Jump to content

John Langdon Down

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

John Langdon Down Haydon (18 nëntor 1828 - 7 tetor 1896) ishte një mjek i njohur britanik i cili e përshkroi çrregullimin gjenetik që tani quhet sindroma Down. Ka lindur në Torpoint, Cornwall, babai i tij ishte farmacist. Pas studimeve në shkollën lokale, ai punoi si një nxënës me babain e tij. Që ka pak perspektivë në kohën e një karrierë në kimi, në moshën 18 vjeç ai shkoi në Londër për të studiuar mjekësi dhe mori diplomë kur ai u emërua inspektor mjekësore i azilit Earlswood Royal. Ai kishte një mjek karrier i shënuar me dekorata dhe medalje ari. Këtu përpjekjet e tij ishin dizenjnuar për të klasifikuar atë që ai e quajti sëmundje e "idioto mongolisht". Rezultatet e tij janë bazuar në matjet e diametrit të kokës dhe shijeve të këtyre individëve me vërejtjet e tjera ndonjëherë me përdorimin e fotografive. Ai ishte një pionier i fotografive klinike në historinë e mjekësisë. Termi "idiotësi Mongolian" është përdorur për një periudhë të zgjatur kohe, por pastaj në vitin 1961 një grup gjenetikësh shkruan Lancet propozuar katër kushte alternative për përshkrimin e kësaj sëmundjeje. Botues zgjodhi emrin "sindromi Down". I cili më vonë e miratoi atë. Ai themeloi një klinikë në Normansfield e cila sot ka një reputacion ndërkombëtar dhe vetëm kohët e fundit rëndësinë e këtij lloj mjeku ka qenë shumë i njohur në mbarë botën.

Lidhje Down[lidhje e vdekur]