Janet Rowley

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Janet Davison Rowley
Janet Rowley 2009.jpg
Lindi më 5 prill 1925
Vendlindja New York
Vdiq më 17 dhjetor 2013
E njohur për  Mjeke, gjentiste

Janet Davison Rowley (5 prill 1925 - 17 dhjetor 2013) ishte një gjenetiste amerikane dhe shkencëtarja e parë që identifikoi një translokacion kromozomik si shkak i leukemisë dhe kancereve të tjerë.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]Stampa:Overcite

Jeta[redakto | përpunoni burim]

Janet Davison ka lindur në New York City në 1925, e vetmja fëmijë e Hurford dhe Ethel Ballantyne Davison. Babai i saj kishte master në administrimin e biznesit nga Shkolla e Biznesit në Harvard dhe nënën e saj një diplomë master në arsimin nga Universiteti i Columbias. Prindërit e saj ishin edukatorë në kolegj dhe në nivel të shkollave të mesme, respektivisht, dhe nëna e saj më vonë dha dorëheqjen për t'u bërë një bibliotekare e shkollës. Davison ndoqi shkollën e mesme në New Jersey dhe ishte e interesuar veçanërisht për shkencën. Në vitin 1940, në moshën 15-vjeçare, iu dha një bursë për të studiuar në një program të posaçëm të vendosjes në Shkollat e Laboratorit të Universitetit të Çikagos, ku mbaroi shkollën e mesme dhe dy vitet e para të kolegjit, pasuar nga diplomimi në Universitetin e Çikagos, ku mori diplomën e filozofisë në vitin 1944, një diplomë shkence shkencore në vitin 1946 dhe doktor i mjekësisë në vitin 1948, me moshën 23 vjeçare. Ajo u martua me Donald Adams Rowley, gjithashtu një mjek, një ditë pasi u diplomua nga shkolla mjekësore. Rowley punoi me kohë të pjesshme derisa më i riu nga katër djemtë e saj ishte 12 vjeç.

Karriera[redakto | përpunoni burim]

Pasi mori licencën e saj mjekësore në vitin 1951, Dr. Rowley punoi si mjeke në Klinikën e Foshnjave dhe Prenatale në Departamentin e Shëndetit Publik, Montgomery County, Maryland. Në vitin 1955 ajo mori një post shkencor në Fondacionin Dr Julian Levinson të Çikagos, një klinikë për fëmijët me aftësi të kufizuara zhvillimore, ku ajo mbeti deri në vitin 1961. Ajo gjithashtu mësoi neurologji në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit të Illinois.

Burime[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Druker, Brian J. (2014). "Janet Rowley (1925–2013) Geneticist who discovered that broken chromosomes cause cancer". Nature. 505 (7484): 484. :10.1038/505484a.  24451535. 
  2. ^ Rowley, J. D. (2013). "A Story of Swapped Ends". Science. 340 (6139): 1412–1413. :10.1126/science.1241318.  23788787. 
  3. ^ Novak, K. (2006). "Profile: Janet Rowley". Nature Medicine. 12 (1): 10. :10.1038/nm0106-10.  16397540. 
  4. ^ Olopade, O. I. (2014). "Obituary: Janet Davison Rowley 1925–2013". Cell. 156 (3): 390–1. :10.1016/j.cell.2014.01.015.  24757717. 
  5. ^ Goss, K. H.; Le Beau, M. M. (2014). "Janet Davidson Rowley (1925–2013)". Cancer Cell. 25 (1): 1–2. :10.1016/j.ccr.2013.12.020.  24654260. 
  6. ^ Kreuzer, K. A.; Borregaard, N (2014). "In memoriam Janet D. Rowley (1925–2013) and John M. Goldman (1938–2013)". European Journal of Haematology. 92 (4): 275. :10.1111/ejh.12295. 
  7. ^ Hokland, P (2014). "Janet Rowley 1925–2013: A rock star of haematology and genetics". British Journal of Haematology. 165 (3): 269–70. :10.1111/bjh.12808.  24588512. 
  8. ^ Greaves, M (2014). "Retrospective. Janet Rowley (1925–2013)". Science. 343 (6171): 626. :10.1126/science.1251005.  24503847. 
  9. ^ Mitelman, F (2014). "Janet D. Rowley 1925–2013". Genes, Chromosomes and Cancer. 53 (4): 275–6. :10.1002/gcc.22156.  24496781.