Jan van Eyck

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jan van Eyck
U lind nësometime around 1380 or 1390
VdiqJuly 9, 1441
LëvizjetEarly Netherlandish painting, Northern Renaissance
Patron(s)John III, Duke of Bavaria, later Philip the Good
Portreti i Arnolfinit, vaj në lis, 1434. Galeria Kombëtare, Londër

Jan van Eyck ( /væn ˈk/ van EYEK, Stampa:IPA-nl; rr. para 1390 – Korrik 9, 1441) ishte një piktorë aktivë në Bruges i cili u njoft si inovatorët e hershëm ku më vonë u njoftë si pikturë e hershme Veriore, dhe një nga prezantuesit kryesorë të Rilindjes së hershme Veriore art.

Sipas Vasarit dhe historianëve duke inkuadrurar Ernst Gombrich, aji krijoi pikturën në vajë, kuotim të cilin në kohët moderne klasifikohet si e stër simplifikuar.

Të dhënat e mbijetuara tregojnë se ai ka lindur rreth vitit 1380 ose 1390, ka shumë të ngjarë në Maaseik (atëherë Maaseyck, pra emri i tij), Limburg, i cili ndodhet në Belgjikën e sotme. Ai u punësua në Hagë rreth vitit 1422, kur ishte tashmë një mjeshtër piktor me asistentë punishteje, dhe u punësua si piktor dhe shërbëtor i dhomës së Gjonit III të Pamëshirshëm, sundimtar i qarqeve të Hollandës dhe Hainaut . Pas vdekjes së Gjonit në 1425, ai u emërua më vonë si piktor oborri te Filipi i Mirë, Duka i Burgundisë, dhe punoi në Lille përpara se të transferohej në Bruges në 1429, ku jetoi deri në vdekjen e tij. Ai u vlerësua shumë nga Filipi dhe ndërmori një sërë vizitash diplomatike jashtë vendit, duke përfshirë në Lisbonë në 1428 për të eksploruar mundësinë e një kontrate martese midis dukës dhe Isabelës së Portugalisë .

Rreth 20 piktura të mbijetuara i atribuohen me siguri atij, si dhe Altarpiecei i Gentit dhe miniaturat e ndriçuara të Orëve Torino-Milano, të gjitha të datuara midis 1432 dhe 1439. Dhjetë janë të datuara dhe të nënshkruara me një variant të motos së tij ALS ICH KAN ( Ashtu siç mundem unë (Eyck) ), një lojë fjalësh me emrin e tij, të cilën ai e pikturonte në mënyrë tipike me karaktere greke.

Van Eyck pikturoi lëndë laike dhe fetare, duke përfshirë altar, figura fetare me një panel dhe portrete të porositura. Puna e tij përfshin panele të vetme, diptike, [1] triptike dhe panele poliptike. Ai u pagua mirë nga Filipi, i cili kërkonte që piktori të ishte i sigurt financiarisht dhe të kishte liri artistike, në mënyrë që të pikturonte "kur të donte". [2] Puna e Van Eyck vjen nga stili gotik ndërkombëtar, por ai shpejt e eklipsoi atë, pjesërisht përmes një theksimi më të madh mbi natyralizmin dhe realizmin. Ai arriti një nivel të ri virtuoziteti përmes zhvillimeve të tij në përdorimin e bojës së vajit. [3] Ai kishte shumë ndikim, dhe teknikat dhe stili i tij u adoptuan dhe u rafinuan nga piktorët e hershëm holandezë.

Jeta dhe karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pak dihet për jetën e Jan Van Eyck, dhe gjithashtu as data apo vendi i lindjes së tij nuk dokumentohet. Regjistrimi i parë ekzistues i jetës së tij vjen nga oborri i Gjonit të BavarisëHagë, ku, ndërmjet viteve 1422 dhe 1424, pagesat iu bënë Meyster Jan den malre (Mjeshtrit Jan piktori), i cili atëherë ishte një piktor oborri me gradën shërbëtor, ku fillimisht morri një dhe më pas dy asistentë.[4] Kjo sugjeron datën e lindjes më së voni deri më1395. Megjithatë, mosha e tij e dukshme në autoportretin e mundshëm të Londrës të vitit 1433 sugjeron për shumicën e studiuesve një datë më afër vitit 1380. Ai u identifikua në fund të shekullit të 16-të si i lindur në Maaseik, një lagje e princit-peshkopatës së Lièges. Mbiemri i tij megjithatë lidhet me vendin Bergeijk, për shkak të informacionit gjenealogjik që lidhet me stemën me tre mullinj; ai informacion nënkupton gjithashtu se ai rrjedh nga Lordët e Rode (Sint-Oedenrode). Elisabeth Dhanens rizbuloi në gjendjen tremujore "blazon atërore, në ar, tre mullinj acid laurik", të ngjashme me familjet e tjera që rrjedhin nga Lordët e Rode në lagjen e Peelland në 'meierij van's-Hertogenbosch'. Vajza e tij Lievine ishte në një manastir në Maaseik pas vdekjes së babait të saj. Shënimet në vizatimin e tij përgatitor për Portretin e Kardinalit Niccolò Albergati janë shkruar në dialektin Maasland.[5]

Ai kishte një motër Margareta, dhe të paktën dy vëllezër, Hubert (vdiq më 1426), me të cilin ndoshta shërbeu si praktikë [6] dhe Lambert (aktiv midis 1431 dhe 1442), të dy gjithashtu piktorë, por rendi i lindjeve të tyre nuk ka është themeluar. [2] Një tjetër piktor i rëndësishëm dhe mjaft më i ri që ka punuar në Francën Jugore, Barthélemy van Eyck, supozohet të jetë një lidhje. [7] Nuk dihet se ku ishte shkolluar Jani, por ai kishte njohuri të latinishtes dhe përdorte alfabetin grek dhe hebraik në mbishkrimet e tij, duke treguar se ai ishte i shkolluar në klasikë. [2] Ky nivel arsimimi ishte i rrallë në mesin e piktorëve dhe do ta kishte bërë atë më tërheqës për Filipin e kultivuar. [8]

Piktor oborri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hubert dhe Jan van Eyck, Ghent Altarpiece, përfunduar 1432. Katedralja e Shën Bavos, Gent

