte një nga studiuesit e fundit që patën mundësinë për të hyrë në bibliotekat në lindje të Detit Kaspik para pushtimit mongol të Azisë Qendrore dhe kaloi dhjetë vjet udhëtime në Persi, Siri dhe Egjipt . Për dy vjet ai studioi në bibliotekat e qytetit paqësor të dijetarëve të Mervit të lashtë (në Turkmenistanin e sotëm), ku ai do të fitonte shumë nga njohuritë e dukshme në veprat e tij. [7] Ai gjithashtu vizitoi qytetin e lashtë të Balh dhe në rreth 1222 ai u vendos në Mosul për të punuar me gjeografinë e tij. Drafti i parë ishte gati në 1224. Në vitin 1227 ai u shpërngul në Aleksandri, dhe prej andej në Halep ku vdiq në vitin 1229. [6]

Në gjeografinë e tij të madhe, Muxhamul-Buldani (ed. F. Wüstenfeld, 6 vëllime, Leipzig, 1866-73), vendet e përmendura në literaturë ose tregimet e arabëve jepen me renditje alfabetike, me vokalizimin e saktë të emrave, një tregues nëse ato janë arabe ose të huaja dhe lokalitetin e tyre. Historia e tyre shpesh përshkruhet me një llogari të veçantë të pushtimit të tyre nga muslimanët dhe emri i guvernatorit në atë kohë është regjistruar. Vëmendje u kushtohet edhe monumenteve që ata përmbajnë dhe njerëzve të famshëm që kanë lindur ose kanë jetuar atje. Në këtë mënyrë një sasi e madhe e letërsisë së vjetër, si proza dhe poezia, u ruajt nga Jakuti. [6]

  • Kitab Muxham al-Buldan ( Arabic ) "Fjalori i vendeve". (Ar) Libri 1 (Ar) Shtojca Libri 1 ; Shkruar mbi katër vjet (1224-1228), dhe përfundoi një vit para vdekjes së autorit. Klasifikuar një "gjeografi letrare", Yaqut plotëson përshkrimet gjeografike me material narrativ historik, etnografik dhe të lidhur.
  • Irshad al-Arīb ilā Ma'rifat al-Adīb ose "Fjalori i Burrave të Njohur të Jukut"; ed. DS Margoliouth, 7 vëllime. ("EJW Gibb Memorial Series", vol. VI; Leiden, Brill 1907-27. shkarko arkiv.org
Muxham al-Udabā, Irshad el-Arīb Ila Ma'rifat el-Adib ', ( arabisht ) "Enciklopedia Letrare, Udhëzues i Ekspertëve për Letërsinë" (1226). (Ar)
Marççid ; një edicion latin prej 6 vëllimesh nga Theodor Juynboll, botuar si Lexicon geographicum, ku titulus est, Marâsid al ittilâ '' ala asmâ 'al-amkina wa-l-biqâ, në 1852. vol.3, archive.org
  1. ^ Dodge, Bayard, red. (1970). The Fihrist of al-Nadim. Vëll. 2. New York & London: Columbia University Press. fq. 902. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ David C. Conrad, Empires of Medieval West Africa: Ghana, Mali, and Songhay, (Shoreline Publishing, 2005), 26.
  3. ^ Ludwig W. Adamec, The A to Z of Islam, (Scarecrow Press, 2009), 333.
  4. ^ "The Dictionary of Countries". World Digital Library. Marrë më 5 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ cf. F. Wüstenfeld, "Jacut's Reisen" in the Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft, vol xviii. pp. 397–493
  6. ^ a b c Stampa:EB1911
  7. ^ "Homework Help, Book Summaries, Study Guides, Essays, Lesson Plans, & Educational Resources". BookRags.com. 2010-11-02. Marrë më 2012-11-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)