Van Eyck shërbeu si zyrtar për John of Bavaria-Straubing, sundimtar i Holandës, Hainault dhe Zeeland . Në këtë kohë ai kishte mbledhur një punëtori të vogël dhe ishte përfshirë në ridekorimin e pallatit Binnenhof në Hagë . Pas vdekjes së Gjonit në 1425 ai u zhvendos në Bruges dhe ra në vëmendjen e Filipit të Mirë shek. 1425. [9] Dalja e tij si një piktor i koleksionit në përgjithësi pason emërimin e tij në oborrin e Filipit dhe nga kjo pikë veprimtaria e tij në oborr është relativisht e dokumentuar mirë. Ai shërbeu si artist dhe diplomat i oborrit dhe ishte anëtar i lartë i esnafit të piktorëve Tournai. Më 18 tetor 1427, në festën e Shën Lukës, ai udhëtoi për në Tournai për të marrë pjesë në një banket për nder të tij, ku morën pjesë gjithashtu Robert Campin dhe Rogier van der Weyden . [10]

Një pagë gjyqësore e çliroi atë nga puna e porositur dhe i lejoi një shkallë të madhe lirie artistike. [11] Gjatë dekadës në vijim, reputacioni dhe aftësia teknike e van Eyck u rritën, kryesisht nga qasjet e tij novatore drejt trajtimit dhe manipulimit të bojës së vajit. Ndryshe nga shumica e bashkëmoshatarëve të tij, reputacioni i tij nuk u zvogëlua kurrë dhe ai mbeti i mirënjohur gjatë shekujve në vijim. Qasja e tij revolucionare ndaj vajit ishte e tillë që lindi një mit, i përjetësuar nga Giorgio Vasari, se ai kishte shpikur pikturën në vaj . [upper-alpha 1] [12]

Vëllai i tij Hubert van Eyck bashkëpunoi në veprat më të famshme të Janit, Ghent Altarpiece, përgjithësisht historianët e artit besojnë se ajo filloi shek. 1420 nga Hubert dhe përfunduar nga Jan në 1432. Një vëlla tjetër, Lambert, përmendet në dokumentet e gjykatës Burgundian dhe mund të ketë mbikëqyrur punëtorinë e vëllait të tij pas vdekjes së Janit. [13]

Pjekuria dhe suksesi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portreti i Margaret van Eyck, Groeningemuseum, Bruges, 1439

Të konsideruar revolucionare gjatë jetës së tij, modelet dhe metodat e van Eyck u kopjuan dhe riprodhoheshin shumë. Motoja e tij, një nga nënshkrimet e para dhe ende më të dallueshme në historinë e artit, ALS ICH KAN ("SI MUND"), një lojë fjalësh për emrin e tij, [14] u shfaq për herë të parë në 1433 në Portreti i një njeriu me çallmë, i cili mund të shihet si tregues i vetëbesimit të tij në atë kohë. Vitet midis 1434 dhe 1436 konsiderohen përgjithësisht pika e tij më e lartë kur ai prodhoi vepra duke përfshirë Madonën e Kancelarit Rolin, Lucca Madonna dhe Virgjëresha dhe Fëmijë me Canon van der Paele .

Rreth vitit 1432, ai u martua me Margaret, e cila ishte 15 vjet më e re. Pothuajse në të njëjtën kohë ai bleu një shtëpi në Bruges; Margaret nuk përmendet përpara se të zhvendosej, kur i pari nga dy fëmijët e tyre lindi në 1434. Shumë pak dihet për Margaretën; edhe emri i vajzërisë i ka humbur – të dhënat bashkëkohore i referohen asaj kryesisht si Damoiselle Marguerite . [15] Ajo mund të ketë qenë me origjinë aristokratike, ndonëse nga fisnikëria e ulët, kjo dëshmohet nga veshjet e saj në portret të cilat janë në modë, por jo nga lulëzimi i veshur nga nusja në Portretin Arnolfini . Më vonë, si e veja e një piktori të njohur Margaretit iu dha një pension modest nga qyteti i Bruges pas vdekjes së Janit. Të paktën një pjesë e këtyre të ardhurave është investuar në lotari . [16]

Van Eyck ndërmori një numër udhëtimesh në emër të Filipit Dukës së Burgundisë midis 1426 dhe 1429, të përshkruara në të dhënat si komisione "të fshehta", për të cilat ai paguhej shumëfishi i pagës së tij vjetore. Natyra e tyre e saktë është ende e panjohur, por ato duket se përfshijnë veprimin e tij si i dërguar i gjykatës. Në vitin 1426 ai u nis për në "toka të caktuara të largëta", ndoshta në Tokën e Shenjtë, një teori që i jep peshë saktësia topografike e JeruzalemitThe Three Marys at the Tomb, një pikturë e përfunduar nga anëtarët e punishtes së tij shek. 1440. [17]

Një komision i dokumentuar më mirë ishte udhëtimi për në Lisbonë së bashku me një grup që synonte të përgatiste terrenin për martesën e Dukës me Isabelën e Portugalisë . Van Eyck's kishte për detyrë të pikturonte nusen, në mënyrë që Duka ta vizualizonte atë përpara martesës së tyre. Për shkak se Portugalia ishte e kapluar nga murtaja, oborri i tyre ishte shëtitës dhe partia holandeze i takoi në kështjellën e largët të Avisit . Van Eyck kaloi nëntë muaj atje, duke u kthyer në Holandë me Isabelën si nuse; çifti u martua në ditën e Krishtlindjeve të vitit 1429. Princesha ndoshta nuk ishte veçanërisht tërheqëse, dhe pikërisht kështu e përcolli Van Eyck në portretin tashmë të humbur. Në mënyrë tipike ai i tregonte të ulurit e tij si dinjitoz, por nuk i fshehu papërsosmëritë e tyre. [18] Pas kthimit të tij, ai ishte i preokupuar me përfundimin e altarit të Gentit, i cili u shenjtërua më 6 maj 1432 në Katedralen Shën Bavo gjatë një ceremonie zyrtare për Filipin. Të dhënat nga viti 1437 thonë se ai u vlerësua shumë nga radhët e larta të fisnikërisë Burgundiane dhe ishte i punësuar në komisione të huaja.

Vdekja dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lajmërimi, 1434–1436; Galeria Kombëtare e Arteve, Uashington

Jan van Eyck vdiq më 9 korrik 1441, në Bruges. Ai u varros në varrezat e kishës së Shën Donatianit . [2] Në shenjë respekti, Filipi i bëri një pagesë të vejushës së Janit, Margaret, në një vlerë të barabartë me pagën vjetore të artistit. Ai la pas shumë punë të papërfunduara për t'i përfunduar nga punëtorët e punishtes së tij. [19] Pas vdekjes së tij, Lambert van Eyck drejtoi punëtorinë, [20] ndërsa reputacioni dhe shtat i Janit rriteshin në mënyrë të qëndrueshme. Në fillim të vitit 1442, Lambert e zhvarrosi trupin dhe e vendosi brenda Katedrales së Shën Donatianit .

Në 1449 ai u përmend nga humanisti dhe antikuari italian Ciriaco de' Pizzicolli si një piktor i notave dhe aftësive dhe u regjistrua nga Bartolomeo Facio në 1456.

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jan van Eyck prodhoi piktura për klientët privatë përveç punës së tij në gjykatë. Më e rëndësishmja midis tyre është Altarpiecei i Gentit i pikturuar për tregtarin, financierin dhe politikanin Jodocus Vijdts dhe gruan e tij Elisabeth Borluut. I filluar diku para vitit 1426 dhe i përfunduar në vitin 1432, poliptiku shihet se përfaqëson "pushtimin përfundimtar të realitetit në veri", që ndryshon nga veprat e mëdha të Rilindjes së hershme në Itali për shkak të vullnetit të tij për të hequr dorë nga idealizimi klasik në favor të vëzhgimi besnik i natyrës. [21]

Edhe pse mund të supozohet – duke pasur parasysh kërkesën dhe modën – se ai prodhoi një numër triptikësh, vetëm altari i Dresdenit ka mbijetuar, megjithëse një numër portretesh ekzistuese mund të jenë krahë poliptikësh të çmontuar. Shenjat treguese janë mentesha në kornizat origjinale, orientimi i personit dhe duart e lutjes ose përfshirja e elementeve ikonografike në një portret ndryshe në dukje laik. [22]

Rreth 20 piktura të mbijetuara i atribuohen me besim, të gjitha të datuara midis 1432 dhe 1439. Dhjetë, duke përfshirë Altarpiece të Gentit, datohen dhe nënshkruhen me një variant të motos së tij, ALS ICH KAN . Në vitin 1998 Holland Cotter vlerësoi se "vetëm dy duzina piktura...të atribuuara...me shkallë të ndryshme besimi, së bashku me disa vizatime dhe disa faqe nga... Orët Torino-Milan". Ai përshkroi "marrëdhënien komplekse dhe tensionin midis historianëve të artit dhe mbajtjes së muzeve në caktimin e autorësisë. Nga rreth 40 vepra të konsideruara origjinale në mesin e viteve 80, rreth dhjetë tani po kontestohen fuqishëm nga studiuesit kryesorë si punëtori " [23]

Torino-Milan Orari: Hand G[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bas-de-page e Pagëzimit të Krishtit, Dora G, Torino. Milan Filio 93v, Inv 47.

Që nga viti 1901, Jan van Eyck është vlerësuar shpesh si artisti anonim i njohur si Hand G i Orëve Torino-Milano . [upper-alpha 2] Nëse kjo është e saktë, ilustrimet e Torinos janë të vetmet vepra të njohura nga periudha e tij e hershme; Sipas Thomas Kren, datat e mëparshme për Hand G i paraprijnë çdo pikture të njohur të panelit në një stil Eyckian, i cili "ngre pyetje provokuese rreth rolit që mund të ketë luajtur ndriçimi i dorëshkrimeve në vërtetësinë e lavdëruar të pikturës së vajit Eyckian". [24]

Dëshmia për atribuimin e van Eyck-ut mbështetet pjesërisht në faktin se megjithëse figurat janë kryesisht të tipit gotik ndërkombëtar, ato rishfaqen në disa nga veprat e tij të mëvonshme. Përveç kësaj, ka stema të lidhura me familjen Wittelsbach me të cilën ai kishte lidhje në Hagë, ndërsa disa nga figurat në miniaturë i bëjnë jehonë kalorësit në Altarpiece të Gentit . [25]

Shumica e orëve Torino-Milano u shkatërruan nga zjarri në 1904 dhe mbijetojnë vetëm në fotografi dhe kopje; vetëm tre faqe që i atribuohen Dorës G tani kanë mbijetuar, ato me miniaturë të mëdha të Lindjes së Gjon Pagëzorit, Gjetja e Kryqit të Vërtetë dhe Zyra e të Vdekurve (ose Mesha e Requiem ), me miniaturat në bazë. dhe inicialet e të parës dhe të fundit prej tyre [upper-alpha 3] Zyra e të Vdekurve shpesh shihet si të kujton Madonën në Kishë të Janit 1438–1440. [27] Katër të tjera humbën në vitin 1904: të gjithë elementët e faqeve me miniaturat e quajtura Lutja në breg (ose Duka Uilliam i Bavarisë në breg të detit, lutja e Sovranit etj.), dhe skena e natës së Tradhtimit të Krishtit ( e cila u përshkrua tashmë nga Durrieu si "e veshur" para zjarrit), Kurorëzimi i Virgjëreshës dhe faqja e saj bazë, dhe fotografia e madhe vetëm e pamjes detare Udhëtimi i Shën Julianit dhe Shën Martës . [upper-alpha 4]

Ikonografia Marian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Triptik i Dresdenit . Vaj në panel lisi, 1437. Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Përveç "Altarit të Gentit", veprat fetare të Van Ejkut paraqesin Virgjëreshën Mari si figurë qendrore. Ajo zakonisht është ulur, e veshur me një kurorë me xhevahir, duke përmbytur një Krisht fëmijë lozonjare, i cili e vështron atë dhe kap buzën e fustanit të saj në një mënyrë që të kujton traditën bizantine të shekullit të 13-të të ikonës Eleusa ( Virgjëresha e butësisë ). [28] Ajo shfaqet ndonjëherë duke lexuar një Libër të Orëve . Ajo zakonisht vesh të kuqe. Në altarin e Gentit të vitit 1432, Maria mban një kurorë të stolisur me lule dhe yje. Ajo është e veshur si nuse dhe lexon nga një libër brezi i mbështjellë me leckë të gjelbër, [29] ndoshta një element i huazuar nga Virgin Annunciate i Robert Campin . [30] Paneli përmban një sërë motivesh që më vonë rishfaqen në veprat e mëvonshme; ajo tashmë është Mbretëresha e Qiellit, e veshur me një kurorë të stolisur me lule dhe yje. Van Eyck zakonisht e paraqet Marinë si një shfaqje përpara një dhuruesi të gjunjëzuar në lutje anash. [31] [32] Ideja e një shenjtori që shfaqej para një laik ishte e zakonshme në portretet e donatorëve veriorë të periudhës. [31] Tek Virgjëresha dhe Fëmija me Canon van der Paele (1434–1436), Kanuni duket se sapo ka pushuar për një çast për të reflektuar mbi një pasazh nga bibla e tij në dorë, ndërsa Virgjëresha dhe Fëmija me dy shenjtorë shfaqen para tij, sikur mishërime të lutja e tij. [33]

Madona e kancelarit Rolin, shek. 1435. Musée du Louvre, Paris

Roli i Marisë në veprat e tij duhet parë në kontekstin e kultit dhe nderimit bashkëkohor që e rrethon. Në fillim të shekullit të 15-të, Maria mori rëndësi si një ndërmjetëse midis hyjnoreve dhe anëtarëve të besimit të krishterë. Koncepti i purgatorit si një gjendje ndërmjetëse që çdo shpirt duhej të kalonte përpara se të pranohej në parajsë ishte në kulmin e tij. [34] Lutja ishte mjeti më i dukshëm për zvogëlimin e kohës në harresë, ndërsa të pasurit mund të porosisnin kisha të reja, zgjerime të atyre ekzistuese ose portrete përkushtimi. Në të njëjtën kohë, kishte një prirje drejt sponsorizimit të masave të rekuiem -it, shpesh si pjesë e kushteve të një testamenti, një praktikë që Joris van der Paele sponsorizoi në mënyrë aktive. Me këto të ardhura ai i pajisi kishat me copa të qëndisura dhe aksesorë metalikë si kupa, pjata dhe shandanë. [35]

Madona në Kishë, shek. 1438–1440. Gemäldegalerie, Berlin

Ejku zakonisht i jep Marisë tre role: Nëna e Krishtit; personifikimi i " Ecclesia Triumphans "; ose Mbretëresha e Qiellit . [36]

Ideja e Marisë si një metaforë për vetë Kishën është veçanërisht e fortë në pikturat e tij të mëvonshme. Në Madonna në Kishë ajo dominon katedralen; koka e saj është pothuajse në nivel me galerinë rreth gjashtëdhjetë metra të lartë. [36] Historiani i artit Otto Pächt e përshkruan brendësinë e panelit si një "dhomë froni" që e mbështjell atë si një "këllëf mbajtëse". [37] Ky shtrembërim i shkallës gjendet në një sërë pikturash të tjera të Madonna-s, duke përfshirë Shpalljen . Shtati i saj monumental huazon nga veprat e artistëve italianë të shekullit të 12-të dhe të 13-të, si Cimabue dhe Giotto, të cilët nga ana e tyre pasqyrojnë një traditë që shkon prapa në një tip italo-bizantin dhe thekson identifikimin e saj me vetë katedralen. Historianët e artit në shekullin e 19-të menduan se vepra u ekzekutua herët në karrierën e van Eyck dhe ia atribuuan shkallën e saj si gabim të një piktori relativisht të papjekur. Ideja se madhësia e saj përfaqëson mishërimin e saj si kishë u sugjerua për herë të parë nga Erwin Panofsky në 1941. [38] Till-Holger Borchert thotë se van Eyck nuk e pikturoi "Madonën në një kishë", por si "Kisha". [39]

Punimet e mëvonshme të Van Eyck përmbajnë detaje arkitekturore shumë të sakta dhe të detajuara, por nuk janë modeluar sipas ndërtesave aktuale historike. Ai ndoshta kërkoi të krijonte një hapësirë ideale dhe të përsosur për shfaqjen e Marisë, [40] dhe ishte më i shqetësuar me ndikimin e tyre vizual sesa mundësinë fizike. [41]

Ghent Altarpiece, detaj që tregon Virgjëreshën Mari

Pikturat Marian karakterizohen nga përshkrime komplekse të hapësirës fizike dhe burimeve të dritës. Shumë nga veprat fetare të van Eyck përmbajnë një hapësirë të brendshme të reduktuar, e cila megjithatë menaxhohet dhe rregullohet në mënyrë delikate për të përcjellë një ndjenjë intimiteti pa u ndjerë të shtrënguar. Madonna e kancelarit Rolin ndizet si nga portiku qendror ashtu edhe nga dritaret anësore, ndërsa pllakat e dyshemesë në krahasim me elementët e tjerë tregojnë se figurat janë vetëm rreth gjashtë këmbë nga ekrani i lozhës me kolonë dhe se Rolin mund t'i duhej të shtrydhte veten përmes hapjes për të dalë në atë mënyrë. [42] Elementët e ndryshëm të katedrales në Madonna në Kishë janë aq të detajuara në mënyrë specifike dhe elementet e arkitekturës gotike dhe bashkëkohore të përvijuara aq mirë, sa që shumë historianë të artit dhe arkitekturës kanë arritur në përfundimin se ai duhet të ketë pasur njohuri të mjaftueshme arkitekturore për të bërë dallime të nuancuara. Duke pasur parasysh saktësinë e përshkrimeve, shumë studiues janë përpjekur ta lidhin pikturën me ndërtesa të veçanta. [43] Por në të gjitha ndërtesat në veprën e van Eyck, struktura është imagjinuar dhe ndoshta një formim i idealizuar i asaj që ai e shikonte si një hapësirë arkitekturore të përsosur. Kjo mund të shihet nga shembujt e shumtë të tipareve që do të ishin të pamundura në një kishë bashkëkohore, duke përfshirë vendosjen e një triforiumi të rrumbullakët me hark mbi një kolonadë të mprehtë në veprën e Berlinit.

Veprat Marian janë të veshura shumë me mbishkrime. Shkronja në fronin e harkuar mbi Marinë në altarin e Gentit është marrë nga një pasazh nga Libri i Urtësisë (7:29): "Ajo është më e bukur se dielli dhe ushtria e yjeve; në krahasim me dritën ajo është më e lartë. Ajo është me të vërtetë reflektimi i dritës së përjetshme dhe një pasqyrë e pastër e Zotit”.[44]Formulimi nga i njëjti burim në skajin e mantelit të saj, në kornizën e Madonës në Kishë dhe në veshjen e saj në Virgjëreshë dhe Fëmijë me Canon van der Paele, lexohet EST ENIM HAEC SPECIOSIOR SOLE ET SUPER OMNEM STELLARUM

DISPOSITIONEM. LUCI CONPARATA INVENITUR PRIOR [45] Edhe pse mbishkrimet janë të pranishme në të gjitha pikturat e van Ejkut, ato janë mbizotëruese në pikturat e tij Marian, ku duket se kryejnë një sërë funksionesh. Ata u japin jetë portreteve dhe u japin zë atyre që nderojnë Marinë, por gjithashtu luajnë një rol funksional; duke pasur parasysh se veprat bashkëkohore fetare janë porositur për përkushtim privat, mbishkrimet mund të kenë qenë synuar të lexohen si një magjepsje ose lutjepersonalizuara kënaqëse. Harbison vëren se veprat e porositura privatisht të van Eyck-ut janë të gdhendura jashtëzakonisht shumë me lutje dhe se fjalët mund të kenë shërbyer një funksion të ngjashëm me tabletat e lutjes, ose më saktë "Krahët e lutjes", siç shihet në triptikun e Virgjëreshës dhe Fëmijëve në Londër.[46]

Portrete laike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portreti Arnolfini, detaj që tregon subjektin femëror dhe pasqyrën konvekse

Van Eyck ishte shumë i kërkuar si artist portreti. Rritja e pasurisë në të gjithë Evropën veriore nënkuptonte që portreti nuk ishte më pronë e familjes mbretërore apo aristokracisë së lartë. Një klasë e mesme tregtare në zhvillim dhe ndërgjegjësimi në rritje për idetë humaniste të identitetit individual çuan në një kërkesë për portrete. [18]

Portretet e Van Eyck karakterizohen nga manipulimi i tij me bojë vaji dhe vëmendja e përpiktë ndaj detajeve; fuqitë e tij të mprehta të vëzhgimit dhe tendenca e tij për të aplikuar shtresa me lustër të hollë të tejdukshëm për të krijuar intensitet të ngjyrës dhe tonit. Ai ishte pionier i portreteve gjatë viteve 1430 dhe u admirua deri në Itali për natyralitetin e përshkrimeve të tij. [47] Sot atij i atribuohen nëntë portrete pamjesh prej tre të katërtat . Stili i tij u miratua gjerësisht, veçanërisht nga van der Weyden, Petrus Christus dhe Hans Memling .   Portreti i vogël i një njeriu me një kapiten blu të shek. 1430 është portreti i tij më i hershëm i mbijetuar. Ai evidenton shumë nga elementët që do të bëheshin standard në stilin e tij të portretit, duke përfshirë pamjen prej tre të katërtat (një tip që ai e ringjalli nga antikiteti i cili shpejt u përhap në Europë),[48] ndriçimi i drejtimit,[49] mbulesa e përpunuar e kokës dhe për portretet e vetme, inkuadrimi. e figurës brenda një hapësire të ngushtë të papërcaktuar, të vendosur në një sfond të zi të sheshtë. Ai shquhet për realizmin e tij dhe vëzhgimin e mprehtë të detajeve të vogla të pamjes së personit; burri ka një mjekër të lehtë prej një ose dy ditësh rritje, një tipar i ripërsëritur në portretet e hershme mashkullore të van Eyck-ut, ku personi që ulet shpesh është ose i parruar ose sipas Lorne Campbell-it "i rruar në mënyrë joefikase".[50] Campbell liston të tjera të parruara nga van Eyck; Niccolò Albergati (1431), Jodocus Vijdt (1432), Jan van Eyck? (1433), Joris van der Paele (rreth 1434–1436), Nicolas Rolin (1435) dhe Jan de Leeuw (1436).[50]

Shënimet e bëra në anën e pasme të studimit të tij të letrës për Portretin e Kardinalit Niccolò Albergati japin një pasqyrë të qasjes së Eyck-ut ndaj kapjes së vogël të fytyrave të kujdestarit të tij. Për detajet e tij të rritjes së mjekrës ai shkroi, "die stoppelen vanden barde wal grijsachtig" (kashtjellat e mjekrës së thinjur ). [51] Në aspektet e tjera të përpjekjeve të tij për të regjistruar fytyrën e plakut, ai vuri në dukje, "irisi i syrit, afër pjesës së pasme të bebëzës, ka ngjyrë të verdhë kafe. Në konturet ngjitur me të bardhën, kaltërosh ... e bardha gjithashtu e verdhë . . ." [52]   Portreti i Léal Souvenir i vitit 1432 vazhdon aderimin ndaj realizmit dhe vëzhgimin e mprehtë të detajeve të vogla të pamjes së personit. [53] Megjithatë, nga veprat e tij të mëvonshme, personazhi u vendos në një distancë më të madhe dhe vëmendja ndaj detajeve më pak e theksuar. Përshkrimet janë më pak mjeko-ligjore, më shumë një pasqyrë, ndërsa format janë më të gjera dhe më të sheshta. [51] Edhe në veprat e tij të hershme, përshkrimet e modelit nuk janë riprodhime besnike; pjesët e fytyrës ose formës së sitters u ndryshuan për të paraqitur një përbërje më të mirë ose për t'iu përshtatur një ideali. Ai shpesh ndryshonte përmasat relative të kokës dhe trupit të modeleve të tij për t'u fokusuar në elementët e tipareve të tyre që e interesonin. Kjo e bëri atë të shtrembëronte realitetin në këtë pikturë; në portretin e gruas së tij ai ndryshoi këndin e hundës së saj dhe i dha asaj një ballë të lartë të modës që natyra nuk e kishte. [54]

Parapeti i gurit në bazën e kanavacës së Léal Souvenir është pikturuar si për të simuluar gurë të shënuar ose me dhëmbëza dhe përmban tre shtresa të veçanta mbishkrimesh, secila e dhënë në një mënyrë iluzioniste, duke dhënë përshtypjen se janë të gdhendura në gur. [55] Van Eyck shpesh i vendosi mbishkrimet sikur në zërin e ulur, në mënyrë që ato "duken se po flasin". [56] Shembujt përfshijnë Portretin e Jan de Leeuw që lexon . . . Jan de [Leeuw], i cili hapi sytë për herë të parë në festën e Shën Ursulës [21 tetor], 1401. Tani më ka pikturuar Jan van Eyck, mund ta shihni kur e filloi. 1436 . [56]Portretin e Margaret van Ejkut të vitit 1439, lavdërimet e shkronjave Burri im Johannes më përfundoi në vitin 1439 më 17 qershor, në moshën 33-vjeçare. Ashtu siç mundem. [57]

Duart luajnë një rëndësi të veçantë në pikturën e Van Eyck. [58] Në portretet e tij të hershme, situesit shpesh shfaqen duke mbajtur objekte që tregojnë profesionin e tyre. Burri në Léal Souvenir mund të ketë qenë një profesionist ligjor pasi mban një rrotull që i ngjan një dokumenti ligjor. [59]

Portreti Arnolfini i vitit 1432 është i mbushur me iluzionizëm dhe simbolikë, [60] siç është Madona e 1435 e kancelarit Rolin, e ngarkuar për të shfaqur fuqinë, ndikimin dhe devotshmërinë e Rolinit. [61]

Stili[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ikonografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Van Eyck përfshiu një shumëllojshmëri të gjerë të elementeve ikonografike, duke përcjellë shpesh atë që ai e shihte si një bashkëjetesë të botës shpirtërore dhe materiale. Ikonografia ishte e ngulitur në vepër pa vëmendje; zakonisht referencat përfshinin detaje të vogla, por kryesore të sfondit. [62] Përdorimi i tij i simbolizmit dhe referencave biblike është karakteristikë e punës së tij, [62] një trajtim i ikonografisë fetare që ai filloi, me risitë e tij të marra dhe të zhvilluara nga van der Weyden, Memling dhe Christus. Secili përdori elemente të pasura dhe komplekse ikonografike për të krijuar një ndjenjë të ngritur të besimeve bashkëkohore dhe idealeve shpirtërore. [63]

Virgjëresha dhe Fëmijë me Canon van der Paele, shek. 1434–1436. Groeningemuseum, Bruges . Pikturat Marian të Van Eyck-ut janë të mbushura me detaje ikonografike

Craig Harbison e përshkruan përzierjen e realizmit dhe simbolizmit si ndoshta "aspekti më i rëndësishëm i artit të hershëm flamand". [63] Simbolet e ngulitura kishin për qëllim të bashkoheshin në skena dhe "ishte një strategji e qëllimshme për të krijuar një përvojë të zbulesës shpirtërore". [64] Në veçanti, pikturat fetare të Van Eyck-ut "i paraqesin gjithmonë spektatorit një pamje të shpërfytyruar të realitetit të dukshëm". [65] Për të, e përditshmja është e zhytur në mënyrë harmonike në simbolikë, e tillë që, sipas Harbison, "të dhënat përshkruese u riorganizuan kështu që ata nuk ilustruan ekzistencën tokësore, por atë që ai e konsideronte të vërtetë të mbinatyrshme." [65] Kjo përzierje e tokës dhe qiellore dëshmon besimin e van Eyck-ut se "e vërteta thelbësore e doktrinës së krishterë" mund të gjendet në "martesën e botëve laike dhe të shenjta, të realitetit dhe simbolit". [66] Ai përshkruan Madona tepër të mëdha, përmasat joreale të të cilave tregojnë ndarjen midis qiellores nga tokësore, por i vendosin në mjedise të përditshme si kisha, dhoma shtëpiake ose ulur me zyrtarë të gjykatës. [66]

Megjithatë, kishat tokësore janë zbukuruar shumë me simbole qiellore. Një fron qiellor përfaqësohet qartë në disa dhoma shtëpiake (për shembull në Lucca Madonna ). Më të vështira për t'u dalluar janë cilësimet për piktura të tilla si Madonna e Kancelarit Rolin, ku vendndodhja është një shkrirje e tokës dhe qiellore. [67] Ikonografia e Van Eyck-ut është shpesh e shtresuar aq dendur dhe e ndërlikuar, saqë një vepër duhet parë shumë herë përpara se edhe kuptimi më i dukshëm i një elementi të jetë i dukshëm. Simbolet shpesh thuheshin në mënyrë delikate në piktura, kështu që ato u bënë të dukshme vetëm pas shikimit të ngushtë dhe të përsëritur, [62] ndërsa pjesa më e madhe e ikonografisë pasqyron idenë se, sipas John Ward, ekziston një "kalim i premtuar nga mëkati dhe vdekja në shpëtim dhe rilindje”. [68]

Nënshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detaj me pasqyrë dhe firmë; Portreti i Arnolfinit, 1434

Van Eyck ishte i vetmi piktor holandez i shekullit të 15-të që firmosi pikturat e tij. [69] Motoja e tij përmbante gjithmonë variante të fjalëve ALS ICH KAN (ose një variant) – “As I Can”, ose “As Best I Can”, që formon një lojë fjalësh me emrin e tij. "ICH" i aspiruar në vend të "IK" brabantian rrjedh nga limburgishtja e tij amtare. [70] Nënshkrimi ndonjëherë mbishkruhet duke përdorur germa greke si AAE IXH XAN . [71] Fjala Kan rrjedh nga fjala holandeze e mesme kunnen e lidhur me fjalën holandeze kunst ose me gjermanishten Kunst ("art"). [72]

Fjalët mund të lidhen me një lloj formule modestie të parë ndonjëherë në letërsinë mesjetare, ku shkrimtari e paraprin veprën e tij me një falje për mungesën e përsosmërisë, [72] edhe pse, duke pasur parasysh bujarinë tipike të nënshkrimeve dhe motove, mund të të jetë thjesht një referencë lozonjare. Në të vërtetë, motoja e tij ndonjëherë regjistrohet në një mënyrë që synon të imitojë monogramin e Krishtit IHC XPC, për shembull në Portretin e Krishtit të vitit 1440 të tij. [72] Më tej, meqenëse nënshkrimi është shpesh një variant i "Unë, Jan van Eyck isha këtu", mund të shihet si një pohim, ndoshta disi arrogant, i besnikërisë dhe besueshmërisë së regjistrimit dhe cilësisë së punës ( Siç unë (K) Mund ). [54]

Zakoni i nënshkrimit të punës së tij siguroi që reputacioni i tij të mbijetonte dhe atribuimi nuk ka qenë aq i vështirë dhe i pasigurt sa me artistët e tjerë të gjeneratës së parë të shkollës së hershme holandeze. [73] Nënshkrimet zakonisht plotësohen me një shkrim dekorativ, shpesh të një lloji të rezervuar për dokumente ligjore, siç mund të shihet në Léal Souvenir dhe Portreti Arnolfini, [74] ky i fundit është nënshkruar "Johannes de eyck fuit hic 1434" (" Jan van Eyck ishte këtu 1434"), një mënyrë për të regjistruar praninë e tij.

Mbishkrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë nga pikturat e van Eyck-ut janë të gdhendura shumë, me germa të greqishtes, latinishtes ose holandishtes popullore. Campbell sheh në shumë shembuj një "konsistencë të caktuar që sugjeron se ai vetë i kishte pikturuar ato", në vend që ato të jenë shtesa të mëvonshme. [52] Shkronjat duket se kryejnë funksione të ndryshme në varësi të llojit të punës në të cilën shfaqen. Në portretet e tij të vetme të panelit ata i japin zë personit, [75] më së shumti në Portreti i Margaret van Eyck, ku germa greke në kornizë përkthehet si "Burri im Johannes më përfundoi në vitin 1439 më 17 qershor, në moshën nga 33. Ashtu siç mundem." [15] Në të kundërt, mbishkrimet në publikun e tij, porositë zyrtare fetare janë shkruar nga këndvështrimi i patronit dhe aty për të nënvizuar devotshmërinë, bamirësinë dhe përkushtimin e tij ndaj shenjtorit, të cilin ai e shoqëron. Kjo mund të shihet në librin e tij Virgjëresha dhe Fëmija me Canon van der Paele, lexohet Një mbishkrim në kornizën e poshtme të imitimit i referohet dhurimit, "Joris van der Paele, kanoni i kësaj kishe, e kishte bërë këtë vepër nga piktori Jan van Eyck. Dhe ai themeloi këtu dy kapelanata në korin e Zotit. 1434. Megjithatë, ai e përfundoi atë vetëm në 1436." [76]

Korniza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kopje e një van Eyck, Portreti i Isabelës së Portugalisë (origjinali i humbur). Koleksion privat

Përjashtimisht për kohën e tij, van Eyck shpesh nënshkroi dhe daton kornizat e tij, [77] më pas konsiderohej një pjesë integrale e veprës - të dyja shpesh pikturoheshin së bashku, dhe ndërsa kornizat ndërtoheshin nga një grup mjeshtrish të veçantë nga punëtoria e mjeshtrit, puna e tyre shpesh konsiderohej si e barabartë në aftësi me atë të piktorit.

Ai projektoi dhe pikturoi kornizat për portretet e tij të vetme me kokë që të duken si gur imitues, me nënshkrimin ose mbishkrimet e tjera që jepnin përshtypjen se ato ishin gdhendur në gur. Kornizat shërbejnë për qëllime të tjera iluzioniste; në Portreti i Isabelës së Portugalisë, i përshkruar nga korniza, [78] sytë e saj vështrojnë me turp, por drejtpërdrejt jashtë pikturës, teksa mbështet duart në skajin e një parapeti prej guri artificial. Me këtë gjest Isabella shtrin praninë e saj jashtë hapësirës piktoreske dhe në atë të shikuesit. [59]

Many of the original frames are lost and known only through copies or inventory records. The London Portrait of a Man was likely half of a double portrait or pendant; the last record of the original frames contained many inscriptions, but not all were original; the frames were often overpainted by later artists. Portrait of Jan de Leeuw also bears its original frame, which is painted over to look like bronze.

Shumë prej kornizave të tij janë të gdhendura shumë, gjë që shërben për një qëllim të dyfishtë. Ato janë dekorative, por edhe funksionojnë për të vendosur kontekstin për rëndësinë e imazheve, të ngjashme me funksionin e margjinave në dorëshkrimet mesjetare. Pjesë të tilla si Triptych i Dresdenit zakonisht porositeshin për përkushtim privat dhe van Eyck do të priste që shikuesi të sodiste tekstin dhe imazhet në unison. [79] Panelet e brendshme të Triptych të vogël të Dresdenit të vitit 1437 përvijohen me dy shtresa kornizash bronzi të pikturuara, të gdhendura me germa kryesisht latine. Tekstet janë nxjerrë nga burime të ndryshme, në kornizat qendrore nga përshkrimet biblike të supozimit, ndërsa krahët e brendshëm janë të veshur me fragmente lutjesh kushtuar shenjtorëve Michael dhe Katerina . [80]

Punëtori, punë të papërfunduara ose të humbura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diptiku i Kryqëzimit dhe Gjykimi i Fundit, c. 1430–1440. Muzeu Metropolitan i Artit, Nju Jork

Anëtarët e punëtorisë së tij përfunduan punimet bazuar në planet e tij në vitet pas vdekjes së tij në verën e 1441. Kjo nuk ishte e pazakontë; e veja e një mjeshtri shpesh vazhdonte biznesin pas vdekjes së tij. Mendohet se ose gruaja e tij Margaret ose vëllai Lambert e morën pushtetin pas vitit 1441. [81] [82] Vepra të tilla përfshijnë Ince Hall Madonna, Saint Jerome in His Study, a Madonna of Jan Vos ( Virgjëresha dhe Fëmijë me Shën Barbarën dhe Elizabetën ) shek. 1443 dhe të tjerë. [83] Një numër dizajnesh u riprodhuan nga artistë holandezë të gjeneratës së dytë të rangut të parë, duke përfshirë Petrus Christus, i cili pikturoi një version të Exeter Madonna . [84]

Anëtarët e punëtorisë së tij përfunduan gjithashtu piktura jo të plota pas vdekjes së tij. Pjesët e sipërme të panelit të djathtë të diptikut të Kryqëzimit dhe Gjykimit të Fundit konsiderohen përgjithësisht vepër e një piktori më të dobët me një stil më pak individual. Mendohet se van Eyck vdiq duke e lënë panelin të papërfunduar, por me nënvizatime të përfunduara, dhe zona e sipërme u përfundua nga anëtarët ose ndjekësit e punishtes. [85]

Woman Bathing, kopje e një furgon Eyck të humbur, fillimi i shekullit të 16-të nga një artist i panjohur, holandez

Janë tre vepra që i atribuohen me besim, por të njohura vetëm nga kopjet. Portreti i Isabelës së Portugalisë daton në vizitën e tij të vitit 1428 në Portugali për Filipin për të hartuar një marrëveshje paraprake martese me vajzën e Gjonit I të Portugalisë . [86] Nga kopjet e mbijetuara, mund të konkludohet se kishte edhe dy korniza të tjera "të lyera" përveç kornizës aktuale të lisit, njëra prej të cilave ishte e shkruar me mbishkrim gotik në majë, ndërsa një parapet prej guri falsifikonte mbështetjen për duart e saj për të pushuar. në. [59]

Dy kopje ekzistuese të tij "Gruaja e banjës" u bënë në 60 vitet pas vdekjes së tij, por është e njohur kryesisht përmes paraqitjes së saj në pikturën e gjerë të Willem van Haecht të vitit 1628 "Galeria e Cornelis van der Geest ", një pamje e një galerie koleksionistësh që përmban shumë mjeshtër të tjerë të vjetër të identifikueshëm. Woman Bathing ka shumë ngjashmëri me Arnolfini Portrait, duke përfshirë një brendshme me një shtrat dhe një qen të vogël, një pasqyrë dhe reflektimin e saj, një komodë me sirtarë dhe nallane në dysheme; Më gjerësisht të ngjashme janë veshja e gruas shoqëruese, skica e figurës së saj dhe këndi nga i cili ajo përballet. [86]

Reputacioni dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në burimin më të hershëm të rëndësishëm mbi van Eyck, një biografi e vitit 1454 në De viris illustribus të humanistit gjenovez Bartolomeo Facio, Jan van Eyck quhet "piktori kryesor" i kohës së tij. Facio e vendos atë në mesin e artistëve më të mirë të fillimit të shekullit të 15-të, së bashku me Rogier van der Weyden, Gentile da Fabriano dhe Pisanello . Është veçanërisht interesante që Facio tregon po aq entuziazëm për piktorët holandezë sa për piktorët italianë. Ky tekst hedh dritë mbi aspektet e prodhimit të Jan van Ejkut tani të humbur, duke cituar një skenë banje në pronësi të një italiani të shquar, por gabimisht duke i atribuar Van Ejkut një hartë botërore të pikturuar nga një tjetër. [87]

Jan van Eyckplein në Bruges është emëruar për të.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Media related to Jan van Eyck at Wikimedia Commons

Stampa:Jan Van EyckStampa:Early Netherlandish paintingStampa:ACArt

 1. ^ Since dismantled
 2. ^ a b c d Campbell (1998), 174
 3. ^ Toman (2011), 322
 4. ^ Châtelet, Albert (1988). Early Dutch painting : painting in the Northern Netherlands in the fifteenth century. Christopher Brown, Anthony Turner, Albert Translation of: Châtelet. Lausanne. ISBN 2-88260-009-7. OCLC 59097533. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 5. ^ Borchert, Angela C. (2008-12). "Gebannte Virtuosität". Orbis Litterarum. 63 (6): 464–486. doi:10.1111/j.1600-0730.2008.00935.x. ISSN 0105-7510. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
 6. ^ van Buren, Anne Hagopian. "van Eyck". Oxford University Press. Retrieved 25 November 2017
 7. ^ Dhanens, (1980)
 8. ^ Campbell (1998), 20
 9. ^ Wolff, Hand (1987), 75
 10. ^ Borchert (2008), 9
 11. ^ Jones (2011), 23
 12. ^ Borchert (2008), 92–94
 13. ^ Jan van Eyck (ca. 1380/1390–1441)". Metropolitan Museum of Art. Retrieved 17 March 2012.
 14. ^ Nash (2008), 152
 15. ^ a b Borchert (2011), 149
 16. ^ Van Der Elst (2005), 65
 17. ^ Borchert (2008), 8
 18. ^ a b Borchert (2008), 35
 19. ^ Borchert (2008), 94
 20. ^ Borchert (2008), 12
 21. ^ Gombrich, E. H., The Story of Art, 236–9. Phaidon, 1995
 22. ^ Borchert, 60
 23. ^ Cotter, Holland. "Mysteries in the Crystalline World of a Flemish Master". New York Times, 24 April 1998. Retrieved 28 April 2018
 24. ^ Kren (2003), 83
 25. ^ Borchert (2008), 83
 26. ^ 'Catalogue of illuminated manuscripts Arkivuar 27 janar 2023 tek Wayback Machine'. British Library. Retrieved 9 November 2018
 27. ^ Borchert (2008), 80
 28. ^ Harbison (1991), 158–162
 29. ^ Dhanens (1980), 106–108
 30. ^ Pächt (1994), 129
 31. ^ a b Harbison (1991), 96
 32. ^ Nash (2008), 283
 33. ^ Rothstein (2005), 50
 34. ^ MacCulloch (2005), 11–13
 35. ^ Harbison (1997), 160
 36. ^ a b Harbison (1991), 169
 37. ^ Pächt (1999), 203–205
 38. ^ Panofsky (1953), 145
 39. ^ Borchert, 63
 40. ^ Harbison (1991), 101
 41. ^ Dhanens (1980), 328
 42. ^ Harbison (1991), 100
 43. ^ Snyder (1985), 100; Harbison (1991), 169–175
 44. ^ Dhanens (1980), 106–108
 45. ^ Borchert, 63
 46. ^ Harbison (1991), 95–96. Both wings are later additions.
 47. ^ Bauman (1986), 4
 48. ^ Borchert (2011), 149
 49. ^ Borchert (2008), 35
 50. ^ a b Campbell (1998), 216
 51. ^ a b Pächt (1999), 109
 52. ^ a b Campbell (1998), 31
 53. ^ Kemperdick (2006), 19
 54. ^ a b Campbell (1998), 32
 55. ^ Panofsky (1953), 80
 56. ^ a b Borchert (2008), 42
 57. ^ Borchert (2008), 149
 58. ^ Pächt (1999), 108
 59. ^ a b c Pächt (1999), 110
 60. ^ Dhanens (1980), 198
 61. ^ Dhanens (1980), 269–270
 62. ^ a b c Ward (1994), 11
 63. ^ a b Harbison (1984), 601
 64. ^ Ward (1994), 9
 65. ^ a b Harbison (1984), 589
 66. ^ a b Harbison (1984), 590
 67. ^ Harbison (1984), 590–592
 68. ^ Ward (1994), 26
 69. ^ Harbison (1997), 31
 70. ^ SCHELLER, R. W. (1968). "ALS ICH CAN". Oud Holland. 83 (2): 135–139. ISSN 0030-672X. JSTOR 42710810. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ Harbison (1997), 163
 72. ^ a b c Koerner (1996), 107
 73. ^ Macfall (2004), 17
 74. ^ Campbell (1998), 200
 75. ^ Nash (2008), 145
 76. ^ Borchert (2011), 146
 77. ^ Jones (2011), 21
 78. ^ The inscription says in French: L'INFANTE DAME ISABIEL – C'est la pourtraiture qui fu envoiié à Ph[ilipp]e duc de bourgoingne et de brabant de dame ysabel fille de Roy Jehan de portugal et d'algarbe seigneur de septe (Ceuta) par luy conquise qui fu depuis fem[m]e et espeuse du desus dit duc ph[ilipp]e.
 79. ^ Smith, 146
 80. ^ Streeton, Noëlle L.W. "Jan van Eyck's Dresden Triptych: new evidence for the Giustiniani of Genoa in the Borromei ledger for Bruges, 1438". Journal of Historians of Netherlandish Art, Volume 3, Issue 1, 2011.
 81. ^ Borchert (2008), 69
 82. ^ Nash (2008), 189
 83. ^ Borchert (2011), 150–59
 84. ^ Borchert (2008), 72
 85. ^ Borchert (2008), 86
 86. ^ a b Seidel (1991), 38
 87. ^ Renaissance Art Reconsidered, ed. Richardson, Carol M., Kim W. Woods, and Michael W. Franklin, 187


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "upper-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="upper-alpha"/>